Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Το Παρίσι του Ζορζ Εζέν Οσμάν από χαρτί


Ο Ζορζ Εζέν Οσμάν (Georges-Eugène Haussmann), γνωστός ως Βαρώνος Οσμάν, ήταν νομάρχης της γαλλικής περιφέρειας του Σηκουάνα, που επέλεξε ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ' για να εκτελέσει ένα τεράστιο πρόγραμμα αστικής ανανέωσης με νέες λεωφόρους, πάρκα και δημόσια έργα. Στον Οσμάν ανέθεσε τη μεταμόρφωση της γαλλικής πρωτεύουσας.




Ο προτεστάντης πολεοδόμος από την Αλσατία έφερε σε πέρας την αποστολή του με γερμανική αποφασιστικότητα, χωρίς να λογαριάζει τις έντονες αντιδράσεις όσων των κατηγορούσαν ότι καταστρέφει το παλιό Παρίσι. Υπολογίζεται ότι γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε το 60% των κτιρίων της γαλλικής πρωτεύουσας. Ολόκληρες εργατικές γειτονιές εξαφανίστηκαν από προσώπου γης για να δημιουργηθούν στη θέση τους τα περίφημα μεγάλα βουλεβάρτα, η οδός Σεν Μισέλ, το δάσος της Βουλώνης, η όπερα, καινούργιες γέφυρες του Σηκουάνα, αλλά και ένα νέο σύστημα ύδρευσης και ένα γιγαντιαίο αποχετευτικό δίκτυο.


Τα εντυπωσιακά έργα του Οσμάν είχαν ως αποτέλεσμα να υπερχρεωθεί ο δήμος των Παρισίων, αλλά και το τραπεζιτικό σύστημα, το οποίο δημιούργησε τεράστιες φούσκες με την ανεξέλεγκτη, παρασιτική επέκταση. Το προδιαγεγραμμένο κραχ επήλθε το 1868 και ο Οσμάν εκπαραθυρώθηκε για να ακολουθήσει η οδυνηρή εξυγίανση.


Το γαλλικό κατεστημένο αναθεμάτισε τον Οσμάν για το δημοσιονομικό χάος που του κληροδότησε, αλλά αξιοποίησε κατά κόρον μία από τις εμπνεύσεις του: τη διάνοιξη λεωφόρων πολύ μεγάλου εύρους, ώστε να μετακινούνται ταχύτατα τα στρατεύματα για τη συντριβή των εξεγερμένων. Πραγματικά, τα μεγάλα βουλεβάρτα αξιοποιήθηκαν από τα στρατεύματα που έπνιξαν στο αίμα την Παρισινή Κομμούνα, τον Μάιο του 1871. Σήμερα, ένα από τα κεντρικά βουλεβάρτα στη Δεξιά Οχθη του Σηκουάνα φέρει το όνομα του διάσημου πολεοδόμου.


Οι χάρτινες δημιουργίες είναι της Camilla Ortoli.

πληροφορίες: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου