Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Lud' s Church: ένα φαράγγι που συνδέεται με ένα θρησκευτικό κίνημα και τον αρθουριανό θρύλο


Σε ένα δάσος της αγγλικής κομητείας Στράτφορντσαιρ, κοντά στον ποταμό Dane, που ονομάζεται Back Forest, υπάρχει ένα βαθύ χάσμα που έχει γίνει τοπικός θρύλος. Στο πέρασμα των αιώνων, αυτό το στενό φαράγγι -που διαπερνάει για 18 μέτρα το πέτρωμα- γνωστό ως Lud' s Church, έχει συνδεθεί με διάφορες μορφές του λαϊκού μύθου και συνδέεται με το θρησκευτικό κίνημα Lollard, των προ-προτεσταντών Χριστιανών οπαδών του Άγγλου σχολαστικού φιλοσόφου, θεολόγου, μεταφραστή της Βίβλου, προτεστάντη, μεταρρυθμιστή και καθηγητής σεμιναρίων στην Οξφόρδη, Τζον Ουίκλιφ.Δείτε ακόμη:
Ο τάφος του Λιτλ Τζον και πως συνδέεται με τον Ρομπέν των Δασών
Ένα μπρούτζινο γλυπτό του βασιλιά Αρθούρου που επιβλέπει τον Ατλαντικό
6 στάσεις στο κυνήγι του Άγιου Δισκοπότηρου
Το Εξκάλιμπερ είναι πραγματικό και δεν βρίσκεται στην Αγγλία αλλά σε ένα ιταλικό εκκλησάκι


Το Lud’s Church (γνωστό και ως Ludchurch) βρίσκεται στο άκρο του εθνικού πάρκου Peak District και πρόκειται για έναν παράδεισο χλωρίδας και πανίδας.

Το Lud’s Church συνδέθηκε με το διωκόμενο θρησκευτικό κίνημα του 14ου αιώνα, τους Lollards (οπαδοί του Ουίκλιφ) και ίσως έχει πάρει το όνομά του από τον πιστό Lollard Walter de Lud Auk (ή Lud-Auk) που φημολογείται ότι συνελήφθη εκεί κατά τη διάρκεια μιας μυστικής συνάντησης.


Ένα ξύλινο ακρόπρωρο του πλοίου Swythamley βρισκόταν παλιότερα ψηλά πάνω από το χάσμα. Είχε τοποθετηθεί εκεί από τον Philip Brocklehurst, τον γαιοκτήμονα της περιοχής γύρω στο 1862. Ονομάστηκε Lady Lud και υποτίθεται ότι θα τιμούσε τον θάνατο της κόρης ενός Lollard ιεροκήρυκα.

Αυτό υποστηρίζεται και από άλλους και μάλιστα λένε ότι το όνομα ίσως προέρχεται από τον κελτικό θεό Llud, αλλά παραδέχονται ότι ο Walter de Lud Auk είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος. Λένε ότι μια μέρα πραγματοποιήθηκε μια επιδρομή κατά τη διάρκεια μιας τελετής και η κόρη του Walter, Alice, πυροβολήθηκε τυχαία.


Ο τοπικός μύθος αναφέρει ότι το φάντασμα της Alice στοιχειώνει το Lud’s Church, μαζί με "μια ακέφαλη φιγούρα που απηχεί το τελετουργικό του αποκεφαλισμού του Γκάγουεν και του Πράσινου Ιππότη". Στον Αρθουριανό κύκλο, ο σερ Γκάγουεν είναι από τους επιφανέστερους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, ενώ συχνά ταυτίζεται με τον Ουαλό πολεμιστή Gwalchmei.

Αλλά η ιστορία που περιγράφεται στο έργο Sir Gawain and the Green Knight δεν είναι η μοναδική μυθική που συνδέεται με το Lud’s Church. Ο Ρομπέν των Δασών και ο καλόγερος Τακ -τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται συχνά στη λαογραφία της περιοχής– φημολογούνται ότι χρησιμοποίησαν το χάσμα ως κρησφύγετο. Αλλά το Ludchurch συνδέεται πιο συχνά με τον Walter de Lud-Auk και τους Lollards.


Σήμερα, το βαθύ φαράγγι είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αλλά υπάρχει μια προσπάθεια να προστατευθεί το εύθραυστο οικοσύστημά του.

από: urban ghosts media

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου