Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Η εκκλησία του Δάντη


Κάποιοι λένε ότι σ' αυτή τη μεσαιωνική εκκλησία στην Φλωρεντία, ο ποιητής Δάντης παντρεύτηκε τη σύζυγό του και γνώρισε τον μεγάλο του έρωτα.



Αυτή η μικρή εκκλησία μπορεί να μην έχει το μεγαλείο των άλλων αρχιτεκτονικών κτηρίων της Φλωρεντίας, αλλά αυτό που της λείπει από το μέγεθος και την υπερβολικότητά της είναι που κάνει την ιστορία της. Σύμφωνα με κάποιους, μέσα στην εκκλησία αυτή, ο φημισμένος ποιητής Δάντης Αλιγκέρι συνάντησε τόσο τη σύζυγό του, όσο και την αγάπη της ζωής του, κερδίζοντας έτσι το προσωνύμιο "Εκκλησία του Δάντη".


Χτισμένη τον Μεσαίωνα, η εκκλησία της Santa Margherita de' Cerchi βρίσκεται σε ένα μικρό δρόμο κοντά στο σπίτι του Δάντη. Από όταν ήταν μικρό παιδί, η οικογένειά του παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην Santa Margherita de 'Cerchi, όπως και πολλές από τις πλούσιες οικογένειες της Ιταλίας.


Σύμφωνα με το μύθο, σ' αυτή την εκκλησία ο 9χρονος Δάντης συνάντησε την Βεατρίκη Πορτινάρι, την 8χρόνη κόρη του πλούσιου άρχοντα Folco Portinari, τη μούσα του και την γυναίκα που θα ενέπνεε τη Θεία Κωμωδία. Το αγόρι την ερωτεύτηκε αμέσως.

Αλλά μόλις τρία χρόνια μετά, σε ηλικία μόλις 12 ετών, ο Δάντης αρραβωνιάστηκε την Γκέμα Ντονάτι (Gemma Di Manetto Donati), κόρη μιας άλλης πλούσιας και ισχυρής οικογένειας. Γύρω στο 1285, στα 20 του, την παντρεύτηκε. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γάμος έγινε μέσα σ' αυτήν την εκκλησία.


Πολλά μέλη και των δύο οικογενειών, των Ντονάτι και των Πορτινάρι, βρίσκονται θαμμένα πλέον μέσα στα τείχη της παλιάς εκκλησίας. Οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να αποτίσουν φόρο τιμής στην Βεατρίκη στο σημείο που αναφέρεται ως ο τάφος της. Ο θρύλος λέει ότι αν κάποιος αφήσει ένα γράμμα εκεί, η Βεατρίκη βοηθάει να βρει τον έρωτα της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου