Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Η φωτογραφία ενός πουλιού που δεν δημιουργήθηκε στο Photoshop, ούτε είναι ΑΙ


Ο Ιάπωνας φωτογράφος Kenichi Ohno επισκέπτεται τακτικά ένα τοπικό έλος για να εξασκηθεί στη φωτογραφία φύσης. Όμως μια φωτογραφία του, που δείχνει έναν τσικνιά να βαδίζει στα ρηχά νερά, προκάλεσε αναταραχή.
 
 
 
Αφού του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον διαγωνισμό φωτογραφίας Nature in Japan που διοργάνωσε η The All-Japan Association of Photographic Societies (AJAPS), η φωτογραφία του Ohno έγινε viral. Οι άνθρωποι δεν ήταν σίγουροι αν αυτό που έβλεπαν ήταν πραγματικό ή το αποτέλεσμα Photoshop ή ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη).

Η φωτογραφία, η οποία φέρει τον τίτλο "Gap", έχει επιβεβαιωθεί ως απολύτως πραγματική. Παρόλο που κάποιος μπορεί να χρειαστεί λίγη ώρα για να καταλάβει τι συμβαίνει, όλα έχουν νόημα μόλις εξηγηθούν.
 
Το περίεργο κόψιμο στο πλαίσιο, με το ένα μισό μπλε και το άλλο μισό ανοιχτό πορτοκαλί, δημιουργεί μια ισχυρή ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα, αυτή η ψευδαίσθηση είναι μέρος αυτού που έκανε την κριτική επιτροπή να ξεχωρίσει τη φωτογραφία ανάμεσα στις 5.600 φωτογραφίες του διαγωνισμού.

"Μια περίεργη φωτογραφία με ισχυρό αντίκτυπο", είπαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής. "Είναι ενδιαφέρον ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως πώς τραβήχτηκε. Τραβήχτηκε χάρη στις απάνεμες συνθήκες.".

Τι συμβαίνει λοιπόν πίσω από τον τσικνιά που προκαλεί την ψευδαίσθηση;
 
 
Στην επάνω δεξιά γωνία, υπάρχει τοίχος σε κρεμ χρώμα. Αυτό που βλέπουμε κάτω από τον τοίχο είναι η αντανάκλασή του στο νερό και η θέση του φωτογράφου έχει επιτρέψει μια τέλεια ευθεία "κοπή" στη σύνθεση, οπότε η μία πλευρά είναι μόνο νερό και η άλλη είναι ο τοίχος και η αντανάκλασή του. Η AJAPS έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία της σκηνής, χωρίς το πουλί, όπου είναι ορατός ο τοίχος (φωτογραφία πάνω).

Δείτε το χρήσιμο διάγραμμα παρακάτω.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου