Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Η μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- φωτογραφία του Γαλαξία


Πόσο μεγάλη; Τόσο που οι αστρονόμοι ανακάλυψαν πάνω από 50.000 νέα αστέρια και άλλα λαμπερά αντικείμενα.



Η φωτογραφία προέρχεται από τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου του Ρουρ - Μπόχουμ (Ruhr-Universität Bochum) στην Γερμανία. Φυσικά, δεν πρόκειται για μια απλή λήψη. Για να έχουν την πλήρη κάλυψη, οι ερευνητές πέρασαν 5 χρόνια φωτογραφίζοντας και τις οποίες λήψεις ένωσαν μετά σε μια απλή 46 δισεκατομμυρίων pixel εικόνα.

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο μεγάλο, που η φωτογραφία μπορούσε να εκδοθεί μόνο τμηματικά. Η πιο πάνω εικόνα είναι ένα τμήμα της και δείχνει το Ήτα Τρόπιδος. Όταν ενώθηκαν όλες οι λήψεις, οι αστρονόμοι μπόρεσαν και ανακάλυψαν αντικείμενα στον Γαλαξία μας που δεν είχαν ξαναδεί πριν. Για την ακρίβεια, τα 50.000 νέα λαμπερά αντικείμενα είναι τόσο νέα, που παρότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι αστέρια, δεν είναι και τόσο σίγουροι. Μερικά απ' αυτά θα μπορούσαν να είναι αστρικά συστήματα ή άλλα λαμπερά διαστημικά σώματα.

Για να δείτε όλη την εικόνα εδώ, το Πανεπιστήμιο έφτιαξε ένα ειδικό εργαλείο.

Το Ήτα Τρόπιδος ή Ήτα Καρίνας (eta Carina, ή Car) είναι ένα αστρικό σύστημα σε απόσταση περίπου 7.500 ετών φωτός από το ηλιακό σύστημα. Το σύστημα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αστέρια. Η συνδυαστική φωτεινότητα του είναι περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου και η μάζα του συστήματος είναι κατ' εκτίμηση πάνω από 100 ηλιακές μάζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου