Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Η Βελανιδιά των Μαγισσών


Ένα δέντρο ηλικίας 600 ετών που ενέπνευσε την ιστορία του Πινόκιο.Μέσα στο δάσος της Τοσκάνης στην Ιταλία ζει μια βελανιδιά. Τα κλαδιά της, της δίνουν μια περίεργη εμφάνιση. Το παλιό δέντρο έχει πολλά ονόματα και έχει εμπνεύσει πολλούς θρύλους.


Σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο, κάποτε συγκεντρώνονταν μάγισσες στη 600χρονη βελανιδιά. Χόρευαν πάνω στα κλαδιά τους, μεταμορφώνοντας το δέντρο σε μια σκηνή για τις τελετές τους. Υποτίθεται ότι οι τελετουργίες τους ακινητοποίησαν την ανάπτυξη του δέντρου και κατέστρεψαν το σχήμα του, προκαλώντας το να αναπτυχθεί προς τα πλάγια και όχι προς τα πάνω.

Η παλιά βελανιδιά ενέπνευσε μια ακόμη ιστορία, μια που είναι οικεία σε όλους μας. Κάποτε, κάτω από την βελανιδιά κάθισε ο Κάρλο Κολόντι, ενώ έγραφε μερικά κεφάλαια των περιπετειών του Πινόκιο και συγκεκριμένα τις σκηνές όπου η μαριονέτα συναντά την Γάτα και την Αλεπού και αργότερα εκεί όπου διασώθηκε από τη Μπλε Νεράιδα. Ως εκ τούτου, ένα από τα άλλα ονόματα του δέντρου είναι και το Quercia di Pinocchio (η Βελανιδιά του Πινόκιο). Το δέντρο βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι συνδεδεμένη και με άλλες τοποθεσίες με την ιστορία του Πινόκιο.


Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναγνωρίζει επισήμως το θρυλικό δέντρο ως Εθνικό Μνημείο. Λόγω του μεγέθους του και του ξεχωριστού σχήματός του, γίνεται αναφορά και σε χάρτες του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου