Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Las Lajas Sanctuary: ένας καθολικός ναός μέσα σε ένα φαράγγι!


Κοντά στην πόλη Ipiales στην Κολομβία, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, βρίσκεται ένας καθολικός ναός, ο οποίος είναι χτισμένος μέσα στο φαράγγι του ποταμού Guitara. Ο καθεδρικός Las Lajas, γνωστός και ως "Las Lajas Sanctuary", βρίσκεται σε ύψος 100 μέτρων από τον πάτο του φαραγγιού και συνδέεται με μια γέφυρα ύψους 50 μέτρων με την άλλη πλευρά της χαράδρας.




Χρειάστηκαν 33 χρόνια -από το 1916 ως το 1949- για να ολοκληρωθεί ο τωρινός ναός. Όλα ξεκίνησαν από ένα θαυματουργό συμβάν το 1754. Τότε, μια Αμερικανίδα, η Maria Mueces, και η κωφάλαλη κόρη της Rosa, έπεσαν σε καταιγίδα. Η ιστορία λέει ότι, ενώ οι δύο γυναίκες έψαχναν για καταφύγιο, αισθάνθηκαν μια ισχυρή δύναμη να τους καθοδηγεί προς μια σπηλιά, όπου είδαν την εικόνα της Παναγίας σε έναν από τους τοίχους. Το μικρό κορίτσι φώναξε στη μητέρα της, δείχνοντας την εικόνα. Πιστεύεται ότι η εμφάνιση της Παναγίας θεράπευσε τη Rosa.


Η είδηση ​​του θαύματος εξαπλώθηκε σε όλη την περιοχή, κάνοντας τους ανθρώπους να αναρωτιούνται αν ήταν πραγματικά αλήθεια. Ένας τυφλός γέρος σκέφτηκε να κάνει κάτι άλλο. Ταξίδεψε από χωριό σε χωριό, ζητώντας από τους ανθρώπους να τον βοηθήσουν να χτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου εμφανίστηκε η Παναγία. Όταν κατάφερε να συλλέξει αρκετά χρήματα, ένα δεύτερο θαύμα έγινε. Ο γέρος ανέκτησε την όρασή του. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα όταν το εκκλησάκι χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.


Προσκυνητές άρχισαν να επισκέπτονται το εκκλησάκι για να δουν την εικόνα της Παναγίας. Πολλές ακόμα περιπτώσεις θαυματουργής θεραπείας αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των χρόνων και όλο και περισσότεροι άνθρωποι πήγαιναν να δουν την πέτρα που είχε πάνω της την εικόνα της Παναγίας.

Χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο αιώνες για τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους να χτίσουν τον τεράστιο καθεδρικό ναό που βλέπουμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου