Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Χτισμένα στα σύννεφα: Χωριά σε όλο τον κόσμο που έχουν παγώσει στο χρόνο

Civita di Bagnoregio
 
Όταν κάποιος θέλει να ξεφύγει από την κούραση του σύγχρονου τουρισμού, μερικές φορές, ο μόνος τρόπος είναι να ανέβει... ψηλά.
 
Από τη Ευρώπη μέχρι τη Στέγη της Αιγύπτου, δείτε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα -και σε μεγάλο ύψος- χωριά στον κόσμο.
 
 
 
Civita di Bagnoregio, Ιταλία
 


Μια συννεφιασμένη μέρα, η γνωστή και ως "La città che muore" (το χωριό που πεθαίνει) ιστορική τοποθεσία Civita di Bagnoregio φαίνεται να αιωρείται πάνω από τα σύννεφα -σαν μια πόλη που έχει πεθάνει και έχει ανέβει στον παράδεισο.
Σήμερα, το χωριό είναι προσβάσιμο μόνο από μια πεζογέφυρα. Ιδρύθηκε από Ετρούσκους πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια και είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός οροπεδίου σε έναν ηφαιστειακό βράχο με θέα στην κοιλάδα του ποταμού Τίβερη σε υψόμετρο 1440 ποδιών. Τον 16ο αιώνα άρχισε η σταθερή παρακμή της παλιάς πόλης. Σε αυτό συνέβαλαν σεισμοί, οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι και ο συνεχής κίνδυνος κατάρρευσης λόγω διάβρωσης. Η πόλη είναι η γενέτειρα του Αγίου Μποναβεντούρα (γεννήθηκε στο Bagnoregio το 1218 και το κανονικό του όνομα ήταν Giovanni Fidanza. Όταν ήταν ακόμα βρέφος, ο Άγιος Φραγκίσκος τον θεράπευσε από μια βαριά ασθένεια  αναφωνώντας, "Oh bona ventura" (Ω καλότυχε) και έτσι έμεινε γνωστός ως Μποναβεντούρας. Εξελέγη Γενικός Ηγούμενος του Τάγματος των Φραγκισκανών, αξίωμα που υπηρέτησε για 17 χρόνια με τέτοιο ζήλο που χαρακτηρίστηκε δεύτερος ιδρυτής του Τάγματος. Συνέγραψε πολυάριθμα θεολογικά κείμενα με ένα από τα πιο σημαντικά την βιογραφία του Αγίου Φραγκίσκου. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος του Albano και ονομάστηκε Καρδινάλιος) -το σπίτι που έζησε ως παιδί έχει πέσει στην άκρη του γκρεμού, μια μοίρα που, σύντομα, θα έχουν και πολλά άλλα κτίρια. Σήμερα, έχουν προταθεί σχέδια για την ενίσχυση του οροπεδίου με χαλύβδινες ράβδους και το χωριό βρίσκεται στη "Λίστα παρακολούθησης των 100 πιο απειλούμενων τοποθεσιών" του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων.
Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, το Civita di Bagnoregio βιώνει μια τουριστική αναβίωση (το 2022, το χωριό επισκέφθηκαν 850.000 τουρίστες, με τους Κινέζους να αντιπροσωπεύουν το 18% έως 20%.). Το καλοκαίρι, ο πληθυσμός αυξάνεται σε περίπου 100 άτομα -το χειμώνα ζουν μόλις 7 άτομα εκεί.
Το μόνο δημόσιο τηλέφωνο της πόλης βρίσκεται στην πλατεία, το μέρος όπου, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου και τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, διεξάγονται αγώνες γαϊδουριών. Επίσης, στο ανατολικό άκρο του χωριού υπάρχει μια σειρά από επισκέψιμες σπηλιές, μια εκ των οποίων έχει μετατραπεί σε παρεκκλήσι.
 
 
Ushguli, Γεωργία
 


 

Το Ushguli είναι ένας από τους συνεχώς κατοικούμενους οικισμούς στην Ευρώπη σε μεγάλο υψόμετρο, 2.100 μέτρων για την ακρίβεια.
Τον μισό χρόνο, αυτή η απομακρυσμένη περιοχή κοντά σε μια από τις υψηλότερες κορυφές των βουνών του Ευρύτερου Καυκάσου, καλύπτεται από χιόνι, αποκόπτοντας την οδική πρόσβαση και καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση στο αρχαίο χωριό με αυτοκίνητο για μια χρονική περίοδο. Λόγω αυτού, το χωριό έχει διατηρήσει την αρχιτεκτονική του 12ου αιώνα και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του.
Το Ushguli έχει ταξινομηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως μέρος του Άνω Σβανέτι, μιας ιστορικής επαρχίας στη Γεωργία. Σε όλο το χωριό σώζονται ακόμη τα μεσαιωνικά αμυντικά πυργόσπιτα, καθώς και το παρεκκλήσι του 12ου αιώνα.
Υπολογίζεται ότι 200 άτομα ζουν στην περιοχή. Η κοινότητα μοιράζεται ένα μικρό σχολείο με τα γύρω χωριά και στο χωριό μιλούν μια αρχαϊκή γεωργιανή διάλεκτο.
 

Al Sogara, Ομάν
 


Πρόσφατα, το BBC παρουσίασε ένα κρυμμένο χωριό, που είναι σκαλισμένο σε έναν βράχο ενός ορεινού όγκου ύψους 2.980 μέτρων, γνωστό ως "Πράσινο Βουνό", στα βουνά του Ομάν.
Το απομονωμένο χωριό είναι ηλικίας πάνω από 500 χρόνια και, μέχρι πριν από μια δεκαετία και λίγο παραπάνω, δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τηλεφωνικές γραμμές. Η περιοχή διαθέτει ένα ευφυές σύστημα άρδευσης που χρονολογείται από το 500 μ.Χ., το οποίο διοχετεύει νερό από υπόγειες πηγές με τη χρήση βαρύτητας.
Για να φτάσει κανείς στο χωριό πρέπει να κάνει μια 20λεπτη πεζοπορία μέσα από την κοιλάδα, αν και οι φιλικοί χωρικοί μεταφέρουν με χαρά τους επισκέπτες στο παλιό χωριό.
 

Kibber, Ινδία
 


Το χωριό, που βρίσκεται σε ύψος 4270 μέτρων στην κοιλάδα Spiti στα Ιμαλάια, διαθέτει μια και μόνο τηλεόραση.
Είναι τόσο απομακρυσμένο που, από το 1992, φιλοξενεί ένα καταφύγιο άγριας ζωής, όπου, ερευνητές της άγριας ζωής έχουν βρεθεί μέχρι και 30 λεοπαρδάλεις του χιονιού.
Το χωριό έχει μοναστήρι, σχολείο και ταχυδρομείο και οι κάτοικοι υπολογίζουν στον παραδοσιακό 3ήμερο εμπορικό δρόμο που περνάει από την περιοχή για να πουλήσουν τα άλογά τους για γιάκ ή μετρητά.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η πόλη παραμένει χιονισμένη, αλλά όταν τους θερμότερους μήνες ανοίγει η εμπορική οδός Purang La, το Kibber είναι το χωριό στο υψηλότερο υψόμετρο με κίνηση.

Αγία Αικατερίνη, Αίγυπτος
 


Η Αγία Αικατερίνη βρίσκεται σε υψόμετρο 5.203 πόδια, στους πρόποδες των βουνών του Σινά, και είναι γνωστή και ως "Στέγη της Αιγύπτου". Στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται το ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης που χτίστηκε από τον Ιουστινιανό το 565 μ.Χ. Ιστορικά και θρησκευτικά κείμενα αναφέρουν τον προφήτη Μωάμεθ ως προστάτη του μοναστηριού και μέχρι σήμερα, η πόλη είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι ζουν με σεβασμό και στις τρεις μεγάλες αβρααμικές θρησκείες -τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.
Στην πόλη ζει η τοπική φυλή των Βεδουίνων, γνωστή ως Jebeliya, ή "ορεινοί άνθρωποι" -απόγονοι Ρωμαίων στρατιωτών που, για αιώνες, έχτιζαν κήπους, σπίτια, συστήματα νερού και άλλες κατασκευές σε αυτά τα βουνά. Μερικές φορές, η πόλη αναφέρεται και ως ο μυστικός κήπος των Βεδουίνων, μιας και καλλιεργούνται αμύγδαλα, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, σύκα, σταφύλια, ενώ είναι σε αφθονία καλλιέργειες άνθεων και φαρμακευτικών βοτάνων.
Το μοναστήρι είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα παλαιότερα λειτουργικά χριστιανικά μοναστήρια στον κόσμο. Περιέχει επίσης την παλαιότερη βιβλιοθήκη του κόσμου που λειτουργεί συνεχώς με τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή πρώιμων κωδίκων και χειρογράφων μετά το Βατικανό. Αυτή είναι η περιοχή όπου πιστεύεται ότι ο Μωυσής έλαβε τις Δέκα Εντολές και το μοναστήρι είναι χτισμένο γύρω από τον φημισμένο "φλεγόμενο θάμνο", ο οποίος ευδοκιμεί αρκετά μέτρα μακριά από το παρεκκλήσι όπου μεταφυτεύτηκε.
Κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η περιοχή καλύπτεται από μια ελαφριά κουβέρτα χιονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου