Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Μια παράξενη φωτογραφία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που δείχνει δέντρα που αιωρούνται

 
Η φωτογραφία των "αιωρούμενων δέντρων" είναι τραβηγμένη από τον Osvald Hedenström.
 
 

Η φωτογραφία είναι από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τα "αιωρούμενα δέντρα" μπορεί να μοιάζουν σαν να είναι μια οπτική ψευδαίσθηση ή να είναι κλωνοποιημένα με το Photoshop αλλά πρόκειται για πραγματική εικόνα.

Αυτό που βλέπουμε είναι ένα αυτοκίνητο του φινλανδικού στρατού σε έναν δρόμο λίγα μίλια από τα σύνορα με τη Σοβιετική Ένωση.
 
Πάνω από το όχημα φαίνονται μια σειρά από πεύκα που -φαίνονται- να αιωρούνται.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1941 από τον Φινλανδό φωτογράφο Osvald Hedenström, και ενώ η χώρα του προσπαθούσε να προστατευθεί από τη γειτονική σταλινική Ρωσία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έναν χρόνο νωρίτερα, η Φινλανδία είχε συμφωνήσει να πολεμήσει στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας σε μια προσπάθεια να προστατευθεί από τη σοβιετική εισβολή. Έτσι, ο Hedenström πολεμούσε υπό ναζιστική διοίκηση όταν βρέθηκε κάτω από τα αιωρούμενα δέντρα και αποφάσισε να βγάλει μια φωτογραφία.

Τα κρεμασμένα δέντρα δεν είναι οπτική ψευδαίσθηση, ούτε φτιαγμένα στο Photoshop, αλλά ένας τύπος καμουφλάζ που χρησιμοποιήθηκε από τη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να συγκαλύψει το δρόμο από τις σοβιετικές δυνάμεις.
 
Μπερδεύοντας τον εχθρό με τα δέντρα
 

Σχεδόν το 75% της Φινλανδίας καλύπτεται από δέντρα και οι Φινλανδοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τους φυσικούς πόρους της χώρας ως μέθοδο απόκρυψης και άμυνας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Οι Φινλανδοί δεν είχαν κεφάλαια για να αγοράσουν τεχνητό καμουφλάζ, όπως δίχτυα σε τεράστιες ποσότητες", λέει ένας στρατιωτικός ιστορικός. "Έτσι, χρησιμοποίησαν δέντρα, φύλλα και φυλλώματα για να μπερδέψουν τον εχθρό". "Οι Φινλανδοί είχαν καμουφλάρει τον δρόμο προς το Ραάτε, περίπου 10 χλμ. από τη Ρωσία, με πεύκα να κρέμονται στον αέρα, επειδή στα σύνορα υπήρχε ένα ρωσικό παρατηρητικό φυλάκιο", έγραψε ο φωτογράφος στην φωτογραφία.

Αιωρούμενα δέντρα στη Φινλανδία
 
Δέντρο που καλύπτει πλοίο παράκτιας άμυνας - Φωτογραφία Esko Suomela
 
Τα πεύκα κρέμονταν από καλώδια που συνδέονταν με κοντάρια στη δεξιά πλευρά του δρόμου και ήταν στρατηγικά τοποθετημένα εκεί για να κρύψουν τη θέα από ένα κοντινό εχθρικό, ρωσικό παρατηρητήριο -όχι όμως από τα αεροσκάφη.

Λόγω της γωνίας λήψης της φωτογραφίας, τα καλώδια στην πρώτη σειρά των δέντρων δεν φαίνονται, γεγονός που προσθέτει στην εντύπωση ότι τα πεύκα αιωρούνται.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα δέντρα χρησιμοποιήθηκαν για να καμουφλάρουν τα πάντα, από άρματα μάχης μέχρι βαρύ πυροβολικό, ενώ λευκά σεντόνια χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τα οχήματα στο χιόνι.

Η εικόνα ανήκει πλέον στο φωτογραφικό αρχείο της Φινλανδικής Άμυνας, το οποίο περιέχει 160.000 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μεταξύ 1939 και 1945, όταν η Φινλανδία πολέμησε δύο διαφορετικούς πολέμους ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.
 
από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου