Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Το άγαλμα του Βασιλείου Καλαφάτη στην Βιέννη

 
Ο Βασίλειος Καλαφάτης (Basilio Calafati) είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες φιγούρες στην ιστορία του λούνα παρκ Wurstelprater στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, και συχνά θεωρείται φανταστικός χαρακτήρας.
 
 
 
Το πάρκο Prater στην Βιέννη που είναι διάσημο για τη ρόδα του, λειτουργεί από το 1766. Στο πέρασμα των χρόνων έχουν γίνει πολλές ανακαινίσεις και έχει εξελιχθεί στο λούνα παρκ που είναι σήμερα.
 
Ένα από τα σύμβολα του πάρκου είναι ένα άγαλμα ύψους 9 μέτρων ενός στερεοτυπικού Κινέζου Τσινγκ που ονομάζεται "Calafati" (Καλαφάτι).
 
Ο σημερινός "Μεγάλος Κινέζος" ή "Calafati" - πηγή

Στην πολυσύχναστη πλατεία (η οποία τυγχάνει να ονομάζεται Calafatiplatz) βρίσκεται και το χάλκινο άγαλμα του Basilio Calafati (Βασίλειος Καλαφάτης) που είναι ντυμένο με κοστούμι παρουσιαστή τσίρκου. Αν και πολλοί τουρίστες, αλλά και ντόπιοι, θεωρούν ότι ο Καλαφάτης είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, όπως ο "Μεγάλος Κινέζος", στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μνημείο που είναι αφιερωμένο στον πραγματικό Καλαφάτη, μια από τις πιο αξιόλογες φιγούρες στην ιστορία του Prater.
 

Ο Βασίλειος γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου 1800 στην Τεργέστη. Ήταν γιος του εμπόρου χαλιών Γεωργίου Καλαφάτη, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Σμύρνη της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο οποίος πήγε στη Βιέννη με την οικογένειά του μέσω Τεργέστης.
 

 
Το 1820, ο 20χρονος Βασίλειος άρχισε να δίνει παραστάσεις στο Prater ως μάγος με το καλλιτεχνικό όνομα Salamucci. Είκοσι χρόνια αργότερα, έβγαλε άδεια λειτουργίας καρουζέλ. Το 1848, αντικατέστησε τα δύο άλογα του καρουζέλ με ατμομηχανές που τις ονόμασε "Ελλάς" και "Πεκίνο". Επίσης, αφαίρεσε την οροφή του καρουζέλ και στη θέση της τοποθέτησε έναν "Μεγάλο Κινέζο", ο οποίο παρέμεινε στην ίδια θέση μέχρι την καταστροφή του κατά τη Μάχη της Βιέννης το 1945. Το σημερινό "Calafati" είναι ένα αντίγραφο που αποκαλύφθηκε το 1967. Εκτός από την ανακαίνιση του καρουζέλ, είναι γνωστό ότι ο Βασίλειος δημιούργησε πολλά νέα αξιοθέατα για το Wurstelprater, καθώς και ένα εστιατόριο και μια αίθουσα μπιλιάρδου.
 
Το καρουζέλ στα 1870 - πηγή
 
Ο Καλαφάτης πέθανε το 1878 και ετάφη στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, όπου σήμερα βρίσκεται η ταφόπλακά του.

από: atlas obscura , με πληροφορίες από: wikipedia και biographien

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου