Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Η καμπίνα του Unabomber


Κάποτε, ήταν η βάση μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων που συνέβησαν στις ΗΠΑ



Από το 1978 έως το 1995, ο Ted Kaczynski έστειλε βόμβες μέσω ταχυδρομείου σε στοχοποιημένα θύματα, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλα 23. Αν και το FBI τον αποκάλεσε "Unabomber" -από το University and Airline Bomber λόγω των επιθέσεων σε πανεπιστήμιο και αερογραμμές-, ενώ ο ίδιος αυτοαποκαλούνταν στις επιστολές που είχε στείλει "Freedom Club", οι διωκτικές αρχές ήξεραν ελάχιστα για το ποιον προσπαθούσαν να ακολουθήσουν, παρά το γεγονός ότι ήταν ο στόχος της μεγαλύτερης και ακριβότερης έρευνας του FBI στο ιστορικό των ΗΠΑ.

Χειροποίητο όπλο που βρέθηκε στην καμπίνα

Το FBI δεν είχε τίποτα να επιδείξει σχετικά με την έρευνα, μέχρι το 1995, όταν ο Kaczynski έστειλε αντίγραφα του αντι-τεχνολογικού μανιφέστου του σε διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σε μια συνοδευτική επιστολή υπόσχονταν ότι αν το μανιφέστο τυπωνόταν κατά γράμμα από μια μεγάλη εφημερίδα, θα σταματούσε την εκστρατεία των βομβιστικών επιθέσεων. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρότρυνε τα ΜΜΕ να τυπώσουν το έγγραφο και στις 19 Σεπτεμβρίου του 1995 η Washington Post και οι New York Times το δημοσίευσαν. Ο αδερφός του Ted, David, και η σύζυγός του αναγνώρισαν τις ιδέες και το στυλ γραφής του μανιφέστου ως παρόμοια με τον αποξενωμένο αδερφό του και ειδοποίησαν το FBI.

Το πρωτότυπο αντίγραφο του μανιφέστου που βρέθηκε στην καμπίνα

Στις 3 Απριλίου του 1996, το FBI πραγματοποίησε έρευνα στην απομακρυσμένη καμπίνα του Ted στην Μοντάνα. Εκεί, βρήκαν εκρηκτικά, εξαρτήματα βόμβας, ένα πρωτότυπο δακτυλογραφημένο αντίγραφο του μανιφέστου και μια έτοιμη βόμβα που θα αποστέλλονταν ταχυδρομικά. Ο Kaczynski συνελήφθη και καταδικάστηκε σε οκτώ φορές ισόβια χωρίς τη δυνατότητα έφεσης. Σήμερα βρίσκεται έγκλειστος στο Administrative Maximum Facility στη Φλωρεντία του Κολοράντο, τη μοναδική ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ.


Το 2006, ένα δικαστήριο διέταξε τη δημοπράτηση όλων των στοιχείων που κατασχέθηκαν στη σύλληψη του Kaczynski το 1996, συμπεριλαμβανομένης και της καμπίνας. Τα έσοδα προορίζονταν για τα θύματα της εκστρατείας της βομβιστικής επίθεσης. Ο πλειστηριασμός συγκέντρωσε 232.000 δολάρια και η καμπίνα αποκτήθηκε από το μουσείο ιστορίας Newseum στην Ουάσινγκτον.

Το εσωτερικό της καμπίνας

Η καμπίνα εκτίθεται μαζί με την έκθεση "Inside Today's FBI", η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα και από την επίθεση με βόμβα στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013.

φωτογραφίες: Whiskey Bristles

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου