Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η ιστορία πίσω από την πιο δυνατή φωτογραφία του Κρις Χόνδρος


Στις 20 Απριλίου του 2011, ο ελληνικής καταγωγής φωτορεπόρτερ Κρις Χόνδρος υπέκυψε στα τραύματά του. Ο Χόνδρος βρισκόταν μαζί με τον συνάδελφο του στο πρακτορείο Getty Τιμ Χεδέρινγκτον, στην -τότε- πόλη-προπύργιο των αντικαθεστωτικών Μισράτα στην Λιβύη, η οποία πολιορκούνταν από τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Χόνδρος ήταν βραβευμένος φωτογράφος που είχε καλύψει σημαντικές συγκρούσεις στο Κόσοβο, την Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ και τη Λιβερία. Είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσα τους το χρυσό μετάλλιο Robert Capa το 2005 για τις φωτογραφίες του στο Ιράκ. Η δουλειά του στη Λιβερία του είχε εξασφαλίσει υποψηφιότητα για το βραβείο Pulitzer.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο αντιπρόεδρος του Getty Pancho Bernasconi, μιλάει στο TIME για την πιο δυνατή φωτογραφία που τράβηξε ο Χόνδρος. Πρόκειται για την φωτογραφία της μικρής Samar Hassan η οποία, στις 18 Ιανουαρίου του 2005, μόλις είχε γίνει μάρτυρας του θανάτου των γονιών της από Αμερικανούς στρατιώτες στην πόλη Tal Afar του Ιράκ.

Ο 11χρονος αδελφός της Samar, Rakan, ο οποίος ταξίδευε με την οικογένεια, έμεινε παράλυτος από την επίθεση, όταν μια σφαίρα διαπέρασε τη σπονδυλική του στήλη. Στην οικογένεια δόθηκαν 7.500 δολάρια ως αποζημίωση από τον στρατό των ΗΠΑ και τελικά ο Rakan μεταφέρθηκε στη Βοστώνη για την εντατική θεραπεία. Τελικά, ο Rakan περπάτησε ξανά και επέστρεψε στην πατρίδα του αλλά σκοτώθηκε το 2008 πέθανε μέσα στη συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ.

από: lightbox.time.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου