Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Το μουσείο των Αλχημιστών και Μάγων στην Παλιά Πράγα


Η Πράγα είναι είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία γνωστή όμως και για τη σκοτεινή πλευρά του παρελθόντος της Τσεχικής πρωτεύουσας. Μια ιδέα του σκοτεινού παρελθόντος της βρίσκεται στο Μουσείο των Αλχημιστών και Μάγων στην Παλιά Πόλης της Πράγας, το οποίο εξετάζει μερικές από τις πιο διάσημες σκοτεινές τέχνες που έκαναν την πόλη "σπίτι" τους.




Ως βασιλιάς ενός μεγάλου τμήματος της ανατολικής Ευρώπης και, τελικά, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, ο Ροδόλφος Β', ήταν γνωστός ως ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός ηγεμόνας, αλλά και ευρέως γνωστός για το ενδιαφέρον και την στήριξη στις απόκρυφες τέχνες -κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η Πράγα έγινε η ανεπίσημη πρωτεύουσα των Σκοτεινών Τεχνών. Χρηματοδότησε μια ομάδα αλχημιστών και άλλων λεγόμενων μάγων, κυρίως ομοίους του Edward Kelley και του John Dee, και δημιούργησε ίσως την πιο δραστήρια περίοδο της αποκρυφιστικής πρακτικής στην ιστορία.


Είτε αυτοί οι προστάτες ήταν απλώς τσαρλατάνοι τυλιγμένοι με μυστήριο (που κατά πάσα πιθανότητα ήταν), ή τολμηροί πρωτο-επιστήμονες, η κληρονομιά αυτών των μάγων έχει μείνει στην ιστορία στο Μουσείο των Αλχημιστών και Μάγων της Παλιάς Πόλης της Πράγας. Το Μουσείο αποτελείται από δύο επίπεδα με οθόνες και τα εκθέματα κάνουν αναδρομή στους αλχημιστές του Ροδόλφου στην πόλη, ειδικά του Kelley. Το ισόγειο διαθέτει οθόνες και αντίγραφα αντικειμένων του εμπορίου και παράλληλα κάποιες φανταστικές σκηνές όπως έναν αποτυχημένο μάγο που τον έχει τραβήξει στην οροφή ο Διάβολος, ενώ άλλοι μάγοι βρίσκονται γύρω από πυρακτωμένους ρούνους από κάτω του. Ο δεύτερος όροφος, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ο πραγματικός πύργος όπου ο πραγματικός Kelley πραγματοποίησε τα απόκρυφα πειράματά του, είναι σαν ένα αλχημιστικό εργαστήριο, με παλιούς παπύρους, γριμόρια, homunculus (αναπαραστάσεις μικρών ανθρώπων), το απόλυτο αλχημικό επίτευγμα.



πηγή: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου