Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Η ιστορία του Spadena House στο Μπέβερλι Χιλς

 
Χωρίς δύο όμοια παράθυρα ή γωνίες και ένα παραμυθένιο αρχιτεκτονικό στυλ, το Spadena House είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο μοναδικά σπίτια σε όλο το Λος Άντζελες.
 
 

Το σπίτι στο Μπέβερλι Χιλς είναι γνωστό και ως Witch' s House (το Σπίτι της Μάγισσας) και μοιάζει σαν να έχει βγει κατευθείαν από παραμύθι.

Βρίσκεται στη γωνία της λεωφόρου Walden Drive και Carmelita, χτίστηκε στις αρχές του 1900 για μια ταινία βωβού κινηματογράφου και στη συνέχεια έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ιδιωτικά σπίτια του Λος Άντζελες.
 
Η ιστορία του
 

Στο Spadena House, όταν χτίστηκε το 1921, στεγάζονταν τα γραφεία και τα καμαρίνια του κινηματογραφικού στούντιο του Αμερικανού σκηνοθέτη της εποχής του βωβού κινηματογράφου Irvin Willat (μεταξύ του 1917 και του '37 σκηνοθέτησε 39 ταινίες) στο Culver City της Καλιφόρνια.

Το σπίτι ήταν σχέδιο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Χόλιγουντ Harry Oliver, γνωστός για τη δουλειά του ως σκηνογράφος μεγάλων ταινιών από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όπως Ben-Hur: A Tale of the Christ (1925), Sparrow (1926), Scarface (1932) , Mark of the Vampire (1935) και The Good Earth (1937).

Το 1926, το κτίριο μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, στη γωνία των Walden Drive και Carmelita Avenue στο Μπέβερλι Χιλς, και μετατράπηκε σε ιδιωτική κατοικία.

Διαθέτει μικροσκοπικά παράξενα παράθυρα, μυτερές και λοξές στέγες, και ένα σκόπιμα ερειπωμένο σχέδιο, καθιστώντας το ένα από τα πιο μοναδικά σπίτια της περιοχής και, πλέον, κατατάσσεται ως ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα και ιστορικά ορόσημα της πόλης.

Ένα τέλειο παράδειγμα παραμυθένιου αρχιτεκτονικού στυλ
 

Δημιουργώντας ένα μαγευτικό αποτέλεσμα στο Λος Άντζελες, η το συγκεκριμένο στυλ αρχιτεκτονικής προσέφερε ένα μεσαιωνικό στιλ, με πολλά από τα κτίρια να είναι σχεδιασμένα με στραβούς τοίχους και παράξενες στέγες.

Εμπνευσμένη από την ομορφιά των λιθόστρωτων δρόμων και των αρχαίων δομών της Ευρώπης, αυτό το στυλ αρχιτεκτονικής περιλάμβανε μερικά παράξενα σπίτια με εντελώς διαφορετικές δομικές τάσεις.

"Αυτό που κάνει αυτό το σπίτι σημαντικό είναι ότι έθεσε τον πήχη για το παραμυθένιο αρχιτεκτονικό στυλ στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’20 και του ’30", είπε η Kimberly Reiss από το Beverly Hills Heritage και που περιγράφεται ως η πεμπτουσία του σπιτιού των Χάνσελ και Γκρέτελ.

Ο Harry Oliver, ο σχεδιαστής του Spadena House, συνέχισε να παίζει σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο στυλ αρχιτεκτονικής. Μερικά ακόμη σχέδιά του περιλαμβάνουν τον αυθεντικό ανεμόμυλο του Van de Kamp Bakery και το Gold Gulch, το μεγαλύτερο περίπτερο στην Παγκόσμια Έκθεση του Σαν Ντιέγκο.

Είναι κατοικήσιμο;
 

Το Spadena House κατοικείται από τότε που μετακόμισε στο Μπέβερλι Χιλς, σχεδόν πριν από έναν αιώνα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν η οικογένεια Spadena, η οποία έδωσε και το όνομά της στο ακίνητο.

Στη δεκαετία του '60, μετακόμισε εκεί μια άλλη οικογένεια, η οποία ανακαίνισε το εσωτερικό του και έκανε κάποιες εξωτερικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός φεγγίτη ορατό από ορισμένες γωνίες.

Οι νέοι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να γεμίσουν την τάφρο που διαθέτει το κτήμα επειδή είχε διαρροή, αλλά, όταν το 1997 εμφανίστηκε ξανά στην αγορά, ήταν ένας "εφιάλτης της δεκαετίας του '60", σύμφωνα με τον μεσίτη Harry Oliver, ο οποίος, αν και το έδειξε σε αρκετούς πιθανούς αγοραστές, ο πωλητής απαγόρευσε το οποιοδήποτε γκρέμισμα.

"Μια μέρα σκέφτηκα, 'Ξέρεις τι; Γιατί όχι;'", είπε ο Libow σχετικά με την απόφασή του να αγοράσει το ακίνητο. Και πρόσθεσε, "Πάρ' το. Βάλε ρίσκο. Μου αρέσει να ρισκάρω". Έτσι κατέληξε να αγοράσει το σπίτι για τον ίδιο.

Την επόμενη δεκαετία, ο Libow ανακαίνισε και αναζωογόνησε το κλασικό σπίτι.

"Μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση να μπορώ να δίνω χαρά σε ανθρώπους που περνούν για να το δουν", δηλώνει ο ίδιος.
 
Η αξία του
Τα δημόσια αρχεία δείχνουν ότι ο Libow πλήρωσε 1.267.510 δολάρια το 1998 για το σπίτι, το οποίο σήμερα αξίζει πολύ περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια -κάποιοι φτάνουν την τιμή μέχρι πάνω από 7 εκατομμύρια-, κάτι που, δεδομένης της τοποθεσίας του ακινήτου και της μεγάλης έκτασης, δεν είναι και τόσο περίεργο. Το οικόπεδο έχει έκταση 1,17 τετ. χλμ και το σπίτι διαθέτει 3 υπνοδωμάτια και 4 μπάνια.

Η τιμή άλλων ιδιοκτησιών στην περιοχή -που δε διαθέτουν το συγκεκριμένο σχέδιο- φτάνει πολύ πάνω από το όριο των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Ταινίες με το Spadena House
 
Το Spadena House όταν ήταν το στούντιο Irvin W. Willat, 1921 

Το 1921, λίγο μετά την ολοκλήρωσή του, το Witch's House έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην οθόνη στη ταινία του βωβού κινηματογράφου "The Face of the World".

Έκτοτε, εμφανίστηκε ξανά στη μεγάλη επιτυχία του 1995, Clueless.

"Ήταν αυστηρά ένα πλάνο φόντου [με] την Alicia Silverstone να περπατάει δίπλα στο σπίτι", είπε ο Libow.

Τέλος, το σπίτι έχει τη δική του σελίδα στο TripAdvisor.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου