Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ο μακρύτερος λαβύρινθος από θάμνους του κόσμου


Ο Longleat Hedge Maze που προστέθηκε στη έπαυλη Longleat της κομητείας Γουιλσάιρ στην Αγγλία το 1975, είναι ο μεγαλύτερος από πολλούς λαβύρινθος της έπαυλης.



Ο λαβύρινθος αποτελείται από πάνω από 16.000 φυτά αγγλικού ίταμου και είναι ο μακρύτερος -αλλά όχι ο μεγαλύτερος- του είδους στον κόσμο και καλύπτει έκταση σχεδόν 6 τετ. χλμ και 2,7 χλμ μονοπατιών. Πρόκειται για έναν λαβύρινθο πλήρους κλίμακας, με πολλά αδιέξοδα και πολλαπλά μονοπάτια που διακόπτονται από έξι ανυψωμένες γέφυρες. Όλο αυτό, περιβάλλει έναν κεντρικό πύργο.


Ο λαβύρινθος είναι τμήμα της έκτασης 32 τετ. χλμ που ήταν η κατοικία του Μαρκήσιου του Μπαθ (Marquesses of Bath) από το 1541. Στην έκταση υπάρχει μια σειρά από ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων το Safari Park των εξωτικών ζώων που από το 1966 είναι ανοικτό στο κοινό. Σχεδιασμένο ως το πρώτο πάρκο σαφάρι, πάνω από 500 άγρια ζώα μπορούν να περιπλανηθούν ελεύθερα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Safari Park: "Παρά τις κατανοητές αρχικές ανησυχίες των ντόπιων σχετικά με την εισαγωγή λιονταριών στο Γουιλσάιρ, το Safari Park έχει μεγάλη επιτυχία και η πρωτοποριακή καινοτομία του Longleat έχει επαναληφθεί σε συλλογές άγριων ζώων παντού στον κόσμο".


Η γη ανήκει σήμερα στον 7ο Μαρκήσιο του Μπαθ, Alexander Thynn, γνωστό κυρίως για τον εκκεντρικό τρόπο ζωής του, τις πολλές ερωμένες του και τις ερωτικές τοιχογραφίες που έχει ζωγραφίσει σε όλη την κατοικία. Είναι λάτρης των λαβυρίνθων -ο ίδιος πρόσθεσε τον εν λόγω λαβύρινθο- καθώς και άλλους μικρότερους λαβυρίνθους: τον Σεληνιακό Λαβύρινθο, το Λαβύρινθο του Ήλιου, το Λαβύρινθο του Βασιλιά Αρθούρου και τον Λαβύρινθο της Αγάπης.


Η ιστορική έπαυλη, οι κήποι, ο λαβύρινθος και το πάρκο σαφάρι είναι ανοιχτοί για τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου