Σαν σήμερα, το 1773, ο Γάλλος αστρονόμος Σαρλ Μεσιέ (Charles Messier) συνέχιζε την αναζήτησή του για ασαφή αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό, τα οποία, αν σταθεροποιούνταν, μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγχυση στους κυνηγούς κομητών.
Όταν γύρισε το 10 εκατοστών τηλεσκόπιό του στον αστερισμό του βορείου ημισφαιρίου του ουρανού Κύνες Θηρευτικοί (Λατινικά Canes Venatici, συντομογραφία CVn. Σημειώθηκε πρώτη φορά το 1690, στο Firmamentum Sobiescianum του Hevelius), ανακάλυψε το 51ο από τα 150 "αντικείμενα Μεσιέ" (M-objects), το M51a ή NGC 5194 ή Γαλαξία της Δίνης. Μετέπειτα παρατηρήσεις με καλύτερα τηλεσκόπια αποκάλυψαν ότι ο M51a ήταν ένας εκπληκτικός ένας σπειροειδής γαλαξίας με καθαρή δομή βραχιόνων που αλληλεπιδρά με το NGC 5195, έναν γαλαξία νάνο.
Οι εικόνες πιο πάνω, και οι δύο από το τηλεσκόπιο Hubble, δείχνουν την οπτική έκδοση (αριστερά) και την κοντά στην υπέρυθρη (δεξιά). Και οι δύο εικόνες δείχνουν το φως των άστρων. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η κοντά στην υπέρυθρη είναι λιγότερο εύκολα να μπλοκαριστεί από τη σκόνη απ' ότι στην οπτικό.
από: Milky way scientists
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου