Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Les Fêtes de Gayant: μια γιορτή με ξύλινους γίγαντες που γλύτωσαν από τους Ναζί, πολέμους και τη θρησκεία


Κάθε Ιούλιο, οι δρόμοι της πόλης Ντουέ στη Βόρεια Γαλλία καταλαμβάνεται από μια οικογένεια γιγάντων κατά τη διάρκεια της Les fetes de Gayant, μιας γιορτής που συνεχίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, παρά τις διώξεις από τους Ναζί και την Καθολική εκκλησία.



Δείτε ακόμη:
Ένας περιοδεύων θίασος με γιγαντιαίες μαριονέτες
Η ετήσια παρέλαση "Corso Zundert" τιμά τον Βίνσεντ βαν Γκογκ με τεράστια αιωρούμενα άρματα από λουλούδια


Οι απαρχές της γιορτής χρονολογούνται το έτος 1530 όταν η τότε ισπανική πόλη Ντουέ διοργάνωσε μια γιορτή για να γιορτάσουν την ήττα των γαλλικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο της γιορτής, οι ντόπιοι αρτοποιοί και τεχνίτες δημιούργησαν μια τεράστια φιγούρα από λυγαριά πο την ονόμασαν "Gayant" (Γίγαντα). Λέγονται διάφορα για τον υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο Gayant. Άλλοι λένε ότι οι τεχνίτες εμπνεύστηκαν είτε από έναν ντόπιο άρχοντα που έσωσε την πόλη τον 9ο αιώνα, ενώ άλλοι από τον προστάτη της πόλης, τον Saint Maurand. Όπως και να έχει, ο Γίγαντας είχε μεγάλη απήχηση και αμέσως γεννήθηκε μια νέα ετήσια παράδοση.


Η αρχική εμφάνιση του Gayant ήταν τόσο δημοφιλής που την επόμενη χρονιά οι ντόπιοι του έδωσαν και σύζυγο, την Marie Cagenon. Τα επόμενα εκατό χρόνια, καθώς η γιορτή εξελισσόταν, το ζευγάρι απέκτησε και παιδιά, τον Jacquot, τον Fillon και τον Binbin. Η ευτυχισμένη οικογένεια τριγυρνούσε στους δρόμους κάθε χρόνο προς τέρψη των πολιτών. Δεν ήταν όμως όλοι κατενθουσιασμένοι με τους γίγαντες.


Μέχρι το 1667 η πόλη ενσωματώθηκε στη Γαλλία και η νέα κυβέρνηση δεν ήταν ευχαριστημένη με μια γιορτή προς τιμή μιας γαλλικής ήττας. Ο εορτασμός ακυρώθηκε και οι γίγαντες απαγορεύτηκαν. Ωστόσο, η γιορτή επέστρεψε μετά από εκατό χρόνια περίπου, όταν και τέθηκαν πάλι παράνομοι, αυτή τη φορά λόγω κατηγοριών ως ειδωλολατρικού εθίμου από τους ντόπιους θρησκευτικούς ηγέτες. Οι γίγαντες επανεμφανίστηκαν και πάλι μετά από μια δεκαετία περίπου μετά από την τελευταία απαγόρευση τους και η γιορτή συνεχίστηκε ξανά. Κατά τη διάρκεια των δυο Παγκοσμίων Πολέμων, το Ντουέ καταλήφθηκε από τους Ναζί οι οποίοι έκαψαν δημοσίως την γιγαντιαία οικογένεια.


Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το φεστιβάλ αποκαταστάθηκε οριστικά. Σήμερα οι gayants είναι πλήρως κινητές κούκλες με ύψος από 2,5 (Binbin) ως και 8 (Gayant) μέτρα. Οι δύο μεγαλύτερες γίγαντες χρειάζονται 6 άτομα για να λειτουργήσουν και να κινηθούν μέσα στην πόλη, ενώ τα παιδιά είναι επανδρωμένα από ένα άτομο. Οι gayants φορούν την παραδοσιακή ντόπια ενδυμασία, εκτός από τον ίδιο τον Gayant ο οποίος είναι ένας ιππότης πολεμιστής.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου