Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Η Adobe εξηγεί πώς γίνεται η επεξεργασία των εικόνων του διαστήματος με το Photoshop

Τμήμα του Γαλαξία της Ανδρομέδας* (γνωστός και ως Μεσιέ 31/ M31), όπως τον είδε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ - πηγή

Δεν είναι και τόσο μυστικό ότι αυτές οι υπέροχες εικόνες που δίνει στη δημοσιότητα η NASA και άλλες εταιρίες που ασχολούνται με την εξερεύνηση του διαστήματος περνούν από εκτεταμένη επεξεργασία με το Photoshop -όπως οι διαφημίσεις των περιοδικών. Η Adobe εξηγεί εδώ πώς γίνεται αυτό.




Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (ή Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος, μια ακριβέστερη ονομασία, καθώς στον αστερισμό Ωρίωνα υπάρχουν αρκετά άλλα νεφελώματα, αλλά και Μεσιέ 42/ Μ42) όπως απεικονίστηκε από το Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) της NASA τον Ιανουάριο του 2013. τα υπέρυθρα μήκη κύματος (μπλε = θερμότερες, πράσινο/ κόκκινο = ψυχρότερες), από αριστερά προς τα δεξιά: κόκκινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε, raw 3-channel, level adjustment, 4th cyan channel και η τελική σύνθεση με το Photoshop - πηγή

Ο άνθρωπος που ασχολείται με την επεξεργασία δεν μπορεί να είναι ένας απλός γραφίστας: πρέπει να είναι ένας αστρονόμος. Και αυτό γιατί πρέπει να είναι κάποιος ικανός ώστε να μπορεί να ερμηνεύσει τα ανεπεξέργαστα δεδομένα και να διαφοροποιήσει τα είδωλα που πρέπει να διαγραφούν από αόριστους πλανήτες και θολά νεφελώματα μεταξύ των άλλων ουράνιων σωμάτων.

* Σημείωση
Η Ανδρομέδα βρίσκεται 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Η εικόνα των 1,5 δισεκατομμυρίων pixel τραβήχτηκε από το Χαμπλ, είναι η εικόνα με τη μεγαλύτερη ανάλυση που έχει τραβήξει μέχρι στιγμής το διαστημικό τηλεσκόπιο και είναι μια σύνθεση 7.398 εκθέσεων.

Έτος φωτός
Το έτος φωτός είναι μονάδα μέτρησης μήκους - απόστασης (όχι χρόνου). Ορίζεται ως η απόσταση που θα ταξιδέψει ένα φωτόνιο, κινούμενο στο κενό, μακριά από μάζες και ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε ένα Ιουλιανό έτος (365,25 ημέρες με 86.400 δευτερόλεπτα η καθεμιά). Το σύμβολό του είναι το ly (από το αγγλικό light year).

Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι 299.792.458 μ/δευτερόλεπτο (m/s), επομένως το έτος φωτός ισοδυναμεί με 9.460.730.472.580.800 m ή περίπου 9,5 τετράκις εκατομμύρια χλμ. Για να πάρουμε μια ιδέα του πόσο τεράστια είναι αυτή η απόσταση, αν τα 1000 χλμ είχαν μήκος 1/1000 του μέτρου, το έτος φωτός θα ισοδυναμούσε με την απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Τόκιο. Το έτος φωτός χρησιμοποιείται για τη μέτρηση αποστάσεων μεταξύ άστρων, ενώ για μεγαλύτερες αποστάσεις χρησιμοποιείται το παρσέκ. Σε εκλαϊκευτικά βιβλία για την αστρονομία πάντως χρησιμοποιείται το έτος φωτός, επειδή είναι πιο εύκολο να εξηγηθεί σαν έννοια.

Μερικές αποστάσεις σε έτη φωτός
  • Το φως χρειάζεται 8,3 λεπτά να φτάσει από τον Ήλιο στη Γη (απόσταση που είναι περίπου 16 εκατομμυριοστά του έτους φωτός).
  • Η απόσταση Γης-Σελήνης είναι 1 δευτερόλεπτο και 25 εκατοστά φωτός.
  • Ο Βόγιατζερ 1 το Σεπτέμβριο του 2004 βρισκόταν 13 ώρες φωτός μακριά από τη Γη (περίπου 1,5 χιλιοστό του έτους φωτός) και χρειάστηκε 27 χρόνια για να διανύσει αυτή την απόσταση.
  • Το κοντινότερο σε μας αστέρι, ο Εγγύτατος Κενταύρου, βρίσκεται σε απόσταση 4,22 ετών φωτός.
  • Το κέντρο του Γαλαξία μας απέχει περίπου 28.000 έτη φωτός.
  • Η διάμετρος του Γαλαξία μας είναι περίπου 100.000 έτη φωτός.
  • Ο κοντινότερος σε μας γαλαξίας, ο Γαλαξίας της Ανδρομέδας, απέχει από τον δικό μας περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός.
  • Η διάμετρος του παρατηρήσιμου Σύμπαντος είναι περίπου 91 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Το φως όμως από τους πιο μακρινούς γαλαξίες που μπορούμε να παρατηρήσουμε έφυγε από εκεί πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι δυο αριθμοί διαφέρουν γιατί σε αυτά τα 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια η απόσταση ανάμεσα σε μας και τους γαλαξίες αυτούς μεγάλωσε λόγω της διαστολής του Σύμπαντος.
- πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου