Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πώς θα ήταν ένα παγκόσμιο δίκτυο μετρό: Μία υπόγεια βόλτα σε όλο τον πλανήτη


Ο γύρος του κόσμου κάτω από την επιφάνεια της γης; Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι που το οραματίζονται αυτό. Ένας από αυτούς, λοιπόν, σχεδίασε έναν χάρτη για το πώς θα ήταν ένα παγκόσμιο δίκτυο μετρό.

Στο όραμα του Κρις Γκρέι, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη, με έναν τρόπο που παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς θα διέσχιζαν ωκεανούς μέσα από τεράστια τούνελ.

Βέβαια προς το παρόν κάτι τέτοιο παραμένει αδύνατο, μια και οι μηχανικοί θα έπρεπε να έχουν στη διάθεσή τους απίστευτου μεγέθους ποσά για να βρουν έναν τρόπο να κατασκευαστούν ατελείωτα τούνελ ικανά να αντέξουν την πίεση του νερού σε βάθος χιλιομέτρων.

Για παράδειγμα, ένα τούνελ που θα συνέδεε το Λονδίνο με τη Νέα Υόρκη θα είχε μήκος 5.567 χλμ. και με δεδομένο πως αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί μπορούν να κατασκευάσουν σήραγγες σε ρυθμό 30 μ. την ημέρα, θα χρειάζονταν 508 χρόνια για να το ολοκληρώσουν, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Αν και το όραμα του προγραμματιστή Γκρέι δεν είναι πραγματοποιήσιμο, όπως ανέφερε ο Ρόμπερτ Μπένεμ - ειδικός στην κατασκευή γεφυρών και τούνελ- περισσότερες χώρες θα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με φυσικές κατασκευές στο μέλλον. Αν και ο εκπρόσωπος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών της Βρετανίας θεωρεί ότι τα υπόγεια τούνελ θα είναι αδύνατον να κατασκευαστούν σε ορισμένες περιοχές.

πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου