Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Το κρυμμένο Art Deco τούνελ κάτω από το ξενοδοχείο New Yorker


Το όμορφο τούνελ -που σας είχα παρουσιάσει παλιότερα εδώ- που ξεκινάει από το λόμπι και φτάνει μέχρι τον Penn Station είναι ακόμη κρυμμένο κάτω από την 34th Street στη Νέα Υόρκη.
Η τεράστια κόκκινη πινακίδα του ξενοδοχείου New Yorker κυριαρχεί στην West 34th Street. Το ξενοδοχείο απεικονίζεται συχνά σε φωτογραφίες ως ορόσημο της πόλης, κυρίως λόγω του ονόματός του. Η ιστορία όμως του κτηρίου είναι κυρίως άγνωστη. Το New Yorker είναι γεμάτο με ανείπωτα μυστικά και ξεχασμένες ιστορίες, συμπεριλαμβανομένου ενός όμορφου Art Deco τούνελ που ξεκινάει από το λόμπι του ξενοδοχείου και φτάνει στον Penn Station, το οποίο κρύβεται ακόμη και σήμερα κάτω από την 34th Street.


Σήμερα, χιλιάδες τουρίστες αλλά και Νεοϋορκέζοι περνάν καθημερινά από την πολυσύχναστη γωνία της Eighth Avenue και της 34 Street, χωρίς να ξέρουν ότι αυτό το ξενοδοχείο κρύβει έναν τεράστιο ιδιωτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια μικρή πόλη, ένα θησαυροφυλάκιο τράπεζας κάτω από το λόμπι και μια παλιά τραπεζαρία (δωμάτιο) με ανασυρόμενο παγοδρόμιο, όπου ο κόσμος θα μπορούσε παρακολουθεί μια παράσταση χορού.


Αλλά κάτω από την πίστα χορού βρίσκεται κάτι ακόμα πιο αξιόλογο και μυστικό. Μέσω του υπογείου, μέσα από μια σφραγισμένη πόρτα, υπάρχει μια σήραγγα γεμάτη με παλιά αντικείμενα ξενοδοχείων, όπως καρέκλες, χαλιά και όμορφα πλακάκια Art Deco. Η σήραγγα πάει απευθείας κάτω από την 34th Street. Στο άκρο της σήραγγας βρίσκεται μια ορειχάλκινη πόρτα που οδηγεί σε μια πλατφόρμα μιας γραμμής, αν και η άλλη πλευρά μπλοκαρίστηκε κάπου στη δεκαετία του 1960.


Ένα διαφημιστικό φυλλάδιο του ξενοδοχείου του 1930 (εικόνα πάνω) παρουσίαζε το τούνελ ως "Τόσο Πρακτικό!". Παρουσίαζε έναν χάρτη του κέντρου του Μανχάταν και σημείωνε με υπερηφάνεια ότι μία από τις κορυφαίες ανέσεις του ξενοδοχείου είναι μια "ιδιωτική σήραγγα που συνδέει το New Yorker με τον σταθμό Penn". Στον χάρτη υπήρχε μια απεικόνιση ενός υπόγειου περάσματος που οδηγούσε από το ξενοδοχείο, όχι μόνο μέχρι τον σταθμό Penn, αλλά μέχρι το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ.


Σήμερα, αντικείμενα του New Yorker συλλέχθηκαν και παρουσιάζονται στο λόμπι και σε ένα μικρό γειτονικό μουσείο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν τη χρυσή εποχή του ξενοδοχείου. Η σήραγγα όμως δεν είναι ανοικτή για το κοινό, αλλά μπορεί κανείς να την επισκεφθεί με κάποιον οδηγό.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου