Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ερείπια παλαιών Ολυμπιακών υποδομών που τα έχει καταπιεί η φύση

Το Ολυμπιακό βάθρο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984 (14οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες) του Σεράγεβο, χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως τόπος εκτελέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας

Κάθε τέσσερα χρόνια, μια άλλη πόλη κατασκευάζει νέα και μεγάλα κτίρια και γήπεδα ελπίζοντας να λάμψει στο παγκόσμιο προσκήνιο. Το πόσο αντέχουν αυτά τα κτίρια είναι ένα άλλο θέμα.



Καθώς την Παρασκευή ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι αθλητές έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται στο Ολυμπιακό χωριό. Και ενώ η τύχη του χωριού είναι ακόμη απροσδιόριστη, το μέλλον του δεν φαίνεται και τόσο λαμπρό. Κάποιοι αθλητές το έχουν ήδη εγκαταλείψει, μιας και παρουσιάζει διάφορα προβλήματα, όπως διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, φραγμένες αποχετεύσεις κ.ά..

Αν το Ολυμπιακό χωριό του Ρίο πέσει σε αχρηστία και εγκατάλειψη μετά τους Αγώνες, σίγουρα δεν θα είναι το πρώτο. Ο κόσμος είναι γεμάτος με ερείπια παλαιότερων Αγώνων, μερικά αναδιαμορφώθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμη, αλλά πολλά εγκαταλείφθηκαν για πολλά χρόνια, έμειναν κενά και καταρρέουν.

Δείτε μερικά τέτοια εγκαταλελειμμένα Ολυμπιακά μέρη.
 
Όρος Ίγκμαν, Hadžići, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Το βάθρο μετά την αποκατάστασή του στην αρχική του κατάσταση

Η περιοχή γύρω από το όρος Ίγκμαν έξω από το Σεράγεβο, υπήρξε μέρος που διεξήχθησαν οι αγώνες σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, αλλά και κάποιες θηριωδίες του πολέμου της Βοσνίας. Οι εγκαταστάσεις φέρουν ακόμη τα σημάδια της πολιορκίας του Σεράγεβο. Από το 1992 ως το 1995, η περιοχή έγινε πεδίο σκληρών μαχών, ενώ το ολυμπιακό περίπτερο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα ίχνη των συμβόλων του ΟΗΕ, ενώ μερικές από τις δομές εξακολουθούν να είναι γεμάτες με τρύπες από τις σφαίρες.


Το χωριό του Χίτλερ, Βερολίνο, Γερμανία


Ελάχιστα γνωστό στους περισσότερους τουρίστες, ακόμα και στους Γερμανούς, στην άκρη του Βερολίνου βρίσκονται τα εγκαταλελειμμένα ερείπια του Ολυμπιακού χωριού του Χίτλερ, που χτίστηκε για τους Αγώνες του 1936. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Ολυμπιακό συγκρότημα χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο για τους Γερμανούς στρατιώτες, αλλά και ως στρατώνας από τον σοβιετικό στρατό. Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το συγκρότημα εγκαταλείφθηκε. Το χωριό έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο, μπορεί κανείς να περιηγηθεί το μέρος σήμερα και μέχρι στιγμής έχει ανακαινιστεί ένα δωμάτιο πλήρως: πρόκειται για τον κοιτώνα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός αθλητής του στίβου, Τζέσε Όουενς.

Οι πισίνες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936


Αμφιθέατρο Linnahall, Τάλιν, Εσθονία


Κατασκευάστηκε για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980. Όμως σήμερα, το Linnahall στην Εσθονία είναι ένα επιβλητικό κτίριο-φάντασμα. Το αμφιθέατρο των 5.000 θέσεων κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση για να δείξει στον κόσμο την κυριαρχία της στο σκυρόδεμα. Όμως, η βιαστική κατασκευή του κτιρίου έχει αρχίσει να φαίνεται τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς θρυμματίζεται κάτω από την πίεση του χρόνου.


Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, Μαρούσι


Το αθλητικό συγκρότημα, που κατασκευάστηκε αρχικά στη δεκαετία του 1980 και χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ήταν εκπληκτικό, αλλά τώρα είναι σε κατάσταση εγκατάλειψης και ερείπωσης. Σήμερα, το συγκρότημα είναι άδειο και απεριποίητο. Οι καμάρες του Ποδηλατοδρομίου, οι σκουριές στις πισίνες, οι σπασμένες βρύσες και τα γεμάτα χόρτα γήπεδα που απλώνονται σε πάνω από 96 στρέμματα δείχνουν τι κάνει η εγκατάλειψη σε λιγότερο από μια δεκαετία.


Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη


Η πίστα των έλκηθρων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σεράγεβο ήταν κάποτε ένα περήφανο χαρακτηριστικό των Αγώνων, αλλά μετά από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ένα ερείπιο. Όταν ξεκίνησαν οι πόλεμοι της Γιουγκοσλαβίας το 1991, η πίστα των 1300 μέτρων, όπως και η υπόλοιπη χώρα, δεν έμεινε στο απυρόβλητο. Οι στροφές της πίστας χρησιμοποιήθηκαν ως αμυντικές θέσεις για τις δυνάμεις της Βοσνίας και όλη η διαδρομή είναι γεμάτη με τρύπες από τις σφαίρες. Σήμερα, το μέρος είναι αγαπημένο μέρος για τους τοπικούς καλλιτέχνες του γκράφιτι.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου