Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Όταν 1,5 εκατομμύριο μπαλόνια έφεραν το χάος στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ το 1986


Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1986, στο Κλίβελαντ αποδείχτηκε ότι τα πολύχρωμα και αθώα μπαλόνια που όλοι μας έχουμε κρατήσει κάποια στιγμή σαν παιδιά ή σε γιορτές μπορούν να είναι και τρομακτικά, αν είναι πολλά -η υπερβολή άλλωστε πάντα δεν είναι καλή.

Όλα ξεκίνησαν με τον απλό -αλλά καταστροφικό όπως αποδείχτηκε- στόχος της δημιουργίας του παγκόσμιου ρεκόρ για την ταυτόχρονη απελευθέρωση των περισσότερων μπαλονιών με ήλιο. Ο φωτογράφος Thom Sheridan συνέλαβε φωτογραφίες αυτού του όμορφου, αλλά καταστροφικού, γεγονότος.


Είχε ονομαστεί "Balloonfest '86" και 1,5 εκατομμύρια latex μπαλόνια με ήλιο, που τα κρατούσε ένα δίχτυ, θα ελευθερώνονταν στον αέρα του Κλίβελαντ. Διοργανώθηκε από το United Way ως ένα είδος φιλανθρωπικής εκδήλωσης, αλλά το απροσδόκητα χαοτικό γεγονός τους προκάλεσε ζημιές παρά έσοδα.

Την ημέρα που θα λάμβανε χώρα το γεγονός, υπήρχαν προβλέψεις για καταιγίδες μέσα στην ημέρα. Οπότε οι διοργανωτές της εκδήλωσης σκέφτηκαν να απελευθερώσουν τα μπαλόνια νωρίτερα. Όταν ξεκίνησε η βροχή, τα μπαλόνια βράχηκαν και ξεφούσκωσαν χωρίς να σκάσουν.


Κατέληξαν να καλύψουν την επιφάνεια της λίμνης Erie και παρεμπόδισαν τις προσπάθειες αναζήτησης του Λιμενικού για δύο άνδρες που είχαν χαθεί στη λίμνη, όταν το σκάφος τους ανατράπηκε. Αργότερα βρέθηκαν νεκροί.

Επίσης, τρόμαξαν αρκετά ακριβά άλογα κούρσας, που τα ανάγκασαν να τραυματιστούν, κάτι που ώθησε τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν μηνύσεις για αποζημιώσεις-τις οποίες και κέρδισαν.

Και ενώ τα μπαλόνια από latex είναι βιοδιασπώμενα, κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλο μπελά σε όλη την περιοχή έως ότου τελικά καταστραφούν για πάντα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου