Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Eltanin Antenna: από ένα εξωγήινο κατασκεύασμα μέχρι ένα σαρκοβόρο σφουγγάρι

Το Eltanin Antenna όπως φωτογραφήθηκε το 1964, που αποδείχτηκε ένα ασυνήθιστο σαρκοβόρο σφουγγάρι ονόματι Cladorhiza concrescens (ή Chondrocladia concrescens) - πηγή

Το 1964, το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος της Ανταρκτικής USNS Eltanin, ενώ φωτογράφιζε τα βάθη της θάλασσας στο Ακρωτήριο Χορν -το νοτιότερο ακρωτήριο του αρχιπελάγους της Γης του Πυρός, στο μικτό νησί Όρνος- έπεσε πάνω σε ένα παράξενο αντικείμενο που θα μπέρδευε την επιστημονική κοινότητα για χρόνια. Το αντικείμενο έμοιαζε με μια χειροποίητη κεραία και φαινόταν να είναι αγκυροβολημένο στον πυθμένα στα περίπου 13.000 πόδια.



Αμέσως έκαναν την εμφάνιση τους χιλιάδες θεωρίες για να εξηγήσουν την αποκαλούμενη Eltanin Antenna. Κάποιοι πρότειναν ότι είχε πέσει από κάποιο πλοίο, ενώ άλλοι υπέθεταν ότι το μυστηριώδες αντικείμενο ήταν κάποιο είδος άκρως απόρρητου σοβιετικού ραδιοτηλεοπτικού συστήματος. Άλλωστε, είμαστε στο 1964, στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου.

Άλλοι περιθωριακοί υποστηρικτές και θεωρητικοί της συνωμοσίας και υποστηρικτής UFO, όπως ο συνταξιούχος πιλότος από τη Νέα Ζηλανδία, Bruce Cathie, πρότειναν ότι η Eltanin Antenna θα μπορούσε να είναι ένα εξωγήινο κατασκεύασμα. Ο Treehugger πίστευε ότι «το σχήμα του αντικειμένου και η γωνία των ακτινών του ταιριάζουν ακριβώς σε μια φόρμουλα που πίστευε ότι οι εξωγήινοι χρησιμοποίησαν για να ελέγξουν την ανθρωπότητα».

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μετά την ανακάλυψη της Eltanin Antenna για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Ο A. F. Amos, ένας ωκεανογράφος που είχε βρεθεί στο USNS Eltanin στη δεκαετία του '60, επισήμανε στους ερευνητές σε ένα βιβλίο του 1971 με τίτλο The Face of the Deep των Bruce C. Heezen και Charles D. Hollister.

Εικονογράφηση του 1888 του σφουγγαριού Cladorhiza concrescens - πηγή

Αποδείχθηκε ότι το εξωγήινο τεχνούργημα ήταν στην πραγματικότητα ένα σαρκοβόρο σφουγγάρι ονόματι Cladorhiza concrescens (ή Chondrocladia concrescens). Το έργο των Heezen και Hollister περιελάβανε ένα σχέδιο το οποίο προέρχονταν από το βιβλίο του Αμερικανού επιστήμονα Alexander Agassiz του 1888, Three Cruises of the Blake (πάνω). Ο Agassiz περιγράφει το σφουγγάρι όπως ακριβώς είναι στην εικονογράφηση.

από: urban ghosts media

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου