Τρίτη 23 Μαΐου 2023

"Το Περιβάλλον του Άδη": Η ιστορία των ψυχικών κατασκόπων και της αστρικής προβολής - Μέρος 2ο

Ο Robert Antoszczyk
 
Ο Robert Antoszczyk βρισκόταν στην αυλή του και, ντυμένος κατάλληλα με ένα μεγάλο καπέλο και ένα δίχτυ να περικλείουν το κεφάλι και το πρόσωπό του, έλεγχε προσεκτικά τα μελίσσια του. Δύο ακόμη βασίλισσες, αυτό αποφάσισε ότι χρειαζόταν ο 29χρονος χορτοφάγος.
 
 

Όταν έβγαλε το προστατευτικό καπέλο αποκαλύφθηκε το μέτωπό του και μια πυκνή γενειάδα. Με ύψος σχεδόν 180 εκατοστά είχε μια ήσυχη, στοχαστική συμπεριφορά.

Εκτός από το να φροντίζει τις μέλισσες στην αυλή του σπιτιού του στο Ann Arbor του Μίσιγκαν, ο Antoszczyk προσπαθούσε ταυτόχρονα να βελτιώσει τον κόσμο γύρω του. Δεν ήταν χίπις, αλλά αρσιβαρίστας και ασχολούνταν με τις πολεμικές τέχνες. Ως φοιτητής ήταν μέλος των Ομάδων της Ιατρικής και της Τεχνολογίας Πυραύλων. Τα δύο τελευταία χρόνια, δεν έπινε, ούτε έκανε ναρκωτικά, και δίδασκε γιόγκα στο YM-YWCA. Ενδιαφερόταν επίσης για μια πιο εσωτερική και πνευματική πλευρά που σχετιζόταν με την ιστορική γιόγκα, αυτή που είχε λάβει αυξανόμενη προσοχή: την αστρική προβολή.

Στα μέσα της δεκαετίας του '70, οι πληροφορίες για την αστρική προβολή είχαν διαδοθεί σε μια ομάδα ανθρώπων που όλο και μεγάλωνε. Ένα βιβλίο (με τιμή 4,95 δολάρια) υποσχόταν ότι η προβολή της ψυχής ήταν πλέον "εύκολη και μπορούσε να γίνει με ασφάλεια από οποιονδήποτε". Πιθανότατα, ο Antoszczyk είχε συμβουλευτεί το βιβλίο. Επιπλέον, υπήρχαν κασέτες για αστρικά ταξίδια που κατέληξαν σε περίεργους αρχάριους, όπως ο Antoszczyk. "Χαλαρώστε τα ρούχα, ξαπλώστε, σβήστε τα φώτα, χαλαρώστε", έγραφαν οι οδηγίες σε αυτήν την ξαφνικά πανταχού παρούσα ηχογράφηση που έγινε από ερευνητές στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια. Και συνέχιζε: "Τα πρώτα 5 λεπτά της κασέτας είναι ένας ρυθμικός ήχος που έχει σχεδιαστεί για να επιβραδύνει το μυαλό και το σώμα. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να αναπνεύσετε πολύ βαθιά, χαλαρώνοντας ολόκληρο το σώμα σας, κομμάτι-κομμάτι, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. Όταν το κλικ σταματήσει… απλώς ξαπλώστε ακίνητοι".

Ένα μέντιουμ πρόσφερε διαλέξεις σε αίθουσες χορού στο Holiday Inns σχετικά με την τεχνική λέγοντας, "εξασκείσαι περνώντας μέσα από την αίθουσα. Μετά βγαίνεις έξω, μετά πηγαίνεις στη Νέα Υόρκη ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος θέλεις να δεις". Ακόμη και το διάσημο ζεύγος ερευνητών του παραφυσικού, Ed και η Lorraine Warren, είχαν προσθέσει το θέμα της αστρικής προβολής στην περιοδεία τους -με είσοδο μόλις ένα δολάριο. "Αστρική προβολή: ο μόνος τρόπος", έγραψε μια καναδική εφημερίδα που περιέγραφε μια νεαρή γυναίκα η οποία ισχυριζόταν ότι έκανε συχνά ταξίδια.

Στις αρχές του '75, στο γυμνάσιο Seton -ένα προπαρασκευαστικό σχολείο αποκλειστικά για κορίτσια στο Σινσινάτι-, μια ολόκληρη τάξη οδηγήθηκαν σε ένα πείραμα αστρικής προβολής, η καθεμία από τις οποίες περιέγραψαν λεπτομερώς τι είδαν πριν επιστρέψουν για να το επαληθεύσουν. Σε άλλο μέρος της πόλης, ο κορυφαίος pitcher της ομάδας των Reds, στον ελεύθερο χρόνου του, εξασκούνταν στην αστρική προβολή. Αλλού, μια νεαρή ανέφερε ότι ο αρραβωνιαστικός της έμαθε να χρησιμοποιεί την αστρική προβολή για να την επισκέπτεται στο κρεβάτι καθώς βρισκόταν σε ταξίδι εργασίας εκτός πολιτείας. Ο επιχειρηματίας Robert Monroe, στο πρώτο του εξωσωματικό ταξίδι, ανέφερε ότι είδε τη σύζυγό του στο κρεβάτι με άλλον άντρα. Έπρεπε να περάσουν μερικές στιγμές σύγχυσης και θυμού πριν συνειδητοποιήσουν ότι το σώμα του άντρα ήταν το δικό του.

Η 40χρονη Laverne Landis ανέπτυξε κάτι περισσότερο από περιέργεια για το αστρικό ταξίδι. Στο Χιούστον του Τέξας, ο σύζυγός της, Dennis, εκπαιδευτής ιατρικής έρευνας, είχε ξαφνικά πεθάνει, αφήνοντάς την μόνη με τα πέντε παιδιά τους. Η νοσοκόμα Laverne και ο Dennis ήξεραν για την ευθραυστότητα της ζωής. Τώρα όμως ενδιαφερόταν -ίσως εμμονικά- για μια ιδέα που μοιράστηκαν και άλλοι αστρικοί πειραματιστές  - θα μπορούσε η ψυχή κάποιου να μπει σε μια σφαίρα για να βρει και να επανενωθεί με τα πνεύματα των νεκρών; Αυτό που πιστεύαμε ως "μετά θάνατο ζωή" ήταν, όχι ένα μακρινό βασίλειο, αλλά στην πραγματικότητα παντού γύρω μας, που περίμενε να το ανακαλύψουμε μέσα από τα αστρικά επίπεδα; Η Laverne άρχισε να διαβάζει μανιωδώς τα νέα βιβλία και να παρακολουθεί μαθήματα.

Από την πλευρά του, ο ομοϊδεάτης Antoszczyk δεν αρκέστηκε μόνο στην επιφανειακή έρευνα της τόσο ενδιαφέρουσας εμπειρίας. Αποφάσισε να πάει στην Ινδία και να βρει έναν γιόγκι. Ο νεαρός Αμερικανός θα πήγαινε κατευθείαν στην αρχαία πηγή της γνώσης για εξωσωματική προβολή.

~~~

Ο Pat Price
 
Η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών προετοιμάστηκε για πραγματικές δοκιμές. Η CIA, κατά μια αναφορά, επένδυσε 25 εκατομμύρια δολάρια στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Στάνφορντ (Stanford Research Institute, SRI), το οποίο στρατολόγησε μια ομάδα διαφόρων ειδικών που ασκούσαν αστρικά ταξίδια, πραγματικούς "πιλότους δοκιμών", συμπεριλαμβανομένου ενός νομικά τυφλού, του 54χρονου πρώην αστυνομικού επίτροπου Pat Price, ο οποίος ήταν "ένας από τους πιο προικισμένους" ασκούμενους, όπως είπε ένας συνάδελφός του. Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (National Security Agency, NSA) που ελήφθησαν από ερευνητές αποκαλύπτουν τον ρόλο του Price σε αυτό που οι πράκτορες αποκάλεσαν "τρέλα της αστρικής προβολής".

Ο Price είχε παππουδίστικη συμπεριφορά και φορούσε τσαλακωμένα ρούχα. Στις 15 Ιουλίου του '73, αξιωματούχοι του ζήτησαν να προβληθεί σε μια αμερικανική μυστική, υπόγεια στρατιωτική εγκατάσταση, μακριά από εκεί που βρισκόντουσαν αυτοί. Αν το πείραμα πετύχαινε, θα μπορούσαν να εργαστούν για να τον στείλουν σε -αστρικές- εχθρικές γραμμές. Ενώ πρόβαλε τον εαυτό του σύμφωνα με τις οδηγίες, ο Price, μεταξύ άλλων παρατηρήσεων, περιέγραψε ντουλάπια αρχείων και γραφεία, καθώς και λεπτομερή έγγραφα τα οποία προσδιόριζαν την τοποθεσία είτε ως το Haystack είτε ως το Hayfork. Η ομάδα του Στάνφορντ "έστειλε" τον 40χρονο Ingo Swann μέσω αστρικών ταξιδιών στην ίδια εγκατάσταση με την αποστολή να σχεδιάσει χάρτες κατά την επιστροφή του.

Όταν ο διοικητής George Long της NIS ταξίδεψε -με τον παλιομοδίτικο τρόπο-  στην υπόγεια εγκατάσταση με σαφή σκοπό να ελέγξει τους ισχυρισμούς του Price και τους χάρτες του Swann, τον υποδέχτηκε ένας οδηγός. "Αυτή είναι η εγκατάσταση μας στο Haystack". Η πρόοδος ήταν αληθινή και γεμάτη πιθανότητες.
 
Αυτή η πρόοδος ήρθε πάνω στην ώρα, καθώς, υπήρχαν φήμες ότι οι Ρώσοι εξέταζαν αν οι προβαλλόμενες ψυχές μπορούσαν να προικιστούν με οποιαδήποτε φυσική δύναμη. Με άλλα λόγια, αν θα μπορούσαν να γίνουν δολοφόνοι. Πάντως, ο Λευκός Οίκος απέκτησε πρόσθετη ασφάλεια...

Πίσω στη Βόρεια Καρολίνα, όσα περισσότερα μάθαινε ο ελεύθερα σκεπτόμενος Bernard για την αστρική προβολή, τόσο τα οφέλη που αναζητούσε ερχόντουσαν αντιμέτωπα με σημάδια κινδύνου. Μερικοί πειραματιστές που μελέτησε ανέφεραν ότι "φοβούνται και ανησυχούν", σαν να έμπαινε κάτι απειλητικό στην αστρική σφαίρα.

Η Christine Brister από το Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια είχε πραγματοποιήσει μια αστρική προβολή που προκλήθηκε από διαλογισμό και, αφού πάλεψε να επιστρέψει στο σώμα της, παρακάλεσε δημόσια τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πόσο επικίνδυνη θα μπορούσε να είναι αυτή η πρακτική. Ένας άλλος νόμιζε ότι ήταν νεκρός και μπορούσε να δει το πτώμα του.

Καθώς ο Bernard έγραφε αναφορές, οι συναγερμοί πολλαπλασιάστηκαν. Κάποιος, με προφίλ από το Κεντάκι, ανέφερε ότι, στην αρχή, απολάμβανε χαλαρές αστρικές εκδρομές στη Φλόριντα . Όμως εμφανίστηκαν επιπλοκές οι οποίες μετά αυξήθηκαν. Όταν το πνεύμα του ταξίδευε, η θερμοκρασία του σώματός του ανέβαζε υψηλό πυρετό. Σύντομα, κάθε φορά που είχε μια εξωσωματική εμπειρία, τα παιδιά του, που βρισκόντουσαν κάπου αλλού στο σπίτι, ξυπνούσαν ουρλιάζοντας χωρίς να ξέρουν γιατί.

Μια γυναίκα από το Σαν Αντόνιο που είχε απροσδόκητες εξωσωματικές εμπειρίες από τότε που ήταν παιδί, ξύπνησε στο κρεβάτι της, αλλά δεν μπορούσε να κουνηθεί, παρόλο που είχε δει μια εκδοχή του εαυτού της να περπατά στο δωμάτιο. "Το 'εγώ' που βρισκόταν στο κρεβάτι ήταν τρομοκρατημένο, γιατί δεν μπορούσα να ξαναμπώ στον εαυτό μου και προσπαθούσα τόσο πολύ να κινήσω το σώμα μου και δεν μπορούσα", εξήγησε.

Για κάποιο λόγο, πλέον φαινόταν ότι οι ψυχές ήταν μπλοκαρισμένες, διαταραγμένες. Καθώς ο Δρ Bernard μελετούσε τις εμπειρίες των ταξιδιωτών, έπρεπε να εξετάσει τις συνέπειες της αστρικής τρέλας στην οποία είχε συμβάλει. Χάρη στη θέση του στον ακαδημαϊκό χώρο, μπορούσε να βρει έναν τρόπο να μοιραστεί αυτές τις προειδοποιήσεις πριν να είναι πολύ αργά.

Οι εντάσεις όμως με τη διοίκηση του πανεπιστημίου αυξήθηκαν. Όταν το ψυχεδελικό βανάκι του επέστρεψε στο αρχικό του χρώμα, ο Δρ αναγνώρισε ότι "μου ασκήθηκαν διοικητικές πιέσεις για να το ξαναβάψω". Μετά από περισσότερες διαμάχες για την αντισυμβατική προσέγγιση και το στυλ του, ο Bernard ένιωσε ότι δεν είχε πλέον θέση εκεί. Έτσι, παραιτήθηκε και κατευθύνθηκε δυτικά με το βανάκι του, αναζητώντας μια άλλη θέση απ' όπου θα ενημέρωνε τον κόσμο.

~~~


Ο μελισσοκόμος και χορτοφάγος Robert Antoszczyk είχε προειδοποιηθεί να είναι προσεκτικός σχετικά με τη δύναμη της αστρικής προβολής ενώ βρισκόταν στην Ινδία και μελετούσε με δάσκαλο γιόγκι -τους πνευματικούς ηγέτες που είχε αναλύσει η KGB. Όμως, μια ακόμη, πιο ισχυρή δύναμη, του έγνεφε.

Ο Antoszczyk έβλεπε όνειρα για μια γυναίκα, με εξωτική ομορφιά, μια σαγηνευτική φωνή που τον καλούσε από την άλλη άκρη του κόσμου. Για έναν 20χρονο εργένη, η υπόσχεση ενός είδους υπερβατικού ερωτικού ενδιαφέροντος είχε μεγάλη απήχηση. Με τη συνεχή εκπαίδευσή του στο να προβάλλει την ψυχή του έξω από το σώμα του, ήταν έτοιμος να χωθεί πολύ βαθιά στην αστρική σφαίρα για να την βρει. Την 1η Ιουνίου του '75, ο Antoszczyk είπε στον συγκάτοικό του, Neil, ότι δεν έπρεπε να τον ενοχλήσουν. Χρειαζόταν αδιάκοπη συγκέντρωση για να μπει στα αστρικά πεδία και να βρει τη μυστηριώδη γυναίκα με την οποία ήθελε να έρθει σε επαφή. Μπήκε στο δωμάτιό του και κλείδωσε την πόρτα.

Εκεί, ξάπλωσε ανάσκελα, έκλεισε τα χέρια του σε απαλές γροθιές και διαλογίστηκε για να χαλαρώσει τους δεσμούς που συνήθως κρατούν την ψυχή και το σώμα σφιχτά μεταξύ τους. Όσοι πειρματίζονταν με την αστρική προβολή περιέγραφαν μια ταυτόχρονα ήρεμη αλλά και ανησυχητική αίσθηση του αποχωρισμού από το σώμα, που γινόταν με έναν εκκωφαντικό ήχο στα αυτιά τους, κάτι σαν βρυχηθμό ανέμου. Το πρώτο πράγμα που έβλεπαν, ήταν συχνά το ίδιο τους το σώμα, που μένει πίσω, ακίνητο, καθώς αιωρούνταν στο αστρικό επίπεδο, δεμένοι σαν με ομφάλιο λώρο, στη σωματική τους μορφή - το "ασημένιο κορδόνι" που οι Σοβιετικοί ερευνητές πίστευαν ότι είχαν καταφέρει να αποτυπώσουν σε φιλμ.

Οι προβαλλόμενοι περιέγραφαν σύγχυση και ναυτία πριν αποκτήσουν τον έλεγχο των κινήσεών τους. Το αστρικό σώμα, λένε, είναι πολύ πιο ελαφρύ, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα είδος μάζας. Μόλις κατακτήσουν τις κινήσεις, μπορούν να μεταφερθούν στο διάστημα, λένε, με τεχνογνωσία, ακόμη και μέσα στο χρόνο,   για να πάνε οπουδήποτε επιθυμούν.

Για τον Antoszczyk, το ταξίδι του για να βρει το ακαταμάχητο γυναικείο πνεύμα είχε ξεκινήσει. Ήταν η ψυχή κάποιας γυναίκας που πειραματιζόταν και του έγνεφε, ή κάποια που δεν ήταν από αυτόν τον κόσμο;
 
~~~

 
Αρχικά, ο Neil αρχίσει να ανησυχεί, μετά αγχώθηκε και τέλος, τον κατέλαβε πανικός. Είχαν περάσει τρεις μέρες από τότε που ο συγκάτοικός του είχε κλειδωθεί στο δωμάτιό του με αυστηρές οδηγίες να μην τον ενοχλήσουν. Έκτοτε δεν τον είχε ξαναδεί.

Τελικά, έσπασε την πόρτα και βρήκε τον Antoszczyk νεκρό, "ανάσκελα, με τους αντίχειρές του ανάμεσα στο δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό του". Έμοιαζε παγωμένος. Σαν να είχε ξεριζωθεί από το σώμα του η ζεστασιά της ψυχής του και ήταν τώρα ένα κρύο όστρακο. Άδειος.

Ήταν χαμογελαστός.

Οι αστυνομικοί κατέκλυσαν το σπίτι σαστισμένοι. Οι παθολόγοι στο κοντινό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μίσιγκαν ήταν επίσης μπερδεμένοι. Ο χορτοφάγος Antoszczyk ήταν καλά στην υγεία του και πρόσεχε πολύ το σώμα του. Το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό του σύστημα, η καρδιά, το συκώτι, όλα ήταν σε τέλεια κατάσταση. Ο Δρ Donald Riker δήλωσε ότι "δεν υπήρχε κάποια ανατομική αιτία θανάτου… απλά δεν μπορούσαμε να βρούμε από τι πέθανε".

Οι ειδικοί είχαν αρχίσει να απελπίζονται. Ο Δρ. Paul Gikas έψαξε στην έρευνα για τους μυστικιστές. Συμβουλεύτηκε Ινδούς επιστήμονες στους οποίους είπε ότι "μου λένε ότι αυτή η μορφή διαλογισμού μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη εάν το άτομο δεν ξέρει τι κάνει". Ο Gikas, και άλλοι, διατύπωσαν τη θεωρία ότι ο Antoszczyk είχε πεθάνει "ενώ βρισκόταν σε μια βαθιά αυτο-προκαλούμενη έκσταση που επιβράδυνε την καρδιά του σε σημείο όπου ο εγκέφαλός του έλαβε πολύ λίγο αίμα". Ένας ντόπιος φίλος αστρολόγος, ο Aceka, το σκέφτηκε διαφορετικά. "Δεν υπάρχει πραγματικά καμία εξήγηση εκτός από το ότι αποφάσισε να μην επιστρέψει στο σώμα του".

Η ψυχική αυτοκτονία, ακόμη και για όσους πιστεύουν στο παραφυσικό, φαινόταν τρελή για έναν νεαρό άνδρα όλο ζωντάνια όπως ο Antoszczyk. Αν όμως τον είχαν εμποδίσει να επιστρέψει; Κάτι τέτοιο, και μόνο σαν σκέψη, ήταν φρικτό. Όλοι έψαχναν για μια απάντηση. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, οι εφημερίδες ανέφεραν ότι η αστρική προβολή είχε αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου