Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Η ιστορία πίσω από την "Star Wars Day"


Αν κάποιος είναι λάτρης του Πόλεμου των Άστρων (Star Wars), γνωρίζει σίγουρα ότι η 4η Μαΐου είναι ημέρα γιορτής, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στην πραγματική ζωή. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι θαυμαστές της διαστημικής όπερας χαιρετούν ο ένας τον άλλον, αλλά και εντελώς άγνωστους, με έξι απλές λέξεις, "May the Fourth be with you".
 
 

Από τότε, αυτό που κάποτε έμοιαζε σαν μια κρυφή χειραψία μεταξύ των Τζεντάι έχει γίνει κάτι σαν... διαγαλαξιακή γιορτή. Πότε όμως ξεκίνησε η Ημέρα του Star Wars;
 
 
Είναι ενδιαφέρον ότι η πρώτη σημαντική δημόσια χρήση της έκφρασης "May the Fourth be with you" ήταν ένα πολιτικό αστείο που έκαναν οι Βρετανοί συντηρητικοί. Στις 4 Μαΐου του 1979, η Μάργκαρετ Θάτσερ μόλις είχε εκλεγεί ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια απογευματινή εφημερίδα του Λονδίνου δημοσίευσε μια μισή σελίδα διαφήμιση που της ευχόταν να είναι καλά. Η διαφήμιση έγραφε, "Congratulations Maggie, May the 4th be with you!" (Συγχαρητήρια Μάγκι, η 4η να είναι μαζί σου!).

Το καλοκαίρι πριν το 1978 -ως ένα αντίστοιχο λογοπαίγνιο για τις πωλήσεις της 4ης Ιουλίου των ΗΠΑ- η έκφραση "εμφανίστηκε σε επίσημες -και ανεπίσημες- κονκάρδες, αφίσες και διάφορα αντικείμενα για μήνες, αρκετά για να πείσει" τους συγγραφείς και τους εκδότες εφημερίδων "ότι το αστείο ήταν ευπρόσδεκτο από τους αναγνώστες τους".

Ο Randy Thom, ο διευθυντή του σχεδιασμού ήχου στο Skywalker Sound του Τζόρτζ Λούκας, διέδωσε την έκφραση ακόμα περισσότερο. Στις 4 Μαΐου του 1982, δούλευε στο Return of the Jedi (Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο VI - Η Επιστροφή των Τζεντάι) όταν θυμήθηκε το λογοπαίγνιο και άρχισε να λέει στους συναδέλφους του, "May the Fourth be with you". Η έκφραση άρεσε και την χρησιμοποίησε κάθε χρόνο, διαδίδοντάς την στην εταιρεία.
 
 
Το 2005, υπήρξε μια αφίσα με τον Γιόντα η οποία κυκλοφόρησε ως μέρος μιας καμπάνιας που θα έπειθε τους θαυμαστές να δουν το Revenge of the Sith (Επεισόδιο III – Η Εκδίκηση των Σιθ) για δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη φορά. Η τρίτη ταινία από τα πρίκουελ κυκλοφόρησε συμπτωματικά στα τέλη Μαΐου, οπότε το μάρκετινγκ ευθυγραμμίστηκε για άλλη μια φορά με τις 4 Ιουλίου.

Έξι χρόνια αργότερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανεπίσημη συγκέντρωση θαυμαστών "May the Fourth". Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Toronto Underground Cinema, ήταν τόσο μεγάλη που έγινε ετήσια γιορτή.

Το 2012, ο Λούκας πούλησε το μερίδιό του στο Star Wars στη Disney. Με την ταχεία εμπορευματοποίηση του franchise από την Disney, η Ημέρα του Stars Wars έγινε επίσημη αργία, που γιορτάζεται με εκδηλώσεις και παρελάσεις στη Disneyland και την Disney World. Μέχρι το 2017, όταν κυκλοφόρησε το The Last Jedi (Επεισόδιο VIII – Οι Τελευταίοι Τζεντάι), η μέρα είχε φτάσει στο ζενίθ της -τουλάχιστον σύμφωνα με το Google Trends.

Και έτσι, αυτές τις μέρες, οι φανατικοί του Star Wars γιορτάζουν τις δύο επόμενες ημέρες -το Revenge of the Fifth και Revenge of the Sixth.

από: mel magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου