Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Κρυμμένα έργα ζωγραφικής στις άκρες βιβλίων


Στο βίντεο που θα δείτε πιο κάτω -που είναι δημιουργία του αρχειοφύλακα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στην Ιθάκη της Νέας Υόρκης- δείχνει ένα αντίγραφο του μυθιστορήματος Kim του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ του 1925. Το βιβλίο φαίνεται να είναι σκληρόδετο, με διακοσμημένη ράχη και επιχρυσωμένο πρόσθιο άκρο. Το άτομο που χειρίζεται το βιβλίο στο βίντεο, αρχικά κρατά τις σελίδες ανάμεσα στον αντίχειρα και τα υπόλοιπα δάχτυλά του και έπειτα τις λυγίζει για να ανασηκώσει τις άκρες ελαφρώς. Ξαφνικά, εμφανίζεται μια ωραία ζωγραφική ενός τοπίου στην άκρη του βιβλίου.

Αυτή η τεχνική είναι γνωστή ως "fore-edge decoration" και ήταν δημοφιλής από τον 18ο αιώνα μέχρι και τον 20ο αιώνα. Η ιστορία όμως της τεχνικής πάει πολλά χρόνια πίσω.Μερικά από τα πρώτα παραδείγματα της τεχνικής απαντώνται από τον 10ο αιώνα. Αυτές οι πρώιμες ζωγραφιές ήταν απλές διακοσμήσεις ή εραλδικά σχέδια φτιαγμένα σε χρυσό και άλλα χρώματα. Οι εξαφανισμένες ζωγραφιές, όπου το έργο δεν είναι ορατό όταν κλείνει το βιβλίο, άρχισαν να εμφανίζονται γύρω στα μέσα του 17ου αιώνα, οπότε τα έργα έγιναν πιο περίτεχνα, αποτελούμενα από πλήρως έγχρωμες απεικονίσεις τοπίων, πορτρέτων και θρησκευτικών σκηνών. Η τεχνική κορυφώθηκε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι καλλιτέχνες άρχισαν να ζωγραφίζουν σε βιβλία που δημοσιεύθηκαν αρχικά στις αρχές του 19ου αιώνα. Η πλειοψηφία των ζωγραφιών της τεχνικής που σώζονται σήμερα είναι από αυτήν την περίοδο.Τα σύγχρονα έργα δείχνουν πολύ περισσότερες παραλλαγές. Μερικές φορές, υπάρχουν δύο διαφορετικές εικονογραφήσεις και στις δύο πλευρές των σελίδων, που η κάθε μια αποκάλυπτε όταν οι σελίδες απλώνονται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κάποιοι ζωγράφοι έκαναν ένα βήμα παραπέρα και ζωγράφισαν και τρίτη σκηνή, απευθείας στην άκρη του βιβλίου που μπορεί να δει κανείς μόνο όταν το βιβλίο κλείνει τελείως. Άλλοι, ζωγράφισαν πανοραμικές εικόνες που εκτείνονται και στις τρεις άκρες του βιβλίου. Ορισμένα έργα, μπορεί να τα δει κανείς αν χειριστεί το βιβλίο με ειδικό τρόπο.

Μια μάλλον διασκεδαστική ζωγραφιά στην άκρη του "The Heavens: The Seasons" του Ρομπέρ Μούντι, που γράφτηκε το 1836 για την αστρονομία. Το έργο δείχνει έναν αστρονόμο που είναι τόσο συνεπαρμένος με το τηλεσκόπιο του που δεν καταλαβαίνει ότι η σύζυγός του και ο μαθητευόμενός του κάνουν σεξ στην κρεβατοκάμαρά του

Ακόμη, άλλαξε το θέμα των σκηνών, από τοπία και θρησκευτικές, σε ερωτικές σκηνές από λαϊκά μυθιστορήματα όπως αυτά του Ιουλίου Βερν, του Καρόλου Ντίκενς και του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν σκηνές που απεικονίζουν ένα θέμα που σχετίζεται με το βιβλίο.

Υπάρχουν πολλές βιβλιοθήκες και σπάνια βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο, όπου μπορεί κανείς να δει προσωπογραφίες με προοπτική. Η συλλογή Ralph H. Wark στη βιβλιοθήκη Earl Gregg Swem στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, φιλοξενεί πάνω από 700 σπάνια βιβλία με τέτοια έργα, μεταξύ των οποίων μερικά με κατακόρυφα πορτραίτα και πίνακες με διπλό άκρο.


Παρόλο που πρόκειται για μια τέχνη που έχει σβήσει, υπάρχουν καλλιτέχνες -όπως ο Martin Frost και η Clare Brooksbank- που συνεχίζουν να δημιουργούν τέτοια έργα. Ο Martin Frost για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει πάνω από 3.000 έργα.

Το Thoughts on Hunting: in a Series of Familiar Letters to a Friend, που εκδόθηκε το 1820:


Η μια από τις δύο ζωγραφιές που υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο

Η δεύτερη ζωγραφιά

The Poetical Works and Essays, Oliver Goldsmith, 1820

Scottish Poems of the Sixteenth 1801

Œuvres complètes de Freud, 1835

The fortunes of Nigel, Sir Walter Scott, 1871

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου