Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η σπάνια, "αμαρτωλή" Αγία Γραφή του 17ου αιώνα


Στην Αγία Γραφή υπάρχουν πάνω από 780.000 λέξεις. Οπότε είναι κατανοητό το ότι κανείς δεν θα παρατηρούσε αν μια ή δύο απ' αυτές τις λέξεις είχαν παραλειφθεί, κατά λάθος, κατά την εκτύπωση. Εκτός και αν φυσικά, η παράλειψη αλλάζει ολόκληρο το νόημα των Δέκα Εντολών.



Αυτό συνέβη το 1631, όταν οι βασιλικοί τυπογράφοι Robert Barker και Martin Lucas έχασαν την άδειά τους και τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 300 λιρών όταν κατά λάθος δεν έγραψαν την λέξη "not" (ου) στην 6η εντολή "Thou shall not commit adultery" (ου μοιχεύσεις). Το λάθος ανακαλύφτηκε ένα χρόνο μετά και σχεδόν και τα 1.000 αντίγραφα ανακλήθηκαν και κάηκαν. Μόνο μια χούφτα είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί και μια απ' αυτές θα πουληθεί σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα (αναμένεται να πουληθεί από 15.000 έως και 23.000 δολάρια).

Είναι γνωστή ως "Wicked Bible" (Αισχρή Αγία Γραφή) ή "Sinners' Bible" (Αγία Γραφή των Αμαρτωλών). Το βιβλίο έχει γίνει θρυλικό τα τελευταία 384 χρόνια. Στο παρελθόν, έχουν εμφανιστεί αντίγραφα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και πριν από λίγα χρόνια ένα άλλο αντίγραφο ήταν προς πώληση έναντι 99.500 δολαρίων.

Αλλά μπορεί να μην είναι αυτήν ολόκληρη η αλήθεια γι' αυτήν την έκδοση της Αγίας Γραφής. Πιστεύεται ότι το τυπογραφικό λάθος δεν μπορεί να ήταν καν τυπογραφικό λάθος, "Έχει επίσης διατυπωθεί η άποψη ότι το λάθος ήταν πράξη δολιοφθοράς, ενδεχομένως από τον αντίπαλο του Barker για να τον φέρει σε δεινή πολιτική θέση", δηλώνεται στη σελίδα του οίκου που θα δημοπρατήσει την Αγία Γραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου