Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Άλφρεντ Νομπέλ - Η θλιβερή ιστορία του


Ποιος ήταν αυτός ο Άλφρεντ Νομπέλ που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 21 Οκτωβρίου του 1833;Ο Άλφρεντ Νομπέλ (Alfred Nobel) γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1833 και ήταν το τέταρτο από τα οκτώ παιδιά του μηχανικού Ιμάνουελ Νομπέλ και της Άντριετ Άλσελ. Από μικρός διδάχθηκε τις βασικές αρχές της μηχανικής από τον πατέρα του, που είχε έφεση προς τις εφευρέσεις.

Ήταν χημικός, μηχανικός, εφευρέτης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Απέκτησε 350 πατέντες, με πιο γνωστές αυτές για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή. Ως επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε στην πολεμική βιομηχανία και άφησε το 94% της τεράστιας περιουσίας του στο Ίδρυμα Νομπέλ, που απονέμει κάθε χρόνο από το 1901 τα ομώνυμα βραβεία.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ευρώπη, δεν ήταν ευτυχισμένος. Ο Σουηδός βιομήχανος έκανε την περιουσία του εφευρίσκοντας την δυναμίτιδα, αλλά η εργασία του τον έκανε απομονωμένο. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ταξιδεύοντας για να επιβλέψει την μεγάλη, πολυεθνική επιχείρηση του και γέμιζε τον υπόλοιπο χρόνο του διαβάζοντας και επινοώντας διάφορα. Ενώ πολλές από τις πατέντες είχαν σχέση με τις εκρηκτικές ύλες, άλλες είχαν ιδέες για αλουμινένια σκάφη και τεχνητό μετάξι.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ήταν πολύ εγκεφαλικός και θεωρούσε τον εαυτό του "ένα άχρηστο όργανο του στοχασμού, μόνο στον κόσμο και με σκέψεις βαρύτερες απ' ό,τι ο καθένας μπορεί να φανταστεί". Έτσι, αποφάσισε να αφήσει τον πλούτο του σε εκείνους που "παρέχουν το μεγαλύτερο όφελος για την ανθρωπότητα".

Ακόμη και στην τελική πράξη της ζωής του, ο Νόμπελ κατάφερε -άθελά του- να δώσει δυστυχία. Η διαθήκη του εξόργισε τα ανίψια του που περίμεναν ότι θα κληρονομούσαν μια τεράστια περιουσία. Ταυτόχρονα όμως εξόργισε και εκατομμύρια Σουηδούς, οι οποίοι πίστευαν ότι ήταν αντιπατριωτικός και προδότης επειδή ήθελε τα βραβεία του να είναι ανοικτά σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη Σουηδία. Μάλιστα, ο ίδιος ο βασιλιάς της Σουηδίας ήταν απών το 1901, στην πρώτη απονομή των βραβείων Νόμπελ.

Παρόλο που διαπνεόταν από φιλειρηνικά συναισθήματα και ήλπιζε ότι η καταστρεπτική δύναμη των εφευρέσεών του θα μπορούσε να συντελέσει στο να δοθεί ένα τέλος στους πολέμους, έβλεπε με απαισιοδοξία το μέλλον του ανθρωπίνου γένους. Μαράζι του ήταν ότι σ' ένα από τα πολλά πειράματά του με εκρηκτικά, σκοτώθηκε ο μικρός του αδελφός και έχασε τα πόδια του ο πατέρας του, ο "δάσκαλός" του.

Όταν πέθανε ο αδελφός του Άλφρεντ, ο Λούντβιχ, μια γαλλική εφημερίδα νόμιζε ότι (επιτέλους) πέθανε ο εφευρέτης της δυναμίτιδας κι έγραψε ένα μνημειώδες σχόλιο με τίτλο "Le Marchand de la mort est mort", "Ο έμπορος του θανάτου πέθανε".
"Ο δόκτωρ Άλφρεντ Νομπέλ που πλούτισε εφευρίσκοντας τρόπους να σκοτώνει ανθρώπους ταχύτερα πέθανε..." διάβασε στο άρθρο ο Σουηδός, που διέμενε στη Γαλλία και την άλλη μέρα εγκατέλειψε το Παρίσι. Πήγε στην Ιταλία, όπου ίδρυσε χημικό εργοστάσιο στο Σαν Ρέμο.

Με τη διαθήκη της 27ης Νοεμβρίου 1895 διέθεσε το 94% της τεράστιας περιουσίας του για να υλοποιηθεί αυτό που θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στον κόσμο: Το Βραβείο Νομπέλ.

με πληροφορίες από: san simera, sdna.gr, mental floss, wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου