Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Το Χέρι της Δόξας: Η μακάβρια μαγεία των διατηρημένων χεριών

Το Χέρι της Δόξας

Μια παραδοσιακή μορφή τιμωρίας υπό την Σαρία, τον ισλαμικό νόμο, και στη Μεσαιωνική Ευρώπη, ήταν ο δημόσιος ακρωτηριασμός μέρος του σώματος ενός εγκληματία, συχνά εκείνου που χρησιμοποιήθηκε για να διαπράξει το έγκλημα.



Ο πόνος από τον ακρωτηριασμό και η ντροπή του μόνιμου σημαδιού λειτουργούσε ως τιμωρία για την εγκληματία, ενώ η θέα του κομμένου άκρου λειτουργούσε ως προειδοποίηση για τους υπόλοιπους: ακολουθήστε τα βήματα του τύπου και θα υποστείτε παρόμοια μοίρα. Αυτή η μακάβρια παράδοση ενδέχεται να έχει τις ρίζες της στον κώδικα του Χαμουραμπί.

Ο Κώδικας του Χαμουραμπί είναι ένας βαβυλωνιακός κώδικα νόμων από την αρχαία Μεσοποταμία που έθεσε ο Χαμουραμπί, ο έκτος βασιλιά της Βαβυλώνας. Αυτός ο αρχαίος κώδικας νόμων χρονολογείται γύρω στο 1772 π.Χ. και είναι ένα από τα παλαιότερα μεταφρασμένα κείμενα στον κόσμο. Ο κώδικας αποτελείται από 282 νόμοι, με κλίμακα ποινών και είναι γνωστός ως "οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος".

Σύμφωνα με το κώδικα, αν κάποιος προκαλέσει το θάνατο κάποιου άλλου, ο δολοφόνος θα πρέπει να θανατωθεί. Αν κάποιος βγάλει το μάτι ενός αριστοκράτη, θα πρέπει να βγει και το δικό του μάτι. Αν ένας γιος χτυπήσει τον πατέρα του, το χέρια του θα πρέπει να κοπεί.

Στην Ευρώπη, τα κομμένα χέρια των εγκληματιών γινόντουσαν κειμήλια (ο βραχίονας ενός κλέφτη εξακολουθεί να κρέμεται σε μια εκκλησία της Πράγας). Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης του χεριού ήταν άγνωστος, αλλά η προέλευση ήταν συνήθως άσχετη, διότι η έκθεση του χεριού καθόριζε την ιστορία της καταγωγής του.

Η 684 χρόνων παμπ "Haunch of Venison" στο Wiltshire της Αγγλίας, ήταν διάσημη επειδή είχε το χέρι ενός καταραμένου τζογαδόρου. Το χέρι λέγεται ότι κόπηκε από κάποιον τζογαδόρο που πιάστηκε να κλέβει κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στην παμπ, ένας κρεοπώλης έκοψε το χέρι ενός παίκτη και το έριξε στο τζάκι. Το αποτρόπαιο λείψανο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στην παμπ το 1911 και φυλάχτηκε σε μια κλειδωμένη γυάλινη προθήκη με μια τράπουλα του 18ου αιώνα. Το 2010, κλέφτες άνοιξαν την προθήκη και έκλεψαν το χέρι.

Ένα μουμιοποιημένο χέρι - φωτογραφία

Κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης ενός παλιού οχυρωμένου οικισμού, το 1905, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας, οι εργάτες βρήκαν ένα ακρωτηριασμένο χέρι που είχε διατηρηθεί σε ασβεστόλιθο. Έγινε γνωστό ως το "χέρι της ψευδορκίας" και από το 1907 φυλάχτηκε σε ένα ξύλινο κουτί στην Καθολική εκκλησία της St Brigida. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, το χέρι κόπηκε ως ποινή επειδή κάποιος παραβίασε έναν όρκο και χρησιμοποιούνταν ως προειδοποίηση προς εκείνους που θα ήθελαν να πουν ψέματα. Κανείς όμως δεν ήξερε σε ποιον ανήκε το χέρι. Το χέρι εκλάπη το 2012, την εποχή που κάτοικοι του Legden μάζεψαν αρκετά χρήματα για να το στείλουν στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ για να μάθουν το φύλο και την ηλικία του ιδιοκτήτη.

Το Χέρι της Δόξας στο Μουσείο Whitby - φωτογραφία

Μερικές φορές τα ακρωτηριασμένα χέρια των εγκληματιών χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν εγκλήματα και όχι για να αποτρέπουν. Σύμφωνα με έναν παλιό ευρωπαϊκό μύθο, ένα κερί φτιαγμένο από ένα διατηρημένο κομμένο χέρι κάποιου εγκληματία που είχε κρεμαστεί -γνωστό ως το "Χέρι της Δόξας"- είχε υπερφυσικές δυνάμεις. Παραδοσιακά, το Χέρι της Δόξας κοβόταν ενώ το σώμα κρεμόταν ακόμα από την αγχόνη. Χρησιμοποιούνταν από διαρρήκτες για να ρίξουν σε κώμα τα κοιμώμενα θύματά τους.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για το Χέρι της Δόξας. Κατά τη μια, το χέρι χρησιμοποιούνταν ως κηροπήγιο, με το κερί να είναι ανάμεσα στα λυγισμένα δάκτυλα. Στην άλλη, άναβαν και τα πέντε δάχτυλα του τεντωμένου χεριού. Αν δεν άναβε κάποιο από τα δάχτυλα, ήταν σημάδι για τους διαρρήκτες ότι κάποιος στο σπίτι ήταν ακόμα ξύπνιος. Το Μουσείο Whitby έχει το μόνο γνωστό Χέρι της Δόξας.

από: Atlas Obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου