Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Και όμως αυτά τα μέρη, με τα τόσο καταθλιπτικά ονόματα, είναι υπαρκτά


Υπάρχουν πολλά μέρη στον πλανήτη μας που τα ονόματά τους τα λες και -τουλάχιστον- θλιβερά. Χώρες που καταστραφήκαν από πολέμους και την βία, που είναι πάμπτωχες, κ.ά Αυτά τα μέρη είναι πραγματικά καταθλιπτικά. Αλλά υπάρχουν και μέρη που έχουν κολλήσει σε μια διαρκή απόγνωση, αλλά μόνο ως προς το όνομά τους. Ένας λογαριασμός στο Instagram που ονομάζεται Sad Topographies (εγώ τον ακολουθώ) του Αυστραλού καλλιτέχνη Damien Rudd είναι αφιερωμένος σε τέτοια μέρη."Πέτυχα κατά τύχη ένα μέρος στην Αυστραλία που λέγεται Mount Hopeless (όρος Απελπισμένος). Το όνομα του μέρους μου τράβηξε την προσοχή και αποφάσισα το ψάξω λίγο το θέμα. Πραγματικά διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλά μέρη που έχουν καταθλιπτικά ονόματα. Έτσι ξεκίνησα το project".

Πολλά από αυτά τα τοπωνύμια συνδέονται με τη σκοτεινή ιστορία της πρώιμης αποικιοκρατίας και τις ατυχίες των εξερευνητών και των εποίκων. Οι μετέπειτα κοινότητες απλά διστάζουν να αλλάξουν τα ονόματα των τοποθεσιών λόγω της ιστορικής τους αξίας.

Ο Rudd βρίσκει τα μέρη πληκτρολογώντας θλιβερές λέξεις στο Google Map.

Δείτε μερικά.

Disappointment Island (νησί Απογοήτευση, πάνω): Μια από τα επτά ακατοίκητα νησιά στο αρχιπέλαγος των νησιών Ώκλαντ, κοντά στην Νέα Ζηλανδία. Έχει θλιβερή ιστορία. Το 1866, ένα πλοίο συγκρούστηκε με τα πανύψηλα βράχια της δυτικής ακτής του νησιού Όκλαντ με αποτέλεσμα το θάνατο 68 επιβατών. 15 επιζώντες παρέμεινα στο νησί, όπου περίμεναν για 18 μήνες να τους βρουν. Το 1907, ένα άλλο πλοίο συνετρίβη στις ακτές του νησιού. 12 άνδρες πνίγηκαν και 16 επιζώντες περίμεναν για 7 μήνες να τους σώσουν.


Slaughter Beach (παραλία Σφαγή): Μια πόλη στην κομητεία του Σάσσεξ στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ιστορίες για το όνομα της πόλης. Η πρώτη αναφέρει ότι ονομάστηκε έτσι από τον William Slaughter, έναν ντόπιο ταχυδρόμο των μέσων του 19ου αιώνα. Η δεύτερη ισχυρίζεται ότι το όνομα προήλθε από τα καβούρια που ξεβράζονται στην ακτή και πεθαίνουν κάθε χρόνο. Έρχονται κοντά στην ακτή στα ρηχά νερά για να γεννήσουν τα αυγά τους και η άμπωτη τα εγκλωβίζει εκεί και πεθαίνουν. Η τρίτη ιστορία, και η πιο αμφισβητούμενη πηγή για το όνομα, προέρχεται από έναν τοπικό θρύλο και αναφέρεται σε έναν άνδρα, ονόματι Brabant, που στα μέσα του 18ου αιώνα έσφαξε πολλούς αυτόχθονες για να αποτρέψει μια επικείμενη σφαγή (!).


Starvation Heights (κορυφή Λιμός): Μια κοινότητα στο Jackson County του Όρεγκον των ΗΠΑ που πήρε το όνομά της πριν από το 1883 για τα φτωχά και άγονα εδάφη της.


Lonesome Lake (Μοναχική λίμνη), Νέο Χάμσαϊρ, ΗΠΑ


Lonely Island (Μοναχικό νησί), Οντάριο, Καναδάς


Suicide Lake (λίμνη Αυτοκτονία), Ουαϊόμινγκ, ΗΠΑ


Tragedy Pool (Τραγωδία), Camballin, Αυστραλία


Mistake Island (νησί Λάθος), Jonesport, ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου