Είναι σπάνιο να βρεθεί ένας μετεωρίτης στη Γη. Είναι ακόμη πιο σπάνιο να βρούμε τον πυρήνα ενός κομήτη. Κάτι ακόμα πιο σπάνιο είναι μια πέτρα βράχο που δεν προέρχεται καν από το ηλιακό μας σύστημα. Μια νέα έρευνα αναφέρει ότι αυτό ακριβώς είναι που βρήκε ο γεωλόγος Aly Barakat το 1996 όταν έψαχνε για γυαλί στην έρημο της Λιβύης στη νοτιοδυτική Αίγυπτο.
Μια πέτρα τόσο παλιά όσο ο χρόνος
Ο Bakarat ήξερε ότι η πετρούλα που βρήκε -μια φαινομενικά ασήμαντη πετρούλα, ένα βότσαλο που το μήκος του δεν ξεπερνά τα 3,5 εκατοστά και το βάρος του τα 30 γραμμάρια- ήταν ξεχωριστή. Από τότε που πήρε το όνομα της Ελληνίδας νεοπλατωνικής φιλοσόφου, αστρονόμου και μαθηματικού, διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια, της Υπατίας, το αντικείμενο είναι καλυμμένο με μικροσκοπικά διαμάντια (διαμέτρου 50 νανόμετρα -δισεκατομμυριοστά του μέτρου- έως δύο μικρόμετρα -εκατομμυριοστά του μέτρου) κάτι που δείχνει ότι έχει εξωγήινες καταβολές. Το 2013, η ανάλυση από ερευνητές του πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ έδειξε ότι όχι μόνο ήταν η πέτρα δεν είναι από τον κόσμο μας, αλλά πιθανότατα ήταν ο πυρήνας ενός κομήτη, ο πρώτος που βρήκαμε ποτέ.
Αλλά μέχρι το 2015, άλλοι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν ήταν μετεωρίτης και δεν περιέχει τα συστατικά οποιουδήποτε γνωστού κομήτη. Έτσι, για ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 2017, η αρχική ομάδα του Γιοχάνεσμπουργκ, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Γιαν Κράμερς, έκαναν μια δεύτερη ανάλυση της πέτρας χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές.
Το μυστήριο
Οι αναλογίες των χημικών στοιχείων που περιέχει η πετρούλα, διαφέρουν από εκείνες που έχουν παρατηρηθεί σε πετρώματα στο ηλιακό σύστημά μας. Επιπλέον, ορισμένα "εξωτικά" επιμέρους υλικά που περιέχει και τα οποία δεν υπάρχουν στη Γη, φαίνεται να έχουν σχηματισθεί σε μια προ-ηλιακή εποχή, σε περιβάλλον με πολύ κρύες θερμοκρασίες (τουλάχιστον μείον 196 βαθμούς Κελσίου).
Μεταξύ άλλων, η "Υπατία" περιέχει ασυνήθιστο αλουμίνιο σε καθαρά μεταλλική μορφή, εξίσου ασυνήθιστα φωσφίδια, κόκκους αποτελούμενους από νικέλιο, φώσφορο και ελάχιστο σίδηρο (σε μια αναλογία που δεν υπάρχει στη Γη ή σε γνωστούς μετεωρίτες), ασυνήθιστη αναλογία άνθρακα προς πυρίτιο, υπερβολικά μεγάλη ποσότητα πολυαρωματικών υδρογονανθράκων κ.α.
Όλα αυτά μαζί συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω πετρούλα προέρχεται από υλικά που υπήρχαν στο διαστρικό χώρο, προτού καν σχηματισθούν ο Ήλιος και η Γη. Σύμφωνα με την κυρίαρχη επιστημονική θεωρία, το ηλιακό μας σύστημα και οι πλανήτες του δημιουργήθηκαν από ένα τεράστιο αρχαίο νέφος διαστρικής σκόνης, γνωστό και ως ηλιακό νεφέλωμα. Η «Υπατία» μπορεί να αποτελείται από αρχέγονα υλικά αυτού του νεφελώματος που «γέννησε» τον Ήλιο ή να προέρχεται από ακόμη πιο μακριά.
από: curiosity με πληροφορίες από: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου