Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η Γυναίκα του Stavoren: Μια μυθική μέγαιρα που έφερε δυστυχία σε μια ολλανδική πόλη


Το άγαλμα μιας γυναίκας του Μεσαίωνα, γνωστό ως "Vrouwtje van Stavoren" (Η Γυναίκα του Stavoren), είναι σαν να επιβλέπει το λιμάνι του Stavoren, ένα χωριό 1.000 περίπου κατοίκων στην Ολλανδία. Είναι εμπνευσμένο από ένα διάσημο μύθο που κατηγορεί τη γυναίκα για όλα τα δεινά της πόλης.
 
 

Κατά τον Μεσαίωνα η πόλη του Stavoren ήταν ένα λιμάνι που ευημερούσε και άκμαζε. Δυστυχώς η τύχη της πόλης άλλαξε προς το χειρότερο όταν μια αδιάβατη αμμουδιά σχηματίστηκε στις εκβολές του κόλπου και εμπόδιζε τα πλοία να μπουν στο λιμάνι. Φυσικά αυτό αποδεκάτισε σιγά-σιγά το ένδοξο παρελθόν της πόλης, και όπως ήταν η συνήθεια τότε, για όλα τα δεινά έφταιγε μια γυναίκα.

Ενώ υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές της ιστορίας, οι βασικές αναφέρουν για τον μύθο της Γυναίκας του Stavoren που ήταν εξαιρετικά πλούσια και κάπως κακόβουλη χήρα της οποίας η απληστία και η σκληρότητα καταράστηκε για πάντα την πόλη. Ο μύθος αναφέρει ότι μια μέρα έστειλε έναν ταξιδιώτη να της βρει τον μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου, και όταν εκείνος επέστρεψε με σιτάρι, σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια του θα μπορούσε να θρέψει τους ανθρώπους της πόλης, αλλά και να αποτελέσει ροή εσόδων για όλους, η γυναίκα δεν εντυπωσιάστηκε. Κακομαθημένη όπως ήταν, διέταξε να πεταχτεί το σιτάρι στα νερά του λιμανιού. Λέγετε, ότι ήταν το σιτάρι που σχημάτισε την αμμούδα που κατέστρεψε την πόλη. Όπως αναφέρει ο μύθος, η γυναίκα τιμωρήθηκε από τον κόσμο καθώς έπεσε στην ανέχεια για το υπόλοιπο των ημερών της, καθώς το σιτάρι έπνιγε την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου