Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Το ναυάγιο του Γαλλικού υπερωκεάνιου Theophile Gautier στο Αιγαίο


Το εντυπωσιακό γαλλικό υπερωκεάνιο «Τheophile Gautier» που βυθίστηκε κοντά στην Εύβοια κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατάφεραν να εντοπίσουν οι δύτες της ομάδας wreckdiving φέρνοντας στο φως την σημερινή του όψη.Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, το Theophile Gautier ναυπηγήθηκε το 1927 στη Δουνκέρνη της Γαλλίας και είχε μήκος 136 μέτρα, ενώ μπορούσε να μεταφέρει 728 επιβάτες και ήταν το πρώτο γαλλικό σκάφος του είδους με μηχανές εσωτερικής καύσης αντί για ατμού.

Στις 3 Οκτωβρίου 1941, το πλοίο απέπλευσε με συνοδεία νηοπομπής από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Γαλλία, φορτωμένο αλεύρι και άλλες προμήθειες που θα εκφόρτωνε στον Πειραιά.

Το απόγευμα της 4ης Οκτωβρίου όμως και ενώ βρισκόταν ανάμεσα στην Εύβοια και την Κέα, χτυπήθηκε από τορπίλη του βρετανικού υποβρυχίου HMS Talisman και στις 19:20 της ίδιας ημέρας το πλοίο βυθίστηκε στο Αιγαίο. Από τους 109 επιβαίνοντες υπολογίζονται 18 νεκροί από έκρηξη ή πνιγμό και 13 τραυματίες. Οι επιζώντες περισυνελέγησαν από τα υπόλοιπα σκάφη της νηοπομπής.

Σχεδόν 73 χρόνια μετά τη βύθισή του, οι αυτοδύτες της ομάδας wreckdiving κατάφεραν να εντοπίσουν και να φωτογραφίσουν το ναυάγιο.

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο Νίκος Βασιλάτος, μέλος της ομάδας των wreckdivers μιλάει για αυτή τη μοναδική εμπειρία: «στην κατάδυση διαπιστώσαμε ότι η πρύμνη του ήταν εντελώς κατεστραμμένη, προφανώς από την έκρηξη που προκάλεσε η τορπίλη.» Εντυπωσιασμένη από το ναυάγιο μίλησε και η φωτογράφος της ομάδας Ελένη Τσοπουροπούλου, με εκατοντάδες καταδύσεις στο ενεργητικό της: «Το πλοίο είναι καλά διατηρημένο κατά ένα μεγάλο μέρος του, παρότι έχουν περάσει 73 χρόνια από τη βύθισή του. Τα διπλά φουγάρα του στέκουν ακόμα όρθια και το θέαμα στο βυθό είναι εντυπωσιακό.»
πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου