Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Victor Noir: "Χάρηκα" για τη γνωριμία -ακόμη και μετά θάνατο


Στο νεκροταφείο Père Lachaise (Περ Λασέζ) στο Παρίσι βρίσκονται οι τάφοι πολλών διάσημων, μεταξύ τους του Όσκαρ Ουάιλντ και του Τζιμ Μόρισον. Ανάμεσα σε αυτούς λοιπόν, βρίσκεται ο τάφος κάποιου που μπορεί να μην τον έχετε ακουστά, του Victor Noir. Στην πραγματικότητα, είναι το μνημείο του και όχι ο ίδιος που προσελκύει κόσμο στην τελευταία κατοικία του και για λόγους που δεν μπορεί κανείς να συνδέσει με ένα νεκροταφείο.




Μπορεί ήδη να έχετε παρατηρήσει ότι μεγάλο μέρος του προσώπου του -τα χείλη και η μύτη συγκεκριμένα- είναι καθαρό από οξείδωση (αυτή η γκρι-πράσινη απόχρωση) παρά το ότι το μνημείο χρονολογείται από το 1891 (ο Noir πέθανε το 1870). Και αυτό γιατί ο κόσμος χαϊδεύει και φιλάει το στόμα και η μύτη του μνημείου του Noir τακτικά. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που δεν μένουν μόνο στο πρόσωπο του Noir. Προσέξτε τη μη οξείδωση του μνημείου και σε ένα άλλο σημείο, πιο χαμηλά... Απ' ότι φαίνεται, ο Victor Noir εξακολουθεί να "χαίρεται"...


Το χάλκινο γλυπτό έχει ένα... εξόγκωμα στο παντελόνι του. Ίσως αυτό να είναι μια αντανάκλαση της φήμης του Noir ενώ ήταν ζωντανός, αλλά όπως και να 'χει, σίγουρα του έδωσε φήμη μετά θάνατον. Το μνημείο έχει γίνει ένα από τα πιο ασυνήθιστα σύμβολα γονιμότητας της Γαλλίας.


Πιστεύεται ότι αν μια γυναίκα φιλήσει τον Noir στα χείλη και στη συνέχεια τρίψει το εξόγκωμα στο παντελόνι του, τότε θα βελτιωθεί η γονιμότητα της και θα αποκτήσει μωρό αμέσως μετά -που σύμφωνα με τον θρύλο, θα είναι πιο ευτυχισμένο από τα συνηθισμένα. Ακόμα και οι γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο, αν φιλήσουν τον Noir, θα εξασφαλίσουν σύζυγο μέσα σε ένα χρόνο. Φαίνεται ότι πολλές γυναίκες πιστεύουν αυτή την ιστορία...


Φυσικά για να πιάσει όλο αυτό χρειάζεται και η ανάλογη πληρωμή. Οι επισκέπτες του μνημείου πρέπει να αφήνουν ένα λουλούδι στο καπέλο ή το χέρι του Noir για να τον ευχαριστήσουν για το χρόνο του.


Το γλυπτό, που απεικονίζει τον Noir μπρούμυτα και με το καπέλο του στο έδαφος, δίνει κάποια ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο πέθανε -μάλλον απροσδόκητα.

Ο Victor Noir ήταν ένας Γάλλος πολιτικός δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέον Γ' (1852 – 1870). Ο εκδότης της εφημερίδας του είχε προκληθεί σε μια μονομαχία από τον πρίγκηπα Πιέρ Βοναπάρτη μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου το οποίο μάλλον δεν άρεσε στο μεγάλο θείο, τον Ναπολέων Βοναπάρτη. Ο πρίγκιπας προκάλεσε τον εκδότη σε μονομαχία, παρά το γεγονός ότι ο θείος του είχε πεθάνει σχεδόν 50 χρόνια πριν.


Ο Grousset δέχτηκε και έστειλε τους βοηθούς του (ένας ήταν ο Noir) να κανονίσουν την ώρα και την ημέρα. Ο πρίγκηπας τελικά, μετά από μια φιλονικία με τον Noir, τον σκότωσε. Το τι συνέβη πραγματικά κανείς δεν ξέρει, αλλά τα δικαστήρια πήραν το μέρος του πρίγκηπα δεχόμενα την ιστορία ότι ο Noir δυσαρεστήθηκε που τον αποκάλεσαν υπηρέτη του Grousset και χτύπησε τον πρίγκηπα ο οποίος και τον πυροβόλησε στη μέση του δρόμου.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία του Noir και υπήρξε βία στους δρόμους σε πολλές γαλλικές πόλεις. Με ένα πιο φιλελεύθερο Σύνταγμα, που ψηφίστηκε γρήγορα, αποφεύχθηκε η περαιτέρω αιματοχυσία. Ο αυτοκράτορας ανετράπη μέσα σε εννέα μήνες.

Το σώματος του Noir μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο Père Lachaise 21 χρόνια μετά το θάνατό του και ανεγέρθηκε μνημείο. Το γλυπτό είναι του γλύπτη Dalou.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου