Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Τα παράξενα σύνορα μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας σε μια βραχονησίδα


Το Märket είναι ένας μικρός βράχος έκτασης μόλις 33 στρεμμάτων που βρίσκεται σε ένα πέρασμα του Βοθνιακού κόλπου στην Βαλτική, ανάμεσα στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Το νησί χωρίζεται ανάμεσα στις δυο χώρες από την Συνθήκη Fredrikshamn του 1809 όπου καθορίζονται τα σύνορα μεταξύ της Σουηδίας και της Ρωσίας η οποία κατείχε την Φινλανδία εκείνη την εποχή. Όταν στην Συνθήκη σχεδιάστηκαν τα σύνορα, από καθαρή σύμπτωση, αυτά διέτρεχαν κατ' ευθείαν πάνω από το νησί.Δείτε ακόμη:
Το μοναδικό σημείο του πλανήτη μας όπου ενώνονται 4 χώρες
Ίσως τα πιο ενδιαφέροντα σύνορα του κόσμου
Ένα ξενοδοχείο στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας
Ακρωτήριο Agulhas: Εκεί που συναντώνται ο Ατλαντικός με τον Ινδικό


Το νησί βρίσκεται στη μέση του περάσματος Understen–Märket (πλάτους 11 χλμ και μήκους 27 χλμ) και χρησιμοποιούνταν ως ναυτικό ορόσημο και γι' αυτό μάλλον ονομάστηκε Märket δηλαδή σημάδι στα Σουηδικά. Για να κάνουν το νησί πιο χρήσιμο ως βοήθημα πλοήγησης, οι Ρώσοι έχτισαν ένα φάρο στο νησί το 1885. Κατά λάθος, ο φάρος χτίστηκε στη σουηδική πλευρά του νησιού.


Αυτή η παραβίαση των συνόρων λύθηκε το 1981, όταν μια κοινή Σουηδο-φινλανδική επιτροπή αποφάσισε να αλλαχθούν τα σύνορα. Το κομμάτι της σουηδικής γης όπου βρισκόταν ο φάρος, ανταλλάχθηκε με ίσο τμήμα φινλανδικής γης. Η κυριότητα της ακτογραμμής έμεινε αμετάβλητη, έτσι ώστε να μην παρέμβουν στα αλιευτικά δικαιώματα κάθε χώρας. ο αποτέλεσμα ήταν τα σύνορα να αποκτήσουν το σχήμα ενός ανεστραμμένου "S". Τα σύνορα χαράχτηκαν με 10 τρύπες πάνω στο βράχο, επειδή οποιαδήποτε άλλη σήμανση πάνω στο έδαφος θα μπορούσε να καταστραφεί από τις καταιγίδες και τα κύματα. Πράγματι, το σχήμα του νησιού αλλάζει λόγω του καιρού και της θάλασσας. Έτσι, κάθε 25 χρόνια, γίνεται μια κοινή έρευνα στο νησί ώστε να καταγραφούν οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα.

Από το 1979, ο φάρος είναι αυτόματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου