Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Το σημείο απ' όπου μετράνε όλες τις αποστάσεις των εθνικών οδών στην Ισπανία


Μια μικρή πέτρινη πλάκα σε μια πλατεία της Μαδρίτης σηματοδοτεί το γεωγραφικό κέντρο της Ισπανίας. Το σημείο ορίζει το σημείο Μηδέν Χιλιόμετρο, το σημείο από το οποίο μετρώνται οι αποστάσεις στην Ισπανία, συγκεκριμένα των έξι εθνικών οδών της χώρας.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 28ο

Χαμένοι στο φως


Lost in Light from Sriram Murali on Vimeo.

Το Lost in Light είναι ένα βίντεο που δείχνει τα αποτελέσματα της φωτορύπανσης στον νυχτερινό ουρανό. Γυρισμένο κυρίως στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η ταινία δείχνει πώς η θέα γίνεται σταδιακά καλύτερη καθώς κινούμαστε μακριά από τα φώτα.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Αύγουστος του 1966: Η πρώτη φωτογραφία της Γης από τη Σελήνη

Η πρώτη εικόνα της Γης από τη σεληνιακή τροχιά, όπως την έλαβε η NASA και παρουσιάστηκε στο κοινό

Στις 23 Αυγούστου του 1966, το Lunar Orbiter 1 της NASA συνέλαβε την πρώτη εικόνα της Γης από την τροχιά της Σελήνης.

Τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από μερικά διάσημα λογότυπα


Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο Συνταγματάρχης Sanders ήταν πραγματικό πρόσωπο, αλλά τι ξέρουν για τον Uncle Sam και τον Λέων το Λιοντάρι;

Δείτε τα αληθινά πρόσωπα πίσω από τα διάσημα λογότυπα.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Copehill Down: ένα διαφορετικό, αγγλικό χωριό


Το Copehill Down βρίσκεται στο Salisbury Plain στην αγγλική κομητεία Γουιλσάιρ. Χτισμένο πάνω σε ένα ανεμοδαρμένο οροπέδιο μοιάζει με ένα ήσυχο και φιλόξενο χώρο. Κοντά του βρίσκεται το Στόουνχεντζ και η περιοχή γύρω του είναι πλούσια σε ιστορία. Ωστόσο, αν κάποιος προσέξει καλύτερα, θα του δημιουργηθεί η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Που είναι οι άνθρωποι; Και τα σπίτια; Η αρχιτεκτονική δεν είναι και τόσο "αγγλικό" στυλ...

Ο τάφος του Λεονάρντο ντα Βίντσι


Ο μεγάλος Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης αναπαύεται στο παρεκκλήσι του Saint-Hubert

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Πώς ένας μαθηματικός μετέτρεψε έναν πρώτο αριθμό σε μια τρομακτική ιστορία

Ο Βηλφεγώρ - πηγή

Για τους περισσότερους, οι αριθμοί είναι απλοί δείκτες, κάτι που δεν είναι σε θέση να εκφράσουν απειλή ή πονηριά. Υπάρχει όμως και ο Πρώτος Αριθμός του Βηλφεγώρ (Belphegor's prime), ένας -δήθεν- απειλητικός, παλίνδρομος αριθμός (δηλαδή παραμένει ο ίδιος όταν αναστρέψουμε τη σειρά των ψηφίων του), που έχει μια σειρά από περίεργες ιδιότητες. Ή τουλάχιστον, αυτό ήθελε να πιστέψουμε ένας τύπος που ασχολείται με τα μαθηματικά -έτσι λέει ο ίδιος.

Ο Φύλακας των Πεδιάδων


Ο εγγονός του αρχηγού των Ινδιάνων της φυλής Kiowa δημιούργησε κάτι που έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης πόλης

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

To μπρούτζινο άγαλμα του Ποσειδώνα που είναι ηλιακό ρολόι


Το Hilton Head Island, βρίσκεται έξω από την ακτή της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ. Διαθέτει πολλές παραλίες, ξενοδοχεία, θέρετρα και πολλά γήπεδα του γκολφ. Στο νησί υπάρχει ένα χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα ύψους 3,5 μέτρων, το οποίο υποτίθεται ότι είναι το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι του κόσμου.

Ο "Μπεν Χουρ" του 1907 που άλλαξε την επιχείρηση του θεάματος για πάντα


Με τον προϋπολογισμό ρεκόρ, το box office και τα 11 Όσκαρ, η ταινία του 1959 με τον Τσάρλτον Ίστον Μπεν Χουρ, τράβηξε πολλή προσοχή. Δεν ήταν όμως η πρώτη ταινία που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του 1880 του Λιου Ουάλλας. Η πρώτη, μια παραγωγή 15 λεπτών του 1907, είχε μικρή επίδραση στην τέχνη, αλλά η δίκη που ξεκίνησε εξαιτίας της άλλαξε την επιχείρηση του θεάματος για πάντα: Δεν μπορεί κανείς να μετατρέψει ένα βιβλίο σε ταινία χωρίς άδεια.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 27ο

Πλάκα, Aναφιώτικα: Ο νησιώτικος οικισμός της Αθήνας από ψηλά



Αναφιώτικα, μια... κυκλαδίτικη Χώρα στην καρδιά της Αθήνας.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Lofoten, η ανωμαλία του Αρκτικού κύκλου


Το αρχιπέλαγος του Lofoten στη Νορβηγία είναι βόρεια του Αρκτικού κύκλου. Και όμως, οι θερμοκρασίες, όλο το χρόνο, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που μπορεί να σκέφτεται κάποιος.

Πρόκειται για μια περιοχή με τη μεγαλύτερη ανωμαλία θερμοκρασίας στον κόσμο, σε σχέση με το γεωγραφικό πλάτος της, που κάνει το Lofoten μια απροσδόκητη απόλαυση. Οι πρώτοι άποικοι της περιοχής θα σκέφτηκαν ότι έπεσαν σε κάποιον αρκτικό παράδεισο.

Από που προέρχονται τα ονόματα μερικών αθλημάτων;

Κινέζοι έφιπποι αυλικοί που παίζουν ένα παιχνίδι του πόλο, Δυναστεία των Τανγκ, 706 μ.Χ. - πηγή

Από που προήλθαν λέξεις όπως πόλο (υδατοσφαίριση, στα ελληνικά), μπάντμιντον (αντιπτέριση), τραμπολίνο, σλάλομ και σκιτ (skeet);

Ένας χάρτης με όλα τα κατορθώματα του Τζέιμς Μποντ


Εκεί που ο 007 ήπιε, σκότωσε και έκανε έρωτα

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Το τέταρτο ολυμπιακό μετάλλιο και 5 άτομα που το έχουν κερδίσει


Αν και το χρυσό, το ασημένιο και το χάλκινο μετάλλιο παίρνουν όλη τη δόξα, υπάρχει ένα άλλο ολυμπιακό μετάλλιο που είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποκτήσει κανείς. Το μετάλλιο Πιερ ντε Κουμπερτέν, που πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, δίνεται σε αθλητές και σε ανθρώπους του αθλητισμού που αποτελούν την επιτομή του ευ αγωνίζεσθαι ή έκαναν κάτι το αξιοσημείωτο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αντίθεση με τα αθλητικά μετάλλια, αυτό το μετάλλιο δεν απονέμεται στους Αγώνες, αλλά απονέμεται όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αισθανθεί ότι κάποιος το αξίζει πραγματικά.

Δείτε μερικούς από τους πιο ξεχωριστούς αποδέκτες -και τι έκαναν- για να το κερδίσουν.

Γιατί τα αποκαλούν "τρέιλερ";

Adventures of Kathlyn - πηγή

Η λέξη "τρέιλερ" στα αγγλικά σημαίνει ρυμουλκούμενος/ συρόμενος -εκτός των άλλων εννοιών της.

Πώς λοιπόν προέκυψε αυτός ο όρος για κάτι που προβάλλεται για να διαφημίσει μια ταινία;

Μια πυραμίδα από 1.785 μπάλες του μπόουλινγκ


Ο χρήστης του Reddit buildingsonfire μοιράστηκε μια παράξενη φωτογραφία όπου παρουσιάζει την πυραμίδα από μπάλες του μπόουλινγκ, που έφτιαξε ο πατέρας του από 1.785 μπάλες που συνέλεξε τα τελευταία 15 χρόνια.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Το άγαλμα ενός σκύλου στη Ρωσία είναι σύμβολο αφοσίωσης


Το 1995, οι κάτοικοι της πόλης Τολιάττι στη Ρωσία, άρχισαν να παρατηρούν έναν Γερμανικό ποιμενικό στην άκρη ενός δρόμου. Κάθε μέρα, ο σκύλος ήταν στο ίδιο μέρος, τρέχοντας στα διερχόμενα αυτοκίνητα σαν κάτι να έψαχνε.

Αμέσως διαδόθηκε η φήμη ότι ο σκύλος βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο με έναν άνδρα και μια γυναίκα. Το αυτοκίνητο τράκαρε και η γυναίκα σκοτώθηκε επί τόπου. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά πέθανε λίγες ώρες αργότερα. Μόνο ο σκύλος επέζησε και παρέμεινε στην περιοχή όπου συνέβη το δυστύχημα.

Ένας σπάνιος Οθωμανικός άτλαντας με όμορφους χάρτες

Ο κόσμος

Ο Cedid Atlas Tercümesi (Μετάφραση του Νέου Άτλαντα) εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1803 από την Οθωμανική Στρατιωτική Σχολή του Μηχανικού και ήταν ο πρώτος άτλαντας που τυπώθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο.

Μερικά αντικείμενα που αφέθηκαν στη Σελήνη


Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από τότε που η ανθρωπότητα πάτησε το πόδι της στη Σελήνη, ένας προορισμός για να τάξουν κάποιοι ταξίδια. Σε περίπτωση που κάποιος επισκεφθεί λοιπόν τον δορυφόρο του πλανήτη μας, δε θα βρει μόνο σκόνη, κρατήρες και ένα σωρό εγκαταλελειμμένων διαστημόπλοιων.

Δείτε μερικά από τα πιο περίεργα πράγματα που υπάρχουν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Η συγχρονισμένη κολύμβηση έχει μια ιστορία που πηγαίνει πίσω στην αρχαία Ρώμη


Πριν το άθλημα φτάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν θέαμα του τσίρκου και των βαριετέ

Η τήρηση του ενός λεπτού σιγής και η ιστορία της


Η τήρηση ενός λεπτού σιγής (ή ακόμη και μερικών λεπτών) είναι μια περίοδος σιωπηλής περισυλλογής, προσευχής ή και διαλογισμού. Παρόμοια με τις μεσίστιες σημαίες, η τήρηση της σιωπής είναι συχνά ένδειξη σεβασμού, ιδιαίτερα σε κάποιο πρόσφατο πένθος, ή ανάμνηση ενός τραγικού ιστορικού συμβάντος.

Πώς όμως προήρθε η ιδέα της τήρησης μερικών λεπτών σιγής;

Φωτογραφικά τρικ πριν από το Photoshop


"Η κάμερα δεν ψεύδεται ποτέ" λένε κάποιοι, κάτι που μάλλον δεν ισχύει. Ακόμη και πριν από τους υπολογιστές, η πραγματικότητα μπορούσε να αλλάξει, χωρίς την ευκολία ενός κλικ του ποντικιού. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε η φωτογραφία, υπήρξε μια ευκαιρία και ο κόσμος βρήκε τον τρόπο να χρησιμοποιήσει αυτή τη νέα τεχνολογία ώστε να εξαπατάει τους άλλους για διασκέδαση και κέρδος.

Δείτε μερικά αγαπημένα φωτογραφικά κόλπα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλιά τους;


Αν παρακολουθεί κανείς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα δει ότι κάποιοι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλια που έχουν κερδίσει.

Θα σκεφτεί κανείς ότι αμφισβητούν την ΔΟΕ, ότι τα μετάλλια δεν είναι αυθεντικά, είναι κάλπικα, δεν είναι όντως από χρυσό, ασήμι και χαλκό, μιας και παλιά, το δάγκωμα του χρυσού χρησιμοποιούνταν για να δει κανείς αν ήταν γνήσιο το αντικείμενο (το αληθινό θα παρουσίαζε ελαφρές δαγκωματιές).

Αποδεικνύεται όμως ότι οι αθλητές το κάνουν λόγω εντολών που λαμβάνουν. Συγκεκριμένα, των φωτογράφων.

Μια πυραμίδα στη Σουηδία που στεγάζει τα απομεινάρια ενός εκκεντρικού ευγενή


Οι Σουηδοί έχουν μια έκφραση για έναν εκκεντρικό ευγενή που έχτισε μια πυραμίδα-τάφο για τον ίδιο κάπου στη νότια Σουηδία: "Mannen som gjorde vad som föll honom in", δηλαδή, "Ο άνθρωπος που έκανε ό,τι ήθελε".

Αφού υπάρχουν οι Χώρες του Τρίτου Κόσμου, ποιος είναι ο Πρώτος και ο Δεύτερος;


Ακούμε συχνά για τα δεινά του Τρίτου Κόσμου. Ποιος είναι όμως ο Πρώτος και ποιος είναι ο Δεύτερος Κόσμος;

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 26ο

Ένας κατασκευαστής μικρόκοσμων με φωτογραφική μνήμη



Δείτε περισσότερα για τον Dan Ohlmann εδώ.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Βουτιά στην Deep Joy, την βαθύτερη πισίνα του κόσμου


Η Υ-40 "The Deep Joy" (Η Βαθιά Χαρά) είναι η βαθύτερη πισίνα στον κόσμο, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της τα 42 μέτρα, ενώ περιέχει 4.300 κυβικά μέτρα ιαματικό νερό.

Πώς λειτουργεί μια κυκλική πορεία που αποτελείται από άλλες πέντε μικρότερες

Πινακίδα πριν την Magic Roundabout - πηγή

Όσο χαοτική και αν φαίνεται, είναι πολύ αποτελεσματική αλλά και ασφαλής.

Αστέρια και καταιγίδες στο Kasnas της Φινλανδίας


Ο Φιλανδός φωτογράφος τοπίων Mikko Lagerstedt πρόσφατα μοιράστηκε στο Facebook μια νυχτερινή λήψη του.

Τραβηγμένη στις ακτές της πόλης Kasnäs, η φωτογραφία απαθανάτισε μακρινές αστραπές και αστέρια στον ανοικτό ουρανό.

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

4 Ολυμπιονίκες που πούλησαν τα μετάλλια τους -και ένας που προσπάθησε


Ίσως για κάποιους να υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από τη δημοσιότητα που τους δίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τώρα...

Δείτε μερικούς αθλητές, οι οποίοι είχαν κάποιο λόγο να πουλήσουν τα πολύτιμα μετάλλια τους.

Ένα νησί που διεκδικούν Δανία και Καναδάς και ο παράξενος τρόπος αμφισβήτησής του


Το νησί Hans είναι ένας μικρός, ακατοίκητος άγονος βράχος στον Αρκτικό κύκλο χωρίς κάποια γνωστή πηγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Και όμως, υπάρχει μια συνεχιζόμενη εδαφική διένεξη μεταξύ της Δανίας και του Καναδά σε ποιον ανήκει αυτός ο μικρός βράχος και μάλιστα είναι πολύ περίεργη.

Η ιστορία των ανθρώπινων πυραμίδων μέσα από εικόνες

Γαλλία, 1919

Ενώ οι τυποποιημένες τριγωνικές διατάξεις των πυραμίδων συνήθως συνδέονται με μαζορέτες και ακροβάτες του τσίρκου, οι ανθρώπινες πυραμίδες έχουν λάβει κάποιες ιδιαίτερες μορφές.

Στην Καταλονία για παράδειγμα, σε διάφορες γιορτές, υπάρχουν ομάδες -οι επονομαζόμενες colles castelleres- που συναγωνίζονται ποια θα δημιουργήσει castells, δηλαδή ανθρώπινους πύργους. Στις 16 Νοεμβρίου του 2010, η UNESCO δήλωσε τις castells ως ένα από τα Αριστουργήματα της Προφορικής και Άυλης Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Στην ανθρώπινη ιστορία, υπάρχει μια ποικιλία από ανθρώπινες πυραμίδες: από ακροβάτες και γυμναστές, μέχρι άλογα και μοτοσικλέτες.

Δείτε μερικές εικόνες με μερικές από τις πιο απίθανες πυραμίδες όπου φαίνεται η ικανότητα των δημιουργών τους στην ισορροπία, τη δύναμη αλλά και την καλλιτεχνία.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ίσως το πιο παράξενο μουσείο του κόσμου


Συρρικνωμένα κεφάλια, κρανία και άλλα αλλόκοτα σε ένα χώρο αφιερωμένο στους νεκρούς και όχι μόνο...

Ένα νησί σε σχήμα καρδιάς στις ακτές της Κροατίας


Το νησί Γκαλέζνιακ (Galešnjak στα κροατικά, γνωστό και ως Νησί του Έρωτα, Otok za zaljubljene στα κροατικά) βρίσκεται στο κανάλι Pašman της Αδριατικής, μεταξύ του νησιού Πάσμαν (Pašman) και της πόλης Turanj στην ηπειρωτική Κροατία. Είναι ένα από τα λίγα φυσικά μέρη σε σχήμα καρδιάς.

Γιατί οι Αμερικανοί αποκαλούν το ποδόσφαιρο "Soccer"


Για τους αγγλομαθείς, και ειδικότερα για τους φανατικούς του "βασιλιά των σπορ", το θέμα είναι γνωστό.

Οι Βρετανοί αποκαλούν το ποδόσφαιρο "football" (κατά αναλογία και εμείς στα ελληνικά), ενώ οι Αμερικανοί "soccer" και η λέξη "football" αναφέρεται σε άλλα είδη (το ίδιο συμβαίνει και στον Καναδά, την Ιαπωνία και σε άλλες αγγλόφωνες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, όπου χρησιμοποιούνται και οι δύο όροι).

Γιατί όμως;

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Η λίστα εργασιών του δεύτερου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη

Ο Όλντριν τον Ιούλιο του 1969 - πηγή

Ο Μπαζ Όλντριν είναι Αμερικανός μηχανικός και πρώην αστροναύτης. Υπήρξε ο δεύτερος άνθρωπος στην Ιστορία που περπάτησε πάνω στη Σελήνη, ως μέλος της αποστολής Απόλλων 11, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που έφθασε στην επιφάνεια της Σελήνης. Πάτησε το πόδι του πάνω στο σεληνιακό έδαφος στις 03:15:16 (UTC) της 21ης Ιουλίου 1969, 19 λεπτά μετά τον Νηλ Άρμστρονγκ.

Χέρια ανοιχτά: Η ιστορία του αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο


Το διάσημο άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή (Cristo Redentor, στα πορτογαλικά) στο Ρίο της Βραζιλίας είναι -για μερικούς- το απόλυτο θρησκευτικό σύμβολο. Για άλλους, ένα ακαταμάχητο τουριστικό αξιοθέατο. Η εικόνα του είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο, αλλά λίγοι ξέρουν την ιστορία πίσω από το άγαλμα.

Οι πέτρινες πλάκες του αγάλματος ήταν ένα από τα τελευταία κομμάτια του σχεδιασμού που έπρεπε να ολοκληρωθεί.

Η γυναίκα πίσω από τα πρώτα εικονίδια της Apple


Τριάντα χρόνια πριν, ενώ οι τιτάνες της τεχνολογίας μάχονταν για την αγορά των υπολογιστών, μια άσημη νεαρή καλλιτέχνις έδωσε ένα χαμόγελο ικανοποίησης στην Macintosh. Η Susan Kare, σαν παιδί, της άρεσε η τέχνη. Χανόταν στα σχέδια, στα έργα ζωγραφικής και στην χειροτεχνία.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Ένα διόραμα του Dungeons & Dragons


Ξαφνικά, ένα τραπέζι και μερικές παγωμένες μπύρες, απλά δεν φτάνουν...

Δύο μυθιστορήματα που δεν περιέχουν καθόλου το γράμμα "e"


Το γράμμα "e" είναι ένα αναπόσπαστο γράμμα σε πολλές γλώσσες. Δεν είναι καθόλου εύκολο να σκεφτεί κανείς μια σύντομη έστω συνομιλία χωρίς αυτό.

Στην αγγλική γλώσσα συγκεκριμένα, το "e" είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο γράμμα. Χρησιμοποιείτε συχνά όμως και σε άλλες γλώσσες, όπως τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα σουηδικά, τα δανέζικα και τα ολλανδικά. Έτσι, αν αποφασίσει κανείς να γράψει ένα κείμενο παραλείποντας κάποιο γράμμα, υπάρχουν άλλα που χρησιμοποιούνται λιγότερο.

Όμως, δυο συγγραφείς κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα ολόκληρο μυθιστόρημα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν το γράμμα "e" (λειπόγραμμα, όπως ονομάζεται)!

Ένα μουσείο στην Κορέα αφιερωμένο σε μια αρχαία θεά


Για τους κατοίκους του νησιού Τζέτζου (Jeju) στην Κορέα, οι πέτρες δεν είναι απλά αντικείμενα. Είναι οι σιωπηλοί μάρτυρες της ιστορίας πίσω από τη δημιουργία του νησιού.

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Τι σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Δακτύλιοι;


Το 1894, ο Pierre de Frédy, Baron de Coubertin, ο γνωστός μας βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, συγκάλεσε ένα συνέδριο στο Παρίσι με στόχο την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων (μια ιδέα του που παρουσίασε πρώτη φορά σε ένα συνέδριο το 1889). Στο συνέδριο συμφώνησαν για μια σύγχρονη Ολυμπιάδα και σύντομα επισημοποιήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή για να σχεδιάσει τους Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.

Το κέντρο του σύμπαντος βρίσκεται σε μια μικρή πόλη στο Αϊντάχο των ΗΠΑ


Όπως ανακήρυξε ο δήμαρχος της πόλης το 2004...

Ένα ξύλινο βιβλίο που αποτελείται από γρίφους που πρέπει κανείς να λύσει για να το διαβάσει


Ενώνοντας δυο από τις ασχολίες πολλών -τα βιβλία και τους γρίφους- το Codex Silenda πρέπει να λυθεί για να διαβαστεί.

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Η βόλτα του Philippe Petit μεταξύ των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου


Μετά από χρόνια σχεδιασμού, στις 7 Αυγούστου του 1974, ο 24χρονος Γάλλος ισορροπιστής Philippe Petit (Φιλίπ Πετί) έδωσε μια απίστευτη παράσταση για το κοινό. Ισορρόπησε και πέρασε -παράνομα εννοείται- μεταξύ των δύο πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (Δίδυμοι Πύργοι) στη Νέα Υόρκη.

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Μέρος 25ο

Βρείτε την γάτα


Κάπου στην φωτογραφία υπάρχει μια γάτα.

Ρίξε μια ματιά. Αν την δείτε αμέσως, τα συγχαρητήρια μου. Αν όχι, ε δε θα είστε και οι μοναδικοί.

Αν δεν έχετε υπομονή, δείτε τη λύση εδώ.

Καλή τύχη!

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

6 άλυτα μυστήρια που ίσως δεν έχετε ξανακούσει


Και σε ποιον δεν αρέσει ένα καλό μυστήριο; Πολλοί είναι εξοικειωμένοι με ζοφερές ιστορίες αγνώστων κατά συρροή δολοφόνων όπως ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης και ο Zodiac, ή με παράξενα φαινόμενα.

Παρά την ολοένα αναπτυσσόμενη τεχνολογία, υπάρχουν και σήμερα άλυτα μυστήρια.

Δείτε μια σειρά από παράξενα και ανεξήγητα μυστήρια που καταγράφτηκαν σε όλη την Ιστορία.

Μια έγχρωμη ταινία από την βικτοριανή εποχή που χρωματίστηκε με το χέρι

Η Cinématographe των Λυμιέρ - πηγή

Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα έγχρωμων κινούμενων εικόνων. Στην ταινία των αδελφών Λυμιέρ, που παρουσιάζει την Loie Fuller, μια χορεύτρια που χόρευε τον "Serpentine Dance", κάθε καρέ έπρεπε να χρωματιστεί με το χέρι.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Ένα τεράστιο αεροδρόμιο για την πόλη του μέλλοντος από το 1939


Στην παραπάνω εικόνα φαίνεται το πως θα μπορούσε να είναι ένα μητροπολιτικό skyport του μέλλοντος, όπως το σχεδίασε ο Nicholas DeSantis από τη Νέα Υόρκη.

Ερείπια παλαιών Ολυμπιακών υποδομών που τα έχει καταπιεί η φύση

Το Ολυμπιακό βάθρο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984 (14οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες) του Σεράγεβο, χρησιμοποιήθηκε αργότερα ως τόπος εκτελέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας

Κάθε τέσσερα χρόνια, μια άλλη πόλη κατασκευάζει νέα και μεγάλα κτίρια και γήπεδα ελπίζοντας να λάμψει στο παγκόσμιο προσκήνιο. Το πόσο αντέχουν αυτά τα κτίρια είναι ένα άλλο θέμα.

Svolværgeita: Τα Κέρατα της Κατσίκας και το άλμα των ορειβατών


Η πρώτη φορά που κάποιος αναρριχήθηκε στο βουνό Svolværgeita στη Νορβηγία ήταν πριν από έναν αιώνα, την 1η Αυγούστου του 1910, και ήταν οι Ferdinand Schjelderup, Alf Bonnevie Bryn και Carl Wilhelm Rubenson. Από τότε, προέκυψε μια παράδοση ανάμεσα στους ορειβάτες: όσοι φτάνουν στα Κέρατα της Κατσίκας, πηδάνε.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Ασυνήθιστες σύνθετες εικόνες πτηνών εν πτήση εμπνευσμένες από μια τεχνική 150 χρόνων


Με ενδιαφέρον για το πώς το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τα πουλιά την ώρα ου πετάνε, ο Ισπανός φωτογράφος Xavi Bou προσπάθησε να το καταγράψει αποφεύγοντας τη θαμπάδα μιας εικόνας που δημιουργείτε με την μακρά έκθεση. Για να το πετύχει αυτό, στράφηκε στην chronophotography, μια τεχνική 150 χρόνων που συνδυάζει πολλές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν διαδοχικά και μιμούνται την κίνηση. Ο Bou έπειτα χρησιμοποίησε το Photoshop για να ενώσει τις εικόνες σε μία, κάνοντας κάθε πτηνό να φαίνεται σαν ένα "τιρμπουσόν" στον ουρανό.