Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Θα γίνω εθελοντής! Που όμως;


Αν είσαι από αυτούς που πιστεύουν πως οι εθελοντές μεγαλώνουν το πρόβλημα ανεργίας παρέχοντας δωρεάν εργασία για την οποία θα μπορούσε να αμείβεται κάποιος άλλος, μην χάνεις άλλο από τον πολύτιμο και προφανώς ακριβά αμειβόμενο χρόνο σου, διαβάζοντας αυτό το κείμενο.

Εγώ είμαι από τους άλλους... Αυτούς που πιστεύουν πως οι εθελοντές κάνουν μια εργασία που, καλά θα ήταν να μπορούσε να πληρωθεί κάποιος για να την κάνει, αλλά που όμως αν περίμενε αυτό, απλά δεν θα γινόταν. Επίσης ότι η πράξη είναι καλύτερη από την θεωρία και ο καθένας, όσο ακόμη έχουμε ελευθερία, μπορεί να επιλέξει σε ποια πλευρά θα είναι.



Αν λοιπόν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο, θέλεις να δράσεις για να αλλάξεις την καθημερινότητα σου πρώτα-πρώτα και μετά αυτήν των συνανθρώπων σου, αλλά δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις, μην σκας. Θα την βρούμε την άκρη, ή θα κάνουμε έστω μια καλή αρχή.

Απάντησε στο ερωτηματολόγιο που ακολουθεί, να δούμε αν θα μπορέσουμε να τα ξεμπλέξουμε στο μυαλουδάκι σου.

1. Βρίσκεσαι στον δρόμο και βλέπεις μπροστά σου ένα γατάκι που έχει χτυπηθεί από διερχόμενο όχημα. Τι κάνεις;
α. τρέχω κοντά του να το βοηθήσω. Ίσως να χρειαστεί και Καρδιοαναπνευστική. Ξέρω να κάνω, γιατί το 'χω δει σε πολλές ταινίες.
β. Θα πάω να δω τι γίνεται, αλλά να πω την αλήθεια από τέτοια δεν ξέρω... Τις προάλλες όμως που έτυχε να 'χει πάρει φωτιά ένα αμάξι μπροστά μου, βοήθησα, όλα καλά. Αν δεν ήμουν εκεί... Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συμβεί.
γ. Αυτά είναι! Πάντα μα πάντα! Δεν τους νοιάζει για τις ψυχούλες στον δρόμο, τα παρατάνε και φεύγουν. Κάθε μέρα τα ίδια τραβάω. Ξέρετε πόσα έχω μαζέψει σπίτι από τέτοιες περιπτώσεις; Ε, ακόμη ένα...
δ. Εδώ χτυπάνε ανθρώπους και τους εγκαταλείπουν! Στα ζώα θα κολλούσαν; Δεν περίμενα κάτι καλύτερο.
ε. Μεγάλο πρόβλημα αυτό με τα αδεσποτάκια. Αν δεν δράσουμε όλοι, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Πάω να δω αν ζει τουλάχιστον.
στ. Ε, θα φύγω... Τι να κάνω, κάθε μέρα το ίδιο γίνεται, αλίμονο αν σταματούσα παντού. Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, ξέρω μια κτηνίατρο, ωραίο γκομενάκι, μήπως να της το πάω; Ξέρεις... ότι και καλά... χμ... Ναι, καλή ιδέα!

2. Μαγειρεύει η μαμά σου, χάζεψε με το Μπρούσκο και καίγεται το ταψί με τα γεμιστά. Πως αντιδράς;
α. Ελπίζω μόνο να μην έκαψε και κάνα χέρι! Αν και, είναι τυχερή σ' αυτό, γιατί εφηύρα ένα μείγμα για εγκαύματα από οδοντόκρεμα και σάλτσα ντομάτα, θαυματουργό! Θα 'χει σίγουρα το όνομά μου όταν βγει στο εμπόριο.
β. Έχω φροντίσει και έχουμε πυροσβεστήρα στο σπίτι, και αφρού, και ξηράς σκόνης, και διοξειδίου του άνθρακα. Ευτυχώς που επέμεινα να τα αγοράσουμε. Τώρα κανένα πρόβλημα.
γ. Πιάνεται με την τηλεόραση και ξεχνιέται αυτή η γυναίκα! Προχθές δεν ήταν που άφησε τον Αζόρ ατάιστο όλη μέρα με την Τσιμτσιλή και την Μενεγάκη; (η γατούλα τελικά από πιο πάνω τι απέγινε; Μάθαμε;)
δ. Της το έχω πει εκατό φορές! Δεν προσέχει καθόλου! Να είχαμε και κανένα παιδάκι στο σπίτι, να κινδύνευε κιόλας.
ε. Εντάξει, συμβαίνουν. Πρέπει να είμαστε όλοι λίγο πιο προσεκτικοί, σίγουρα θα σώζεται η κατάσταση.
στ. Κάηκαν τα γεμιστά είπες;;;

3. Είναι ένα παιδάκι μόνο και κλαίει μέσα στο σούπερ μάρκετ, μπροστά από ράφι με τις σοκολάτες, τι κάνεις;
α. Θα το πλησιάσω και θα δω μήπως έχει χτυπήσει κάπου, τα παιδάκια συνεχώς πέφτουν. Ευτυχώς έχω πάντα ένα μικρό φαρμακείο μαζί μου για τέτοιες στιγμές.
β. Λες να χάθηκε; Εμ βέβαια, έτσι όπως είναι διαμορφωμένοι οι χώροι, και μεγάλος να είσαι χάνεσαι, για μην μιλήσω και για τις ανύπαρκτες εξόδους κινδύνου.
γ. Χάθηκε! Σίγουρα! Αχ, θα ανησυχεί και η μανούλα του! Δεν πέρασα τα ίδια προχθές με τη Λούσυ μου και τελικά είχε κοπεί το λουράκι της και την βρήκα πιο κάτω;
δ. Αχ, το γλυκούλι!!! Γιατί κλαίει το χρυσό μου; Έχασε την μανούλα; Θα την βρούμε, μην μου στεναχωριέσαι, σε παρακαλώ γιατί θα κλαίω και εγώ.
ε. Δύο είναι τα τινά. Ή χάθηκε, ή ήθελε κάτι και δεν του το πήρε η μαμά του. Στην πρώτη περίπτωση, θα το παραδώσω στην ασφάλεια του μαγαζιού να βγάλουν ανακοίνωση. Στην δεύτερη, να αρχίσει να μαθαίνει σιγά-σιγά ότι η ζωή έχει απογοητεύσεις.
στ. Έχω πάθει ακριβώς το ίδιο! Και εγώ έκλαιγα στο ίδιο σημείο προχθές όταν είδα πόσες θερμίδες έχει το Mars.

4. Έχεις ένα 50ευρω σε δωροεπιταγή να την χρησιμοποιήσεις όπου θες και πρέπει οπωσδήποτε να την εξαργυρώσεις. Τι παίρνεις;
α. Υπάρχει ένα ειδικό εργαλείο που βγάζει λέει το κεντρί από τσίμπημα εντόμων. Θα δω πόσο κάνει, και αν περισσέψουν θα πάρω και καμιά γάζα. Αυτές πάντα χρειάζονται.
β. Καιρό ήθελα να αντικαταστήσω το τρίγωνο του αυτοκινήτου με ένα καλύτερο, από μέταλλο. Δεν γίνεται να φυσάει αέρας και να το ρίχνει, μισές δουλειές!
γ. Έχουμε πολλά αδέσποτα στην γειτονιά, σίγουρα θα αγόραζα όσο πιο πολλές κροκέτες μπορούσα, κρίμα είναι.
δ. Θα πάρω κάτι στο ανιψάκι μου. Μ' αρέσει να το κακομαθαίνω που και που. Και ότι και να λένε οι άλλοι, όχι, δεν θεωρώ πως έτσι εξαγοράζω την αγάπη του.
ε. Μια σακούλα τρόφιμα μακράς διαρκείας θα έπαιρνα, άκουσα ότι μαζεύουν πάλι για τους πρόσφυγες, μακάρι να μπορούσα και παραπάνω.
στ. 50 ευρώ μόνο; Και σε δωροεπιταγή; Ε, δώσε ρε φίλε και κάτι παραπάνω να πάρουμε κάνα τάμπλετ!

5. Παντρεύεται ο κολλητή σου, ποιο είναι το τέλειο δώρο;
α. Μια κάρτα υγείας προπληρωμένη. Τι; Σκέφτεστε τίποτα χρηστικότερο;
β. Έναν συναγερμό για το σπίτι τους. Δεν παίζουν με την ασφάλεια.
γ. Ένα κουτάβι! Αν δεν μπορούν να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη δεν είναι μάλλον προετοιμασμένοι για οικογένεια.
δ. Μα είναι ήδη έγκυος! Υπάρχει καλύτερο δώρο;
ε. Α! Έχω το καλύτερο! Τους εξασφάλισα δύο θέσεις για ένα μοναδικό, βιωματικό σεμινάριο, με θέμα την αυτογνωσία. Όταν θα έχουν έρθουν πιο κοντά με τον ίδιο τους τον εαυτό, θα με ευγνωμονούν.
στ. Πρέπει να πάρω και δώρο; Δεν μου λέτε, εκείνη η δωροεπιταγή των 50 ευρώ που λέγατε πριν, υπάρχει ακόμη;

6. Δάγκωσε ο σκύλος του γείτονα την αδελφή σου. Τι κάνεις;
α. Ξεπλένω πολύ καλά το τραύμα, βάζω Μπεταντίν και θυμάμαι να ρωτήσω τον γείτονα αν έχει κάνει όλα τα εμβόλια στο σκυλί.
β. Του το 'χα πει εκατό φορές, αν δεν έχεις πάρει τα σωστά μέτρα για να το περιορίσεις στον χώρο σου, θα έχουμε κανένα ατύχημα! Δεν με άκουσε και δες τώρα...
γ. Σίγουρα δεν φταίει αυτό! Τα ζώα δεν επιτίθενται αν δεν προκληθούν.
δ. Σκέφτομαι πως φτηνά την γλίτωσε με ένα ελαφρύ τραύμα και αυτό γιατί ήταν ενήλικας και προστατεύτηκε. Αν ήταν κάνα μωρό, δεν θα γλίτωνε.
ε. Αφού δω την σοβαρότητα του τραύματος πρώτα, θα πω και δυο κουβέντες με τον γείτονα.
στ. Καλά κάνω και δεν γουστάρω τα σκυλιά. Που κάνουμε την μήνυση;

7. Θες να αγοράσεις καινούριο σπίτι. Τι προσέχεις πρώτα;
α. Αν μου φτάνουν τα λεφτά για να το πάρω, και μετά, αν έχει κοντά στάση λεωφορείου, νοσοκομείο, κλπ, γρήγορη πρόσβαση στα πάντα.
β. Αν μου φτάνουν τα λεφτά για να το πάρω, και μετά, πόσο ασφαλές είναι να κατοικηθεί και αν έχει χτιστεί με τρόπο και υλικά που προβλέπεται για να συμβαίνει αυτό. Δεν θα ήθελα να γίνει κάνας σεισμός και να βρεθώ αγκαλιά με τον από πάνω και τον από κάτω.
γ. Αν μου φτάνουν τα λεφτά για να το πάρω, και μετά, αν δέχονται ζώα στην οικοδομή.
δ. Αν μου φτάνουν τα λεφτά για να το πάρω, και μετά, αν έχει κοντά σχολείο και νηπιαγωγείο, γιατί σκοπεύουμε με τον/την σύντροφό μου να κάνουμε πολλά παιδάκια.
ε. Αν μου φτάνουν τα λεφτά για να το πάρω, και μετά, τα πάντα! Χώρους, μέγεθος, γείτονες... Αν υπάρχει κάτι ύποπτο θα το ξετρυπώσω όσο είναι νωρίς.
στ. Αν μου φτάνουν τα λεφτά για να το πάρω, και μετά, θα 'ψαχνα κάναν φίλο να μου κουβαλήσει τα πράγματα μέσα.

8. Παίρνεις το βαφτιστήρι σου για βόλτα. Πού το πας;
Α. Όπου θέλει βρε! Μαζί μου θα είναι απολύτως ασφαλές. Το ξέρουν και οι γονείς του και με εμπιστεύονται.
β. Έχει ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής πιο κάτω, και θα μάθει πέντε πράγματα, και θα διασκεδάσει.
γ. Όποτε το παίρνω, κοιτάω να 'χω μαζί και τον σκύλο μου γιατί λατρεύονται. Και σπίτι να μείνουμε όμως, θα τρελαθούν στο παιχνίδι.
δ. Τι με νοιάζει! 2 ώρες με το μικρούλι! Δεν θέλω τίποτα άλλο!
ε. Τώρα που μεγάλωσε λίγο, μπορώ να το πάω για paintball. Κάθε φορά μαζί μου, είναι μια νέα εμπειρία για αυτόν!
στ. Στην καφετέρια που πάω με τα φιλαράκια μου ούτως ή άλλως. Θα πιει τον χυμό του, είναι και τα μωρά γκομενομαγνήτης, όλοι κερδισμένοι θα βγούμε.

9. Σε μια άλλη ζωή, τι επάγγελμα πιστεύεις πως έκανες;
α. Γιατρός ή νοσηλευτής ή κάτι στον χώρο της υγείας. Το ξέρω πως κάτι τέτοιο ήμουν.
β. Ήμουν αξιωματικός της πυροσβεστικής. Τίποτα λιγότερο, τίποτα χλιαρότερο.
γ. Κοίτα. Τα τινά είναι δύο. Ή σε τσίρκο δούλευα, φροντιστής στους ελέφαντες, ή σε ζωολογικό κήπο. Έχω μια εξοικείωση με την μυρωδιά των ζεστών κοπράνων... Δεν μπορεί να εξηγηθεί με άλλον λογικό τρόπο.
δ. Το ίδιο που κάνω και τώρα. Δάσκαλος/α. Γεννήθηκα για να είμαι με παιδιά, και με λατρεύουν και αυτά.
ε. Χμ... Δύσκολο. Νομίζω πως σε κάθε ζωή θα ήμουν κάτι διαφορετικό, να μαζεύω εμπειρίες.
στ. Πώς το ξέρεις δηλαδή ότι δούλευα; Γιατί εγώ πιστεύω πως ήμουν κάτι σε βασιλιάς, ευγενής, ή κάτι τέτοιο. Εσύ τι στοιχεία έχεις για το αντίθετο;

10. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χαρακτήρας από ταινία ή σειρά;
α. O mcdreamy Derek shepherd (Patrick Dempsey) από το Grey's Anatomy. Χωρίς λόγια.
β. Σίγουρα o Jack Morrison (Joaquin Phoenix) στο Ladder 49. Αυτό και δεν συμβιβάζομαι.
γ. Ο γητευτής των αλόγων και όχι μόνο, Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Στον ρόλο του Τομ Μπουκερ. Άλογα, άλογα, άλογα...
δ. Η Katherine Watson (Julia Roberts), στο Mona Lisa smile. Δασκάλα και πνευματική καθοδηγήτρια.
ε. Ένας από τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Beyond Borders. Είτε η Angelina Jolie (Sara Jordan) ή ο Clive Owen (Nick Callahan).
στ. Ο Jim Carrey στη Μάσκα. χαχα! Θεούλης! Κλαίω ακόμη απ' τα γέλια. Θυμάσαι πως πηδούσε το σκυλί; χαχα!

Ας δούμε τι κάναμε τώρα, όπως στο τέλος κάθε ερωτηματολογίου που σέβεται τον εαυτό του.

Αν έχεις πιο πολλά:

α. Εθελοντές πρώτων βοηθειών, διασώστες και γενικότερα του χώρου υγείας.


Εδώ είσαι φίλε μου! Ναι, ναι, είσαι εσύ που έβλεπες φανατικά το Μπέιγουοτς! Εσένα που σ' αρέσει η δράση και θα τρέξεις, θα βοηθήσεις, θα σκουπίσεις αίμα, θα φτιάξεις νάρθηκες, θα βάλεις το στόμα σου στο στόμα του άλλου πρόθυμα βρε αδελφέ, αν είναι να του σώσεις την ζωή!

Σε αυτές τις ομάδες θα σου παρέχουν εκπαίδευση, την οποία μετά θα χρησιμοποιήσεις σε αντίστοιχες αποστολές, οπότε υπολόγισε ότι θα χρειαστεί να αφιερώσεις σίγουρα κάποιον χρόνο, μέχρι να πας από την θεωρία στην πράξη. Επίσης σε κάποιες από αυτές έχεις την δυνατότητα να ταξιδέψεις στο εξωτερικό για να προσφέρεις μέσω της οργάνωσης. Α! Να υπολογίσεις ότι ίσως χρειαστεί να πληρώσεις την στολή εργασίας σου, ή και κάποιον προσωπικό εξοπλισμό. Αν όμως λιποθύμησες την τελευταία φορά που σου πήραν αίμα... κοίταξε καλύτερα κάποια άλλη κατηγορία εθελοντισμού.

Ενδεικτικά κάποιες:
Σαμαρείτες Ερυθρού Σταυρού
Γιατροί χωρίς σύνορα
Γιατροί του κόσμου
ΕΟΔ - Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
ΟΔΙΚ - Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων


β. Εθελοντές Πυροσβέστες


Ναι, οι πυροσβέστες είναι σέξυ. Αλλά εσύ ξέρω... είσαι υπεράνω. Δεν είναι αυτός ο λόγος που σε τραβάει αυτός ο χώρος. Είναι η στολή, είναι η σκόνη, είναι η στάχτη, είναι η μάνικα, είναι η σειρήνα, οι φλόγες, δεν είναι τίποτα απ' όλα, κι είναι όλα αυτά!

Σε ενημερώνω για να ξέρεις όμως ότι η εκπαίδευση του εθελοντή πυροσβέστη, έχει ελάχιστη διάρκεια 120 ωρών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο (όχι φίλε μου, δεν θα αγγίξεις έτσι εύκολα την μάνικα), με στόχο την εξοικείωσή σου με το αντικείμενο του πυροσβεστικού έργου που πρόκειται να αναλάβεις και σου χορηγείται πιστοποίηση ολοκλήρωσης αυτής. Από εκεί και πέρα θα εκτελείς τις προβλεπόμενες τρεις οκτάωρες υπηρεσίες σου σε Επαγγελματικές και Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Καλή σου τύχη, η Παναγιά μαζί σου, και ο αέρας μακριά σου.

Ενδεικτικά:
Πανελλήνια ένωση εθελοντών πυροσβεστικού σώματος


γ. Εθελοντικές ομάδες με αντικείμενο τα ζώα


Τα αγαπάς, το ξέρω. Δεν γίνεται αλλιώς. Όλα, μικρά, μεγάλα, τριχωτά, άτριχα, φτερωτά και μη. Θες να δείρεις όποιον τους κάνει κακό και να ανοίξεις όλα τα κλουβιά του κόσμου. Κουβαλάς μαζί σου συνήθως μια κονσέρβα, για την περίπτωση που πετύχεις αδεσποτάκι. Εντάξει, εσύ δεν θα χρειαστείς και πολύ βοήθεια, γιατί πιθανολογώ πως έχεις ήδη δραστηριοποιηθεί σε κάποια ομάδα. Στην περίπτωση όμως που όχι, πάρε ιδέες, γιατί δεν είσαι μόνος.

Οι άνθρωποι από το αδέσποτο σου μάζεψαν όλους τους συλλόγους και τα φιλοζωικά σωματεία και εδώ, αν τα θες γεωγραφικά.

Στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία σου δίνεται η δυνατότητα να διαλέξεις να βοηθήσεις, ανάμεσα σε Φιλοζωικό και Κτηνιατρικό Κέντρο, Μπαζάρ, Εκστρατείες-εκδηλώσεις, Ομαδικές αποστολές ή Υιοθεσίες. Αν δεν βρεις να σου αρέσει τίποτα, δεν είσαι για εδώ, καλύτερα να παραμείνεις στα like σε γλυκά κουτάβια στο διαδίκτυο.

Ήθελες πάντα να φορέσεις την "φανέλα" με το πάντα και να βοηθήσεις; Ε, άντε ντε! WWF


δ. Εθελοντισμός με επίκεντρο τα παιδιά, και κοινωνικές υπηρεσίες.


Ανυπομονείς να γίνεις γονιός, αν δεν είσαι ήδη, γιατί για σένα δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο στον κόσμο, από μια παιδική φατσούλα. Είσαι διατεθειμένος να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου, όπως και το γνωστό σαμπουάν, για να μην ξαναδείς ποτέ δάκρυα σε παιδικό προσωπάκι. Πάντα το είχες στο μυαλό σου να κάνεις κάτι πιο συλλογικά, και τώρα ήρθε η ώρα σου! Αγαπημένη σου επώνυμη, η Τένια Μακρή.

Το Χαμόγελο του παιδιού. Με επίκεντρο φυσικά το παιδί, έχουν ένα σωρό δράσεις, αξίζει να μπεις και να δεις αν κάποια σου αρέσει και μπορείς να είσαι και χρήσιμος. Επίσης Μαζί για το παιδί.
Actionaid. Πιο γνωστό είναι το πρόγραμμα τους "αναδοχή παιδιού", όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ένας κόσμος χωρίς φτώχεια και αδικία μέσα στον οποίο κάθε άτομο απολαμβάνει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια, ο στόχος τους. Τι λες; Δεν αξίζει να τους βοηθήσεις;

Παιδικά χωριά SOS: πολλά μπορείς να κάνεις και εδώ, από παιδαγωγική, μέχρι γραμματειακή υποστήριξη. Όρεξη να 'χεις.


ε. Εθελοντικές ομάδες με ιδιαιτέρα αντικείμενα


Διαβάζω για τους άλλους: Έχεις ωραία φωνή αλλά ντρέπεσαι να βγεις στην πίστα; Μην σκας. Να η ευκαιρία σου να προσφέρεις κιόλας. θα ηχογραφηθείς ενώ διαβάζεις ένα βιβλίο για να μπορούν να το απολαύσουν και οι μη βλέποντες συνάνθρωποί μας.

Η οργάνωση Μπορούμε, στοχεύει αυτό που λέει το σλόγκαν της: καμιά μερίδα φαγητού χαμένη. Ναι, ξέρω, το 'χεις σκεφτεί και εσύ όταν έχετε μπάμιες... Κρίμα είναι, μπες όμως να δεις πως μπορείς να τους βοηθήσεις και τις υπόλοιπες μέρες.

Επίσης υπάρχουν πολλές τοπικές εθελοντικές ομάδες, που συνήθως στον τίτλο τους περιλαμβάνεται και το όνομα περιοχής δράσης τους, με μεγάλη προσφορά, κυρίως στην καθαριότητα, τον καλλωπισμό της περιοχής, αλλά και άλλα, πιο καλλιτεχνικά δρώμενα, μπορείτε λοιπόν να αρχίσετε από εκεί το ψάξιμο, από την γειτονιά σας.

Ακόμη υπάρχουν εθελοντικές ομάδες που συστήνονται με έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο και συνήθως με χρονικό περιθώριο, όπως για παράδειγμα, κάποιες που κάνουν δωρεάν φορολογικές δηλώσεις σε πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για αυτήν την υπηρεσία. Αυτό μπορούμε να το βάλουμε και σε ένα γενικότερο πλαίσιο, όπου κανείς δεν σε βάζει σε μία ομάδα και δεν σε ονομάζει εθελοντή, αλλά όμως είναι η κορυφή της ανθρωπιάς και της αλληλοϋποστήριξης. Αφορά όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και ανώνυμα, την υπηρεσία τους σε κάποιον που την έχει ανάγκη και δεν δύναται να καταβάλλει το αντίτιμο.

Στην ίδια κατηγορία και οι τράπεζες χρόνου, όπου πολίτες ανταλλάσσουν υπηρεσίες και γνώσεις μεταξύ τους, χωρίς την μεσολάβηση χρήματος.


στ. Τι εθελοντισμός λες;


Πες την αλήθεια. Δεν ξέρεις καν γιατί διαβάζεις αυτό το άρθρο, δεν φτάνει που σε έχει απλήρωτο ο εργοδότης σου τόσο καιρό, για εθελοντισμό είμαστε τώρα.

Και συγκεντρωμένα:

  • Humangrid: Εδώ μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα εθελοντικές δράσεις ενεργών πολιτών, σε διαφορετικά αντικείμενα και σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Οι άνθρωποι μπήκαν στον κόπο να στα συγκεντρώσουν όλα, εσύ θα βαρεθείς να μπεις να βρεις πιο είναι πιο κοντά σου;
  • Volunteer 4 greece: Και πάλι κάποιοι καλοί άνθρωποι τα μάζεψαν όλα για σένα, τώρα όμως τα βλέπεις σε κατηγορίες ανάλογα με το αντικείμενο ενδιαφέροντος.

Δεν μπορώ να σε πείσω να γίνεις εθελοντής, ούτε εγώ, ούτε και κανείς ίσως. Το να θέλει να προσφέρει κάποιος δωρεάν τις γνώσεις και τον χρόνο του, πιστεύω ότι είναι στην φύση του κάθε χαρακτήρα και δύσκολα εμπνέεται.

Πιο πολύ ελπίζω να βοηθήσει έστω και λίγο κάποιον που συνειδητά έχει επιλέξει πως θέλει να ενεργοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, να βρει ευκολότερα το αντικείμενό του.

Επίσης δεν πιστεύω πως υπάρχει ανιδιοτελής πράξη. Και σίγουρα ο εθελοντισμός δεν είναι τέτοια. Ναι, θα δώσεις χρόνο, κόπο, ίσως και χρήματα κάποια στιγμή, όμως θα πάρεις κιόλας, να 'σαι σίγουρος. Εμπειρίες ζωής, φίλους, εκπαίδευση και γνώσεις. Αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα κατά την δική μου άποψη, είναι ότι θα σου δείξει έναν άλλον τρόπο να βλέπεις κάποιες πτυχές της ίδιας σου της ζωής. Θα εκτιμήσεις την καθημερινότητά σου, δυστυχώς, συγκρίνοντάς την με αυτήν άλλων, θέλοντας και μη. Και με μία λογική σκέψη, όλο αυτό θα σε κάνει λιγάκι πιο χαρούμενο, αν αφεθείς να δεις τα πράγματα από μια πιο αισιόδοξη σκοπιά. Όχι, μην περιμένεις να αλλάξει ο κόσμος όλος, επειδή εσύ έγινες εθελοντής, στο λέω στα σίγουρα, δεν θα γίνει. Όμως θα αλλάξεις εσύ, και αν αλλάξει ο δικός σου μικρόκοσμος, αυτό αρκεί για σήμερα, για αύριο βλέπουμε...

Δεν ξεχνάμε ποτέ την εθελοντική αιμοδοσία. Απαιτεί τον λιγότερο χρόνο από κάθε άλλη εθελοντική δράση, και είναι η μόνη η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από αντίστοιχη έμμισθη "εργασία". Το αίμα δεν πωλείται, δεν αγοράζεται, δεν μπορεί να φτιαχτεί σε εργαστήρια και κάποια στιγμή θα το χρειαστούμε εμείς ή κάποιος δικός μας. Τα ξέρουμε όλοι αυτά. Τέλος.

Και δυο κουβέντες για το ποιόν των εθελοντικών οργανώσεων. Όπου υπάρχουν πολλοί, σημαίνει ότι ανάμεσα τους υπάρχει και απάτη, δόλος, κλπ. Όπως παντού άλλωστε. Εκτιμάται ότι υπάρχουν στη χώρα μας περίπου 35.000 ΜΚΟ, στη συντριπτική πλειονότητά τους ανενεργές και καταγεγραμμένες αποσπασματικά σε μη επικαιροποιημένες λίστες διαφόρων υπουργείων. Πολλές ιδρύθηκαν με μόνο σκοπό να λάβουν χρηματοδοτήσεις, παραμένοντας στη συνέχεια αδρανείς. Οι ενεργές ανέρχονται σε μόλις 2.000, εκείνες όμως που έχουν συνεχή δραστηριότητα είναι λιγότερες από 1.000. Όλα αυτά, γίνεται μια, κάποια, προσπάθεια να ελεγχθούν τα τελευταία χρόνια. Όταν αποφασίσετε να προσφέρετε σε κάποια από αυτές, κάντε την προσωπική σας έρευνα. Αν σας καλύπτουν αυτά που θα δείτε για το έργο και την προσφορά της συγκεκριμένης οργάνωσης προχωρήστε, απλά πράγματα.


Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω κάποιους, που μπορεί να μην τους λες εθελοντές, αν αυτό απαιτεί εθελούσια εργασία, όμως άμισθη σίγουρα είναι, και είναι τα φανταράκια μας. Σκουπίζουν, βάφουν, καθαρίζουν, αντλούν ύδατα, προσφέρουν τις γνώσεις και τον χρόνο τους, και όλα αυτά τα κάνουν όπου χρειαστεί και τους ζητηθεί, φυσικά χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, να τα λέμε κι αυτά.

Σημείωση: Το ερωτηματολόγιο είναι βασισμένο σε επιστημονική έρευνα, που μόλις τώρα έβγαλα από το μυαλό μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου