Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Ο θρύλος των Χριστουγέννων που θέλει τα ζώα να αποκτούν την ικανότητα της ομιλίας


Κάποιοι από τους θρύλους και τις παραδόσεις των Χριστουγέννων είναι αρκετά περίεργοι -όπως, για παράδειγμα, οι τάρανδοι που αψηφούν τη βαρύτητα. Ένας ακόμα -σπάνιος- χριστουγεννιάτικος μύθος είναι ότι τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, τα ζώα μπορούν να μιλήσουν.
 
 
 
Ο θρύλος -συνηθισμένος σε διάφορα μέρη της Ευρώπης- έχει να κάνει εφαρμοστεί τόσο με ζώα φάρμας όσο και με κατοικίδια, και στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο Χριστός γεννήθηκε ακριβώς τα μεσάνυχτα της ημέρας των Χριστουγέννων, κάτι που οδήγησε σε διάφορα υπερφυσικά φαινόμενα. Πολλοί εικάζουν ότι ο μύθος έχει παγανιστικές ρίζες ή μπορεί να έχει μεταμορφωθεί από την πεποίθηση ότι το βόδι και ο γάιδαρος στον στάβλο της Γέννησης προσκύνησαν όταν γεννήθηκε ο Ιησούς. Σε κάθε περίπτωση, από τότε, η ιστορία έχει αποκτήσει τη δική της υπόσταση, με διάφορες παραλλαγές, από γλυκιές έως και τρομακτικές ιστορίες.

Οι παραλλαγές του θρύλου μπορεί να είναι δυσοίωνες για τις παραδόσεις των ημερών. Στην Βρετάνη, για παράδειγμα, υπάρχει μια ιστορία εκδικητικών κατοικίδιων που συνωμοτούσαν εναντίον των αφεντικών τους.
 
"Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια γυναίκα που λιμοκτονούσε τη γάτα και τον σκύλο της. Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων άκουσε τον σκύλο να λέει στη γάτα, 'Είναι καιρός να στερηθούμε την αφεντικίνα μας, είναι τσιγκούνα. Απόψε, θα έρθουν διαρρήκτες να της κλέψουν τα λεφτά. Και αν φωνάξει, θα της σπάσουν το κεφάλι'.
'Θα είναι μια καλή πράξη', απάντησε η γάτα.
Η γυναίκα τρομοκρατημένη σηκώθηκε να πάει στο σπίτι ενός γείτονα και, ενώ έβγαινε έξω, διαρρήκτες άνοιξαν την πόρτα και όταν φώναξε για βοήθεια της έσπασαν το κεφάλι".

Μια άλλη ιστορία, από τις γερμανικές Άλπεις αυτή, παρουσιάζει ζώα που προμηνύουν το θάνατο των φροντιστών τους.
 
Την παραμονή των Χριστουγέννων, ένας νεαρός υπηρέτης της φάρμας κρύφτηκε στους στάβλους με την ελπίδα να ακούσει τα ζώα να μιλούν. Και πράγματι άκουσε ένα άλογο να λέει:

"Θα έχουμε σκληρή δουλειά να κάνουμε αυτή την εβδομάδα".
"Ναι, ο υπηρέτης του αγρότη είναι βαρύς", απάντησε ένα άλλο άλογο.
"Και ο δρόμος για την αυλή της εκκλησίας είναι μακρύς και απότομος", λέει ο πρώτος.
 
Λίγες μέρες αργότερα, ο υπηρέτης πέθανε.

Οι παραλλαγές του μύθου σχετικά με την ειδική ή υπερφυσική συμπεριφορά των ζώων ποικίλουν και δεν δεν έχει ως προϋπόθεση να μιλούν όλα τα ζώα. Στο Sketches of Upper Canada του 1821 του John Howison, ο συγγραφέας αφηγείται έναν ιθαγενή Αμερικανό που του είπε ότι "[Είναι] νύχτα Χριστουγέννων και όλα τα ελάφια γονατίζουν στο Μεγάλο Πνεύμα". Το βιβλίο του William Henderson του 1879 Folk-lore of the Northern Counties of England and their Borders αφηγείται ότι, την παραμονή των Χριστουγέννων, οι μέλισσες δημιουργούν κάτι σαν χορωδία.

Η δύναμη της παραμονής των Χριστουγέννων θέλει μέλισσες να τραγουδούν, κατοικίδια να σκευωρούν, διορατικά άλογα, βόδια που προσεύχονται και πολλά άλλα.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου