Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τα κρυφά περάσματα του Mont Sainte-Odile: Ένα παλιό μοναστήρι, ένα κλειδωμένο δωμάτιο και οι μυστηριώδεις ληστείες βιβλίων


"Φοβάμαι ότι το φλογερό μου πάθος αγνόησε τη συνείδησή μου. Μπορεί να ακουστεί εγωιστικό, άλλα ένιωσα ότι τα βιβλία ήταν εγκαταλελειμμένα. Ήταν καλυμμένα με σκόνη και κουτσουλιές περιστεριών και σκέφτηκα πως δεν ενδιέφεραν κανέναν πλέον. Υπήρχε επίσης η συγκίνηση της περιπέτειας. Ήμουν πολύ φοβισμένος για το αν με ανακάλυπταν".

Το 2003, ο Stanislas Gosse παραδέχτηκε τις ληστείες πάνω από 1000 αρχαίων και σπάνιων βιβλίων από μια κλειδωμένη, ιδιωτική βιβλιοθήκη σε ένα μοναστήρι, σκαρφαλωμένο 2500 πόδια στα βουνά Vosges, στην κοινότητα Ottrott στην Αλσατία της Γαλλίας. Για να καταφέρει αυτόν τον άθλο σκαρφάλωσε εξωτερικούς τοίχους και κρυμμένες σκάλες μιας ξεχασμένης, μεγάλης μεσαιωνικής διόδου με μυστική πρόσβαση πίσω από τα ντουλάπια της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια μπήκε κρυφά στην βιβλιοθήκη, επέλεξε τα "θύματά" του και έφυγε με τον ίδιο τρόπο. Δεν ήταν κάποιος επαγγελματίας κλέφτης που ήθελε χρήματα -όλα τα βιβλία βρέθηκαν σώα στο μικρό διαμέρισμά του. Ήταν ένας τοπικός δάσκαλος που έπεσε πάνω σε ένα χάρτη με μυστικά περάσματα στα αρχεία της πόλης και δεν μπορούσε να αντισταθεί στη συγκίνηση.

Το γραφικό και απομακρυσμένο Mont Sainte-Odile είναι περικυκλωμένο από τοίχους 10 χιλιομέτρων, τα ερείπια των οχυρώσεων που ονομάζονται Mur Païen. Το μοναστήρι χρονολογείται από τον 7ο αιώνα μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Αγία Odile της Αλσατίας, η οποία γεννήθηκε τυφλή, αλλά ως εκ θαύματος ανέκτησε την όρασή της μετά από αγγελική παρέμβαση. Τα κτίρια έχουν καταστραφεί και ξαναχτιστεί πολλές φορές, πιο πρόσφατα στα 1600 και ξανά το 1853. Κανένας από τους μοναχούς ή το προσωπικό γνώριζαν την ύπαρξη των μυστικών περασμάτων, μέχρι που τα βιβλία άρχισαν να εξαφανίζονται.

Η κλοπή των βιβλίων δεν είχε περάσει απαρατήρητη, αλλά δεδομένου ότι η αίθουσα ήταν πάντα κλειδωμένη και απαγορευόταν η είσοδος για το κοινό, για δύο χρόνια, τα μέσα και η μέθοδος παρέμεναν ένα μυστήριο. Όταν όμως αποκλείστηκαν τα εξωτερικά παράθυρα και αντικαταστάθηκαν οι κλειδαριές, η αστυνομία έφτασε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει και άλλη είσοδος στο δωμάτιο. Τελικά, το μυστικό αποκαλύφθηκε όταν ένα τμήμα της βιβλιοθήκης κουνήθηκε για να αποκαλύψει το μυστικό χώρο. Ανεμόσκαλες οδηγούσαν στην οροφή και στη συνέχεια σε άλλα δωμάτια ανοικτά για το κοινό. Θεωρείται ότι τα μυστικά περάσματα κατασκευάστηκαν αρχικά για να μπορούν τα ανώτερα στελέχη του μοναστηριού να ακούνε τις συνομιλίες των μοναχών μέσα σε αυτό που ήταν τότε το κοινό δωμάτιο.

Αφού τοποθετήθηκαν κρυφές κάμερες για να πιαστεί επ' αυτοφώρω, η αστυνομία συνέλαβε τον Gosse ενώ εκείνος μετέφερε σχοινί ορειβασίας και τρεις βαλίτσες γεμάτες βιβλία. Εκείνος έλαβε πρόστιμο, ποινή φυλάκισης με αναστολή και του ανατέθηκε κοινωνική υπηρεσία, βοηθώντας να γίνει ένας κατάλογος με τα βιβλία της βιβλιοθήκης Sainte-Odile.

από: atlas obscura

1 σχόλιο:

  1. Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε ένα μυστικό χώρο για το σπίτι σας ή το γραφείο σας!
    www.secret-chamber.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή