Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

La Casa Mínima, το στενότερο σπίτι του Μπουένος Άιρες


Έχει πλάτος λιγότερο από 3 μέτρα.Αν κάποιος κατέβει την Pasaje San Lorenzo στην περιοχή San Telmo του Μπουένος Άιρες, στον αριθμό 380 θα δει -αν το δει- ένα παράξενο σπίτι. Το μικρό σπίτι, γνωστό ως La Casa Mínima, είναι το στενότερο στην πρωτεύουσα της Αργεντινής. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, κάποτε ανήκε σε έναν ελευθερωμένο σκλάβο.

Στο ευρύτερο σημείο του το σπίτι έχει πλάτος μόλις 2,5 μέτρα. Στην πρόσοψή του υπάρχει μια παλιά, πράσινη, ξύλινη πόρτα, πάνω από την οποία βρίσκεται ένα μικρό μπαλκόνι. Το σπίτι είναι λευκό, και φαίνονται μερικά από τα πήλινα τούβλα του, εκεί όπου το χρώμα έχει φύγει. Όσο για το βάθος του, αυτό φτάνει τα 13 μέτρα.


Οι ντόπιοι, και ιδιαίτερα οι τοπικοί ξεναγοί, λένε μια ευρέως επαναλαμβανόμενη ιστορία για την ιστορία του κτιρίου. Ο λαϊκός μύθος λέει ότι το La Casa Mínima ήταν δώρο από την οικογένεια Urquiza σε έναν από τους πρώην δούλους του. Το μικροσκοπικό σπίτι υποτίθεται ότι δόθηκε στον Αφρικανό δούλο το 1813, λίγο μετά την απελευθέρωσή του.

Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων δεν είναι το μόνο πρόβλημα σ' αυτήν την ιστορία. Είναι αλήθεια και, ίσως, λίγο πολύ τυχαίο, ότι η σταδιακή κατάργηση της δουλείας εισήχθη στην Αργεντινή το 1813, "απελευθερώνοντας" όλα τα μωρά που γεννήθηκαν από σκλάβες. Ωστόσο, η δουλεία δεν καταργήθηκε πραγματικά στην Αργεντινή παρά το 1853. Το Μπουένος Άιρες περίμενε μέχρι και το 1861.

Επομένως, η ιδέα ότι ένας ελευθερωμένος σκλάβος θα μπορούσε να αποκτήσει ένα σπίτι, αν και μικρό, στο Μπουένος Άιρες το 1813 φαίνεται απίθανη, αλλά η ιστορία συνέβαλε στη διατήρηση του ενδιαφέροντος για το κτίριο και έχει συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ιστορία της δουλείας στο Μπουένος Άιρες και την Αργεντινή.


Σύμφωνα με πραγματικές ιστορικές μελέτες της La Casa Mínima, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών και των κατοίκων της, η ιστορία του κτιρίου είναι πολύ πιο πεζή. Αρχικά, το κτίριο το οποίο σήμερα είναι η La Casa Mínima ήταν κάποτε ένα σπίτι με πλάτος 16 μέτρα. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, χωρίστηκε για να ενοικιαστεί ή να πωληθεί σε διάφορους. Χάρη σε κάποια ιδιαίτερα κακά μαθηματικά και αμφίβολο σχεδιασμό, οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να μείνουν με ένα κομμάτι στη μέση. Αντί να προσπαθήσουν να διορθώσουν το θέμα, περιλαμβάνοντας το σε ένα από τα γειτονικά σπίτια, αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε αυτόνομη κατοικία: το στενότερο στην πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου