Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Κατάφυτα ενυδρεία-έργα τέχνης: Οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού για το 2015

Longing, Takayuki Fukada, Ιαπωνία

Ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ενυδρείων ικανοποιούνται με πλαστικά φυτά, πολύχρωμο χαλίκι και κανένα καραβάκι ή μπαούλο για διακόσμηση, οι διαγωνισμοί στον International Aquatic Plants Layout Contest (IAPLC) έχουν μετατρέψει τα ενυδρεία σε μια μορφή τέχνης. Αυτά τα τεράστια ενυδρεία, απαιτούν χρόνια προετοιμασίας και επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στην αισθητική παρουσίαση των φυτών χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά στοιχεία.Δείτε ακόμη:
Τα 25 καλύτερα φυτεμένα ενυδρεία του 2010
Τα 20 (+2) καλύτερα φυτεμένα ενυδρεία του 2011
Το μεγαλύτερο ενυδρείο στον κόσμο

Η τέχνη του aquascaping, η δηλαδή τέχνη της τακτοποίησης υδρόβιων φυτών και υλικών όπως βράχια, πέτρες, ξυλεία, κ.ά., με ένα αισθητικά ευχάριστο τρόπο μέσα σε ένα ενυδρείο -στην πραγματικότητα, κηπουρική κάτω από το νερό, συνεχίζεται από όταν έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στη δεκαετία του '90 από τον Ιάπωνα φωτογράφο άγριας φύσης Takashi Amano. Ο ετήσιος διαγωνισμός IAPLC έχει εξελιχθεί πολύ από τότε: την φετινή χρονιά 2015 συμμετείχαν 2.545 διαγωνιζόμενοι από 69 χώρες με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Γαλλία να κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις των φιναλίστ. Οι φιναλίστ ανακοινώθηκαν το Σεπτέμβριο.

Η βαθμολόγηση του κάθε ενυδρείου βασίζεται σε ένα πολύπλοκο πλέγμα έξι κριτηρίων:
  • η αναδημιουργία φυσικού χώρου για τα ψάρια
  • οι τεχνικές ικανότητες του δημιουργού
  • η μακροπρόθεσμη διατήρηση του οικοτόπου
  • η πρωτοτυπία και η εντύπωση της διάταξης
  • η παρουσίαση της φυσικής διάταξης
  • η συνολική σύνθεση και η "ισορροπία" στη φύτευση.
  • Οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν σοβαρές ποινές αν αντιγράψουν στοιχεία από παλιότερες συμμετοχές, αν κλέψουν ιδέες άλλων και αν χρησιμοποιήσουν φυτά που δεν μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα στο περιβάλλον που παρουσιάζονται.

Φέτος, νικητής ήταν ο Takayuki Fukada από την Ιαπωνία με το ενυδρείο με τίτλο Longing (φωτογραφία στην αρχή του θέματος).


2. Hidden Land, Bowen Fan, Κίνα


3. Follow In, Yufan Yang, Κίνα


4. Deep Nature, Paulo Pacheco, Βραζιλία


5. Metempsychosis, Yi Ye, Κίνα


6. A Hunting Ground, Josh Sim, Μαλαισία


7. Mysterious World, Yong Liu, Κίνα

φωτογραφίες από amuse-i-d.vice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου