Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ένας χάρτης της Μέσης Γης με σχόλια από τον ίδιο τον Τόλκιν

Ο χάρτης της Μέσης Γης της Pauline Baynes - πηγή

Ένας χάρτης που, "Ένας, όλους να κυβερνά και να τους βρίσκει, Ένας", κατά παράφραση του Ενός Δαχτυλιδιού, βρέθηκε σε μια παλιά έκδοση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.Ο χάρτης θα μπορούσε εύκολα να είχε χαθεί για πάντα, μιας και βρισκόταν σε μια παλιά έκδοση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών που ανήκει στην φημισμένη εικονογράφο Pauline Baynes. Η Baynes χρησιμοποιούσε αυτόν το χάρτη για να αναπτύξει τη δική της έγχρωμη αφίσα της Μέσης Γης του Τόλκιν, ο οποίος με τη σειρά του, έδωσε ακριβείς και άφθονες σημειώσεις στο έγγραφο.

Ο χάρτης ανήκει στην Blackwell Rare Books, εκτίθεται στην Οξφόρδη και είναι προς πώληση έναντι 60.000 λιρών Αγγλίας, το αποκάλεσε "ένα σημαντικό έγγραφο και ίσως το καλύτερο κομμάτι από τα εφήμερα του Τόλκιν που αναδύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον".

Δείχνει αυτό που η Blackwell χαρακτήρισε ως "τολμηρό χαρακτήρα" του δημιουργικού οράματος του Τόλκιν: διορθώνει τα τοπωνύμια, δίνει νέα και δίνει στην Baynes μια σειρά από προτάσεις για την χλωρίδα και την πανίδα του χάρτη. Το Hobbiton σημειώνει ότι "υποτίθεται ότι είναι περίπου στο γεωγραφικό πλάτος της Οξφόρδης".

Είναι ένα καταπληκτικό εύρημα για φανατικούς του Άρχοντα -η γεωγραφική σύνδεση του Hobbiton με την Οξφόρδη είναι μια από τις αγαπημένες τους συζητήσεις- και γενικότερα για τους λάτρεις του χάρτη. Ο χάρτης αυτός είναι ο ίδιος με εκείνον που μπαίνει σε πολλές εκδόσεις του Άρχοντα από τη δεκαετία του 1950.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λογοτεχνικοί χάρτες. Αλλά τώρα, υπάρχει "ένας όλους να τους κυβερνά".

Πάνω αριστερή γωνία

Πάνω δεξιά γωνία

Κάτω αριστερή γωνία

Κάτω δεξιά γωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου