Από πού να αρχίσω...
Δείτε ακόμη:
16 Οκτωβρίου - Ημέρα της Άντα Λάβλεϊς
Η πρώτη γυναίκα που πήρε διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών ήταν μια καλόγρια!
Το pin-up girl του Χόλιγουντ που έθεσε τις βάσεις για το wifi
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Τι να πει κανείς για αυτό το άτομο...
Καταρχήν τα απλά, δεν φορούσε ποτέ κάλτσες. Γιατί; θα αναρωτηθείς εσύ τώρα... Δεν ήμουν εκεί, θα σου απαντήσω εγώ, αλλά οι επικρατέστερες, βρωμερές, φήμες λένε ότι ή τον ενοχλούσαν όταν τρυπούσαν (και βρωμερός και τσιγκούνης δηλαδή... όλο χαρίσματα...), ή ότι θεωρούσε πως δεν υπήρχε λόγος να φοράει και τα δυο, κάλτσες και παπούτσια ταυτόχρονα, αφού και μόνον ένα έκανε την δουλειά. Γι' αυτήν την κόμη... τι να πει κανείς, τα λόγια περιττεύουν, εύχομαι μόνο να μην είχε μπλεχτεί ποτέ κάποιο πουλί εκεί μέσα γιατί θα πέθαινε και εκεί, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έβρισκε ξανά την έξοδο, καθώς ο Άλμπερτ, δεν χτένιζε τα μαλλιά του (μπλιάχ στο τετράγωνο).
Αλλά θα μου πεις παραξενιές έχουμε όλοι, αυτό δεν αποδεικνύει κάτι... (εδώ βέβαια θα σου απαντήσω πως αν, διαβάζοντας τα παραπάνω, τα βρήκες φυσιολογικά... πολύ κακές παρέες έχεις...) Όμως έχει και συνέχεια. Ο ευφυέστατος, αναμφισβήτητα, αυτός άνθρωπος, είχε βάλει κανονισμούς στην σύζυγό του! Αλήθεια! Όταν διαπίστωσε πως η σχέση του με την γυναίκα του δεν είχε και κανένα συναισθηματικό υπόβαθρο, της έβαλε κάποιους κανόνες προκειμένου να παραμείνουν μαζί, η "Αγία" Μιλέβα τους δέχτηκε, αλλά μόνο λίγους μήνες άντεξε η έρμη πριν τον εγκαταλείψει.
Κάποιοι από αυτούς ήταν: να του πλένει και να τακτοποιεί πάντα τα ρούχα του και ακόμη να φροντίζει να του πηγαίνει σε συγκεκριμένες ώρες τα γεύματά του (άντρες, μην παίρνετε ιδέες). Να παραιτηθεί από την διεκδίκηση οποιασδήποτε οικειότητας και επαφής μεταξύ τους, όπως το να κάθονται μαζί στο σπίτι (καλά... για το άλλο... ούτε λόγος!), επίσης να σταματάει να του μιλάει αμέσως μόλις της το ζητήσει και να φεύγει επιτόπου από το δωμάτιό του όταν εκείνος ήθελε, χωρίς δεύτερη κουβέντα (ξαναλέω... αν και αυτά σας φαίνονται φυσιολογικά έχετε πολύ κακές παρέες...)
Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο
Εντάξει... ο διάσημος ζωγράφος, έφτασε να σκοτώσει και άνθρωπο, αλλά επειδή ο τίτλος του άρθρου δεν είναι "διάσημοι και εγκληματίες", θα περιοριστώ σε αυτά:
Ερειστικός και χλευαστικός, όσο γνωστός ήταν στην εποχή του για το ζωγραφικό του ταλέντο, άλλο τόσο γνωστός ήταν και εξαιτίας του φόβου που ενέπνεε λόγω της δύστροπης και ιδιόρρυθμης προσωπικότητάς του. Δεν ήθελες να βρεθείς στον δρόμο του σου λέω... Μέθυσος και οξύθυμος, με παρέες τύπου... Μπάμπης ο σουγιάς, Νίκος ο Πεταλούδας και Μήτσος ο Γκοντζίλα, προβλήματα συμπεριφοράς και βιαιοπραγίες στο ενεργητικό του, αποτελούσε (ΔΕΝ) τον τέλειο γαμπρό που ονειρεύεται κάθε πεθερά για την κόρη της. Να σκεφτείτε πως κατηγορήθηκε ότι εκσφενδόνισε μια πιατέλα με αγκινάρες στο κεφάλι ενός σερβιτόρου και λίγο αργότερα, την ίδια χρονιά, ότι πέταξε πέτρες σε μια στρατιωτική φρουρά, ούτε πεντάχρονο... τςτς... Αργότερα, συνελήφθη για κατάχρηση όπλων και αναγκάστηκε να κρυφτεί για ένα διάστημα, επειδή είχε τραυματίσει κάποιον που υπερασπιζόταν τη μνηστή του, παλικάρι απ’ τα λίγα...
Πάμπλο Πικάσο
Αρχίζω με το ωραίο του.
Θεωρούσε απαραίτητο η γυναίκα να είναι υποχωρητική και πιο κοντή από αυτόν και είχε πει "Για εμένα υπάρχουν δύο είδη γυναικών, οι βασίλισσες και τα χαλάκια της πόρτας", υποτιμούσε τις κοντές γυναίκες, ποιος; Ο Παυλάκης του 1,63! θα τρελαθούμε κιόλας δηλαδή!
Σπουδαίο το βιογραφικό του επί των προσωπικών:
Απατούσε τις γυναίκες του, τις άλλαζε σαν τα πουκάμισα, κοιμόταν με αυτές των καλών του φίλων, οδήγησε και έναν στην αυτοκτονία, 2 συντρόφους του στο ψυχιατρείο, και άλλες δύο έδωσαν τέλος στην ζωή τους. Ξεπάστρεψε κόσμο λέμε ο άνθρωπος.
Άκου περιστατικό: κάποια στιγμή έκανε σχέση, με την φωτογράφο Ντόρα Μααρ, την μεγαλύτερη μούσα του. Η πρώτη τους γνωριμία όμως έχει την αξία της: Την πρωτοείδε στο καφέ Ντε Μάγκο να βάζει το χέρι της στο τραπέζι με ανοιχτά τα δάχτυλα πάνω του και με το άλλο χέρι της να μπήγει ένα μαχαίρι ανάμεσα στα δάχτυλα της. Κάποια στιγμή αστοχεί και την πήραν τα αίματα. Ο Πικάσο "μαγεύτηκε"!!! (αν δεν ταιριάζανε...), και πήρε τα γάντια της ενθύμιο από την αιματηρή αυτή συνάντηση. Μια σύζυγός του, η ζωγράφος Φρανσουάζ Ζιλό, μιλάει στο βιβλίο της "Η ζωή με τον Πικάσο", για ζήλια, σαδισμό και άλλες ακραίες καταστάσεις, από την πλευρά του Πικάσο και ότι γλίτωσε από αυτόν μόνο γιατί τον εγκατέλειψε εγκαίρως. Σκέψου το δυο φορές λοιπόν, πριν βιαστείς να ξαναγκρινιάξεις για τον δικό σου γκόμενο που έκανε like στην πρώην του στο facebook.
Έξυπνα στραβόξυλα όμως δεν υπάρχουν μόνο στην πραγματικότητα, αλλά και στην φαντασία συγγραφέων και σεναριογράφων. Ίσως γιατί αντιλήφθηκαν πως οι "παραξενιές" είναι σχεδόν συνώνυμο των χαρισματικών ανθρώπων και θα έκαναν πιο αληθοφανείς τους ήρωές τους, ή ίσως γιατί απλά, οι ακραίοι χαρακτήρες έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση και τραβούν το ενδιαφέρον αναγνωστών και τηλεθεατών.
Ξεχώρισα μερικούς.
Dr House
Ο αγαπημένος μου.
Μισάνθρωπος; Ναι. Είρων; Ναι. Εκνευριστικά ξερόλας; Ναι. Αναίσθητος; Ναι. Αλαζόνας; Ναι. Ε πέστε μου όμως, πόσους γιατρούς ξέρετε εσείς, που να μπορούν να σου κάνουν διάγνωση βλέποντάς σε και μόνο (και όχι, η μαμά σας δεν πιάνεται... γιατρός λέμε!). Ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει τόση φαντασία και παρατηρητικότητα, που με τον συνδυασμό αυτών των δύο, να καταφέρνει να σώζει σχεδόν οριακά, ανθρώπινες ζωές. Όχι αν ξέρετε εσείς κάποιον πέστε μου, και μετά πέστε μου και αν είναι στον ΕΟΠΥΥ ή ΠΕΔΥ, ή ότι είναι τέλος πάντων...
Σέρλοκ Χολμς
Προσέχει ακόμη και την τρίχα στο παλτό σου, και μπορεί να συμπεράνει από αυτήν, από το νούμερο της βαφής σου, μέχρι τι έφαγες το μεσημέρι. Πολύ χρήσιμος άνθρωπος... ειδικά αν θες να ξεμπροστιάσεις τον φίλο σου που σε απατά, φαντάσου τι θα μπορούσε να συμπεράνει από μια σέλφι και μόνο... Όμως, ουδείς τέλειος... εκκεντρικός σχεδόν σαν Υδροχόος, με τάση να μαζεύει ότι έγγραφο πέφτει στα χέρια του και να τα συλλέγει μανιωδώς, να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών όπως μορφίνη και όπιο, νόμιμα την εποχή του, και μια, σχεδόν αντιπάθεια, στις ίδιες τις γυναίκες, οφειλόμενη στον τρόπο σκέψης τους... καθόλου άσχημα. Όσο για την σχέση του με άλλους ανθρώπους...; Την ποια;
Detective Adrian Monk
Εμμονικός, υποχόνδριος, μικροβιοφοβικός, αγοραφοβικός, γενικότερα κολλήστε όποια λέξη γνωρίζετε δίπλα στο –φοβικός και είστε μέσα. Δεν είναι εύκολο να τον βγάλεις από το σπίτι, αλλά αν τα καταφέρεις... κάπου θα σου φανεί χρήσιμος. Ένα μυστήριο, μια δολοφονία, κάτι απλό και καθημερινό... ποιος πήγε κι άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα βρε παιδί μου τέλος πάντων... Έχει σύμβαση με την Detol, και αν πας μαζί του έξω και σου πέσει κρασί, λερωθείς από σάλτσα ή σε κουτσουλίσει πουλάκι, μην νοιάζεσαι γιατί δεν θα έχεις κανένα θέμα, θα το φροντίσει εκείνος. Μην τον πολυακουμπάς μόνο με τα βρωμόχερά σου, εντάξει;
Sheldon Cooper
Α! Αξιολάτρευτος! Αν σ' αρέσουν βέβαια οι καταναγκαστικοί, αντικοινωνικοί, μονόχνοτοι, λοξοί, ανέραστοι άνθρωποι, με μεγάλο ταλέντο στο να υποτιμούν και να υποβαθμίζουν τους άλλους. Είναι ο γείτονας που κανείς δεν θα ήθελε να έχει, ο συνάδελφος που θα σε έκανε να αλλάξεις δουλειά, ο γνωστός που συναντάς στον δρόμο και κάνεις πως δεν τον ξέρεις... Κατά τα άλλα, μοναδικός επιστήμονας, οι θετικές επιστήμες προσκυνούν αυτόν τον εγκέφαλο. Θα έκανε πολύ καλή παρέα με τον Αϊνστάιν, θα μπορούσαν να έχουν και δικό τους γκρουπάκι... καλές προτάσεις για όνομα: Τα αδρόνια, Ισοβαρείς πυρήνες, Τhe Quarks, Sex and Fusion.
Προσέξατε πως δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα στην λίστα... έτσι...; Να τα λέμε κι αυτά... Θα μπορούσα βέβαια να βάλω και την Ναόμι, αλλά δεν νομίζω πως παίζει ακριβώς στην κατηγορία ευφυής... Και, πριν βιαστείτε να με λιθοβολήσετε οι άντρες, η αλήθεια είναι πως σίγουρα υπάρχουν και γυναίκες με αντίστοιχα, παράξενο και δύστροπο χαρακτήρα, απλά στον χώρο των επιστημών για παράδειγμα και ιδιαίτερα των θετικών, οι γυναίκες είναι στατιστικά πολύ λιγότερες από τους άντρες. Κυρίως επειδή δεν επιλέγουν να ασχοληθούν με αυτό, ή έχουν άλλες προτεραιότητες, να εξηγούμαι, μην μου έρθει τώρα η πέτρα από την γυναικεία πλευρά.
Το ζήτημα είναι όμως ένα. Είναι τελικά απαραίτητη προϋπόθεση για να είσαι ευφυΐα να έχεις τον ανθρωποδιώχτη; Είναι το iq και η ευγένεια, μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα; Για να το πάρουμε τελικά απόφαση και εμείς, οι τσαχπινο-ευαισθητο-καλόβολοι δηλαδή, (μαμά, σιωπή!) ότι δεν θα δούμε Νόμπελ όσο ζούμε, και τα ψαράκια που ζωγραφίζουμε όταν βρούμε άδειο χώρο σε χαρτί, δεν θα πωληθούν για εκατομμύρια, ούτε καν μετά τον θάνατό μας.
Αρχικά ας δούμε τι λέει η επιστήμη γι' αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή, υπάρχουν όντως κακοί χαρακτήρες, ή υπάρχει από πίσω μια διαταραχή προσωπικότητας, φταίνε οι ίδιοι, ή δεν είναι ακριβώς επιλογή τους ο τρόπος που συμπεριφέρονται;
Εδώ οι ψυχολόγοι δίνουν άλλοθι. Λένε λοιπόν, ότι σχεδόν πάντα υπάρχει μια διαταραχή στην προσωπικότητα αυτών των ανθρώπων, που με την κατάλληλη βοήθεια από ειδικό, μπορεί να "διορθωθεί". Μιλάμε φυσικά για δυσλειτουργικές περιπτώσεις ανθρώπων που λόγω αυτών των αντιδράσεών τους, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην ίδια τους την καθημερινότητα, αλλά προκαλούν, και σε εκείνη των οικείων τους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πάρουμε μεμονωμένα κάποια "χούγια" και να βιαστούμε να τα μεταφράσουμε από μόνοι μας ως διαταραχή που χρίζει βοήθειας. Και οι ψυχίατροι δηλαδή τι θα κάνουν; Κλέφτες θα γίνουν;
Δέκα είναι οι κύριες διαταραχές προσωπικότητας που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες αντιδράσεις, τις αναφέρω συνοπτικά, μπορείτε να δείτε όμως εδώ περισσότερες λεπτομέρειες.
Παρανοειδής διαταραχή: Το άτομο είναι δύσπιστο, καχύποπτο και πιστεύει ότι οι άλλοι το εκμεταλλεύονται, το βλάπτουν και το εξαπατούν. Βλέπει παντού εχθρούς και παρεξηγεί εύκολα.
Σχιζοειδής διαταραχή: Δεν επιθυμεί τις κοινωνικές σχέσεις, αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές, γιατί δεν του δίνουν ευχαρίστηση, αγαπά την απομόνωση, δεν έχει φίλους. Θέλει να 'ναι μόνος του, παρέα με τον πόνο του βρε αδελφέ!
Σχιζότυπη διαταραχή: Είναι ιδιόρρυθμο άτομο, εκκεντρικό, έχει παράλογες σκέψεις και αντιλήψεις, μιλά, ντύνεται και φέρεται εκκεντρικά. Έχει παράξενες πεποιθήσεις ή μαγική σκέψη (π.χ. πιστεύει ότι έχει ειδικές δυνάμεις). Όχι, το βρακί πάνω από το παντελόνι δεν είναι μόδα.
Αντικοινωνική διαταραχή: Περιφρονεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των άλλων, αδιαφορεί για το νόμο, έχει παράνομη συμπεριφορά και πλήρη απουσία ενοχής. Ο τσαμπουκάς της διπλανής πόρτας.
Μεταιχμιακή-οριακή διαταραχή: Είναι κυκλοθυμικό ή αμφιθυμικό άτομο, έχει έντονη παρορμητικότητα και άγχος για δυνητική απόρριψη, καθώς και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Τι υπέροχη μέρα για βόλτα! Ωχ! Τι μοίρα με χτύπησε! Κόπηκε το κορδόνι μου! Δεν πάω πουθενά!
Δραματική διαταραχή: Δεν νιώθει άνετα, αν δεν είναι το κέντρο της προσοχής, ο τρόπος ομιλίας του είναι δραματικός και θεατρικός. Ενδιαφέρεται υπερβολικά για την εξωτερική του εμφάνιση και αναστατώνεται με το παραμικρό σχόλιο σχετικά με αυτήν. Δεν χρειάζεται ανάλυση γιατί οι περισσότεροι πάσχοντες είναι γυναίκες.
Ναρκισσιστική διαταραχή: Έχει μεγαλειώδη αίσθηση σπουδαιότητας, περιμένει να αναγνωριστεί ως ανώτερο χωρίς όμως ανάλογα επιτεύγματα. Απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό, συχνά φθονεί τους άλλους ή νομίζει ότι οι άλλοι το φθονούν. Ελάτε τώρα που δεν ξέρετε κανέναν...
Ψυχαναγκαστική διαταραχή: Απασχολείται έντονα με λεπτομέρειες, κανόνες, λίστες και προγράμματα, ώστε τελικά χάνει το κύριο σημείο της δραστηριότητάς του. Έχει υπερβολική τελειοθηρία και υπερβολική αφοσίωση στην εργασία με αποκλεισμό δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου και φιλικών σχέσεων. Ο χαρακτήρας που ψάχνει κάθε εργοδότης στον υπάλληλό του.
Αποφευκτική διαταραχή: Έχει έντονη κοινωνική αναστολή, αισθήματα ανεπάρκειας και υπερευαισθησία στην κριτική των άλλων. Νιώθει κατώτερο άτομο, μη αρεστό, είναι ντροπαλό, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, φοβάται συνεχώς μην το κοροϊδέψουν. Μην απορρίψεις ΑΥΤΟΝ τον άνθρωπο, σε παρακαλώ, όχι κι εσύ!
Εξαρτημένη διαταραχή: Έχει έντονη και υπερβολική ανάγκη να το φροντίζουν οι άλλοι, πράγμα που οδηγεί σε υποτακτική και εξαρτημένη συμπεριφορά και σε φόβο αποχωρισμού από τους άλλους. Θα σας γίνει κολλιτσίδα, θα του κάνετε τα χατίρια, και δεν θα φταίει κι από πάνω.
Γιατί τώρα μπορεί να τα πάθει κάποιος όλα αυτά; Αυτό είναι μια πολύπλοκη απάντηση, κατά βάση όμως, είναι ένας συνδυασμός εμπειριών και χαρακτήρα, και όλο αυτό είναι ένα συσσωρευτικό αποτέλεσμα που δεν συμβαίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Άρα καταλήγουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την εξυπνάδα ή την ευφυΐα του ατόμου, με απλά λόγια, είτε λιγότερο ή περισσότερο ευφυής είσαι, κινδυνεύεις να τα πάθεις όλα αυτά. Και αν ίσχυε το αντίθετο, δηλαδή αν η διαταραχή στην συμπεριφορά ήταν ένδειξη ευφυΐας, ίσως να είχαμε και έναν λόγο να εκτιμήσουμε όλοι λιγάκι πιο πολύ, πολλούς φίλους μας, ή αυτοί εμάς, αλλά δεν...
Όμως θα κλείσω με έναν, ας πούμε, προβληματισμό για όλους. Αν στα αλήθεια είχαμε την επιλογή να διαλέξουμε για εμάς, τι θα επιλέγαμε; Ένα τόσο ξεχωριστό μυαλό, που ίσως και να ήταν αρκετό για να μας εξασφαλίσει μια λαμπρή θέση στην ιστορία, ζώντας όμως μια δυσλειτουργική και δυσάρεστη στην ουσία ζωή για εμάς και όποιον άνθρωπο μας πλησιάσει, ή μια ήρεμη ζωή, χωρίς εντάσεις, με πολύ αγάπη από άλλους όμως και ισορροπία με τον εαυτό μας;
πληροφορίες από: about education, lists of note, live science, tvsx, λογομνήμων, Jenny, τέχνη και ζωή
Γραμμένο με ωραίο, χιουμοριστικό τρόπο και ταυτόχρονα πληροφοριακό! Ευχαριστούμε για την ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφή