Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Το στοιχειωμένο ναυάγιο του Salem Express στην Ερυθρά Θάλασσα


Ανάμεσα στα αναρίθμητα ναυάγια της Ερυθράς Θάλασσας βρίσκεται και το MV Salem Express, ένα επιβατικό το οποίο βυθίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 17ης Δεκεμβρίου του 1991.
 
 

Σήμερα, πάνω από δυο δεκαετίες, το ναυάγιο είναι πλέον καλυμμένο από κοράλλια, αλλά σε καλή κατάσταση. Αλλά οι θεαματικές φωτογραφίες που βλέπετε κρύβουν τη σκοτεινή και στοιχειωμένη ιστορία των ζωών που χάθηκαν τραγικά.

Εκείνη τη μοιραία νύχτα, το Salem Express, που έκανε τη διαδρομή μεταξύ της πόλης Safaga στην Αίγυπτο και το λιμάνι της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, συγκρούστηκε με το ύφαλο Hyndman και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

Μόλις η πλώρη του πλοίου βρήκε στον ύφαλο, η καρίνα του σκάφους άνοιξε και πήρε αμέσως νερό.


690 επιβάτες και το πλήρωμα ήταν πάνω στο σκάφος. Ο απολογισμός των νεκρών έφτασε τους 470, αν και μερικές ανεπιβεβαίωτες αναφορές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Αν και ανασύρθηκαν πολλά πτώματα, περίεργες καταστάσεις εμπόδισαν τη συνέχιση της αναζήτησης και για άλλα και μεγάλες μεταλλικές πλάκες -σύμφωνα με ισχυρισμούς- συγκολλήθηκαν κατά μήκος των ανοιγμάτων για να σφραγίσουν το βυθισμένο πλοίο.


Όμως, οι δύτες μπορούν και έχουν εύκολη πρόσβαση στο απόκοσμο κύτος μέσω διαφόρων εισόδων, καθώς και την τεράστια πόρτα στο κατάστρωμα των οχημάτων στην πρύμνη. Σήμερα, το Salem Express παραμένει γεμάτο από οχήματα και τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, κατάλοιπα για να υπενθυμίζουν τους νεκρούς.

Ο γύρω θαλάσσιος βυθός είναι γεμάτος με υπολείμματα, συμπεριλαμβανομένων δύο σωσίβιων λέμβων που ποτέ δεν εκπλήρωσαν τον σκοπό τους.


φωτογραφίες: Adam Horwood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου