Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Dorabella Cipher: ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα του 1897 που δεν έχει αποκωδικοποιηθεί ακόμα

Ο Έντουαρντ Έλγκαρ - πηγή

Από τα αρχαία χρόνια ακόμα, πολλοί ήταν αυτοί που ασχολούνταν και τους είχαν συνεπάρει η κρυπτογράφηση. Άλλωστε, τα κωδικοποιημένα μηνύματα είχαν αποδειχτεί βολικά. Μόνο οι δημιουργοί τους και οι προοριζόμενοι αποδέκτες τους -οι οποίοι έπρεπε να ξέρουν τον κώδικα- μπορούσαν να διαβάσουν το περιεχόμενο ενός τέτοιου μηνύματος.Δείτε ακόμη:
Το παράξενο δωμάτιο ενός Βραζιλιάνου φοιτητή που εξαφανίστηκε
Το Βιβλίο του Σούγκα: Το μυστηριώδες χειρόγραφο που μετέφρασε ένας άγγελος
Αγκινάρες και αυγά: Υλικά στα οποία έκρυβαν μηνύματα οι γυναίκες κατάσκοποι του 17ου αιώνα
Μια ταφόπλακα που χρειάστηκαν 100 χρόνια για να αποκωδικοποιηθεί ο αινιγματικός επιτάφιός της
Ο μυστικός κόσμος των Σταθμών Αριθμών

Όσοι θα ήθελαν να μάθουν το μυστικό περιεχόμενο του μηνύματος έπρεπε να προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα, μια διαδικασία που μπορεί -μερικές φορές κυριολεκτικά-- να διαρκέσει αιώνες. Ένα από τα πιο διάσημα τέτοια άλυτα κωδικοποιημένα μηνύματα είναι εκείνα του Zodiac, ενός κατά συρροή δολοφόνου, η ταυτότητα του οποίου παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστη, που έδρασε στη βόρεια Καλιφόρνια των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Υπάρχουν όμως και κωδικοποιημένα μηνύματα ίσως πιο "κοσμικά", αλλά αυτό δεν τα καθιστά λιγότερο ενδιαφέροντα για τους λάτρεις της κρυπτογραφίας σε όλο τον κόσμο.

Ένα τέτοιο κωδικοποιημένο μήνυμα είναι γνωστό ως "κρυπτογράφημα Dorabella", το οποίο παραμένει άλυτο από το 1897, όταν γράφτηκε από τον Έντουαρντ Έλγκαρ (Edward Elgar), έναν διάσημο Άγγλο συνθέτη κλασσικής μουσικής, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλη του τη ζωή για την κρυπτογραφία.

Το 1898 και το 1899, συνέθεσε ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του, το Παραλλαγές Αίνιγμα (Enigma Variations), ένα ορχηστρικό έργο που αποτελείται από 14 παραλλαγές σε ένα θέμα. Οι σύγχρονοι μουσικολόγοι γνωρίζουν τον ενθουσιασμό του Έλγκαρ για την κρυπτογραφία και πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι έκρυψε μια μελωδία κάπου στο κομμάτι. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Παραλλαγές Αίνιγμα χρησίμευσε ως έμπνευση για το Enigma, το διαβόητο γερμανικό σύστημα κρυπτογραφίας.

Χειρόγραφο του Έλγκαρ με το Dorabella Cipher - πηγή

Το καλοκαίρι του 1897, ο τότε 44χρονος Έλγκαρ γνώρισε την Dora Penny, μια 23χρονη προγονή μιας φίλης της συζύγου του. Οι δύο τους άρχισαν αμέσως μια φιλία που κράτησε μέχρι το θάνατο του Έλγκαρ το 1934. Αν και ο Έλγκαρ ισχυρίστηκε ότι η σχέση τους δεν ήταν παρά μια στενή φιλία, μερικά γεγονότα δείχνουν ότι είχαν μια ρομαντική σχέση.

Συγκεκριμένα, μια από τις παραλλαγές του Παραλλαγές Αίνιγμα, το Dorabella Variation, ήταν αφιερωμένη στην Penny. Επίσης, το 1897, η σύζυγος του Έλγκαρ έστειλε μια επιστολή στην μητέρα της Penny. Ο Έλγκαρ έριξε ένα σημείωμα που απευθυνόταν στην Penny μέσα στον ίδιο φάκελο.

Το σημείωμα παρέμεινε μυστικό μέχρι το 1937, τρία χρόνια μετά το θάνατο του Έλγκαρ, όταν η Penny δημοσίευε ένα απομνημόνευμα, το Edward Elgar: A History of a Variation, στην οποία αποκάλυψε ότι το σημείωμα του Έλγκαρ γράφτηκε με έναν μυστηριώδη κώδικα που δεν μπόρεσε να σπάσει για 40 χρόνια. Έκτοτε, αμέτρητοι ενθουσιώδες της κρυπτογράφησης προσπάθησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν το μήνυμα. Κάποιοι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι γράφτηκε με έναν εξατομικευμένο κώδικα που ήταν γνωστός μόνο στον Έλγκαρ και την Penny. Η Penny το αρνήθηκε αυτό και δήλωσε ότι η ίδια και ο Έλγκαρ συνήθως επικοινωνούσαν με κανονικές επιστολές γραμμένες σε απλή αγγλική γλώσσα. Επομένως, ο Έλγκαρ ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήξερε πώς έπρεπε να διαβαστεί το σημείωμα, οπότε, είναι πολύ πιθανό, το μήνυμα να παραμείνει αδιάβαστο για πάντα.

Άγαλμα του Edward Elgar στη Worcester High Street στο Worcester του Ηνωμένου Βασιλείου - πηγή

Το Dorabella Cipher αποτελείται συνολικά από 87 χαρακτήρες γραμμένους σε τρεις γραμμές. Δεν περιέχει πραγματικούς αριθμούς, γράμματα ή χαρακτήρες που υπάρχουν σε οποιαδήποτε ζωντανή γλώσσα. Περιέχει διάφορους μοναδικούς χαρακτήρες, που αποτελούνται από μικρά ημικυκλικά τμήματα και είναι διατεταγμένοι σε ένα μοτίβο που μοιάζει με γραπτό κείμενο. Το γεγονός ότι ο Έλγκαρ χρησιμοποίησε προσαρμοσμένους και μοναδικούς χαρακτήρες συμβάλλει στην πολυπλοκότητά του.

Επίσης, τα μεγάλα κρυπτογραφήματα είναι πάντοτε ευκολότερο στο να αποκρυπτογραφηθούν από τα μικρότερα, διότι στα μεγαλύτερα η επανάληψη ορισμένων χαρακτήρων είναι συχνή. Το σημείωμα του Έλγκαρ, αν αναπαριστά κάποιο κείμενο γραμμένο στα αγγλικά, φαίνεται να περιέχει μόνο μία φράση.

Ενώ οι περισσότεροι ερευνητές του κρυπτογραφήματος Dorabella είναι πεπεισμένοι ότι το σημείωμα περιέχει μια καλά κρυμμένη επιστολή αγάπης, μερικοί παρουσιάζουν διαφορετικές θεωρίες. Ορισμένοι σύγχρονοι μουσικολόγοι ισχυρίζονται ότι το σημείωμα δεν περιέχει κανονικό κείμενο, αλλά μουσικές νότες που κρύβουν μια κρυπτογραφημένη μελωδία για τη Dora Penny. Το 2016, ένας αξιωματικός της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας του Κλίβελαντ, ονόματι Mark Pitt, δήλωσε ότι πέρασε τρία χρόνια μελετώντας το κρυπτογραφημένο μήνυμα και ότι κατάφερε να αποκωδικοποιήσει ένα μικρό τμήμα της μελωδίας.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται επί του παρόντος στη σωστή κατεύθυνση προς την αποκρυπτογράφηση του περιεχομένου ολόκληρου του σημειώματος, αλλά αρνείται να μοιραστεί τα ευρήματά του μέχρι να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Παρόλο που ο Pitt μπορεί να είναι στο σωστό δρόμο, ο Έλγκαρ ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήξερε πώς να λύσει τον κώδικα και έχει πεθάνει εδώ και πάνω από 80 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου