Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Γράμματα-Βόμβες: Εντοπίζοντας τα πιο επικίνδυνα γράμματα παγκοσμίως

Οι φιλοτελιστές έχουν εμμονή με τα πολύ παλιά γραμματόσημα, αλλά ελάχιστοι έχουν πάθος με το να συλλέγουν αυτά που μπορούν να περιγραφούν ως... εκρηκτικά. Ο Dale Speirs είναι ένας τέτοιος συλλέκτης: ενδιαφέρεται για κομμάτια της ταχυδρομικής ιστορίας που ήταν δέματα και γράμματα βόμβες.

Φυσικά, όχι αυτά που έχουν εκραγεί. Ο Speirs ενδιαφέρεται για κομμάτια που φέρουν αποδείξεις ότι ήταν θανατηφόρα γράμματα ή με φακέλους που με κάποιον τρόπο επιβίωσαν από ένα γραμματοκιβώτιο που πυρπολήθηκε σκόπιμα.

Στις 24 Αυγούστου του 1895, ένα αντισημιτικό γράμμα-βόμβα που είχε σταλεί στον Εβραίο τραπεζίτη Baron Alphonse de Rothschild εξερράγη στο πρόσωπο του γραμματέα του, όπως φαίνεται στην εικονογράφηση της εποχής. Ο φάκελος που περιείχε υδράργυρο και χλωρικό κάλιο, πυροδοτήθηκε από ένα σύρμα.Δείτε ακόμη:
Ο Ερμής και το ροζ σφάλμα
Παράξενα γραμματόσημα απ' όλο τον κόσμο
Γιατί αυτό το παλιόχαρτο είναι το πιο πολύτιμο γραμματόσημο του κόσμου;
10 πλαστά γραμματόσημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που χρησιμοποιήθηκαν για ψυχολογικό πόλεμο

Δείτε ολόκληρο το θέμα εδώ.

Υποτίθεται ότι μια βόμβα ήταν η αιτία της καταστροφής της Πτήσης 967 στις 16 Νοεμβρίου του 1959, όταν συνετρίβη στον Κόλπο του Μεξικού καθ' οδόν από την Τάμπα της Φλόριντα προς τη Νέα Ορλεάνη, αλλά η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων έχει αφήσει την υπόθεση ανοικτή.


Αυτό το τριγωνικό σημάδι κάτω δεξιά στην επιστολή που εστάλη στον 3ο Ισραηλινό πρόεδρο Ζαλμάν Σαζάρ (Zalman Shazar) υποδηλώνει ότι έχει ελεγχθεί με ακτίνες X.


Ένα γράμμα από την Ινδία προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον με δυο σημάδια ασφαλείας: ένα με ημερομηνία 30 Αυγούστου 1973 και ένα ακόμη (στον κόκκινο κύκλο) με ημερομηνία 31 Αυγούστου.


Οι επιστολές προς τους ηγέτες των κρατών που δεν έχουν διεύθυνση επιστροφής, ελέγχονται τακτικά, όπως αυτήν η επιστολή του 1993 που ταχυδρομήθηκε από τη Γαλλία προς τον πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς


Μια βρώμικη καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 1912. Όταν ξ κάρτα έφτασε στον παραλήπτη, συνοδευόταν από ένα σημείωμα από τον διευθυντή του ταχυδρομείου που εξηγούσε ότι "είχε λερωθεί από ένα ρευστό που μπήκε στο κουτί με την επιστολή από Σουφραζέτες"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου