Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Μια λίμνη στον πάτο του ωκεανού

Η "όχθη" και οι κυματισμοί στην επιφάνεια της λίμνης κάτω από τον Κόλπο του Μεξικού

Φανταστείτε να ανακαλύψετε μια λίμνη των οποίων τα κύματα αγκαλιάζουν απαλά τις ακτές της και αφήνουν μικρούς κυματισμούς στην κοντινή άμμο. Τώρα φανταστείτε την ίδια σκηνή, σε βάθος σχεδόν 200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Κόλπου του Μεξικού.
 


Οι επιστήμονες που έψαχναν στα βάθη του ωκεανού ακριβώς έξω από την χερσόνησο Γιουκατάν έπεσαν πάνω ακριβώς σε ένα απίστευτο θέαμα, όταν, στα κατά τα άλλα σκοτεινά νερά, τα φώτα των υποβρυχίων τους αντανακλάστηκαν πάνω στη φωτεινή επιφάνεια μιας υποθαλάσσιας λίμνης.

Αποτελείται από υπερ-συμπυκνωμένη, πυκνότερη από το νερό άλμη -δεν πρέπει να συγχέεται με της "αλμυρές γαλάζιες" θάλασσες του ωκεανού- πιστεύεται ότι αποτελούν υποπροϊόν του αλατιού από τις τεκτονικές μετατοπίσεις που χρονολογούνται από την Ιουρασική περίοδο. Λόγω των θανατηφόρων επιπέδων υπεραλατότητας μόνο βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί μπορούν και ζουν στην υποβρύχια λίμνη. Μαλάκια και μαλακόστρακα ζουν στις ακτές τους, αν και τα καβούρια και οι αχινοί που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των επιστημονικών δοκιμών έγιναν, ουσιαστικά, τουρσί.

Όσοι είδαν αυτή την λίμνη για πρώτη φορά δήλωσαν, "[ότι είναι] τόσο πυκνή που όταν μπεις μέσα της με υποβρύχιο, χτυπιέσαι. Επιπλέεις. Απλώνονται μικροί κυματισμοί. Είναι μια πολύ σουρεαλιστική εμπειρία".

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου