Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η πρώτη υπερφασματική φωτογραφία ενός Σέλας


Τα Σέλας είναι πολύ δημοφιλή θέματα στους φωτογράφους, ειδικά στην time-lapse φωτογραφία, αλλά μια ομάδα ερευνητών στη Νορβηγία πρόσφατα τράβηξε φωτογραφίες με έναν τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει πριν: με μια υπερφασματική κάμερα. Η ειδική αυτή συσκευή μπορεί να συλλάβει συνεχώς πολλαπλές φασματικές ζώνες του φωτός. Η σύνθετη φωτογραφία που βλέπετε από πάνω δημιουργήθηκε με τον συνδυασμό τριών τέτοιων ζωνών του φωτός, με την κάθε μια να προβάλει διαφορετικό RGB χρώμα.

Η συσκευή ονομάζεται NORUSCA II, δοκιμάστηκε στις αρχές του έτους, αλλά τα αποτελέσματα μόλις δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Optics Express.

Φανταστείτε τις κοινές DSLR κάμερες που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι φωτογράφοι για να φωτογραφήσουν τον νυχτερινό ουρανό σαν έναν κουβά -συγκεντρώνουν όλο το φως σε μια σκηνή και παράγουν μια απλή φωτογραφία βασισμένο σε ότι έχει μαζευτεί. Ενώ οι φωτογραφίες των φυσικών φαινομένων που παράγονται με τις DSLR είναι πανέμορφες, δεν είναι τόσο χρήσιμες στους επιστήμονες που πρέπει να δουν συγκεκριμένες ζώνες του φωτός στο Σέλας (θα χρειαζόταν ειδικά φίλτρα για να μπλοκαριστούν συγκεκριμένα μήκη φωτός).

Η NORUSCA II μπορεί να αλλάξει μεταξύ 41 διαφορετικών οπτικών ζωνών μέσα σε μικροseconds, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ανιχνεύσουν πράγματα στην ατμόσφαιρα βασιζόμενοι στο "δαχτυλικό αποτύπωμα του φωτός".

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε ανάμεσα από σύννεφα, την ίδια στιγμή που οι κοινές κάμερες δεν θα μπορούσαν να δουν το Σέλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου