Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ένα επιστημονικό πνεύμα: ο σερ Φράνσις Μπέικον και το κοτόπουλο-φάντασμα του Χάιγκεϊτ

Ο σερ Φράνσις Μπέικον

Οι περισσότερες ιστορίες με φαντάσματα έχουν να κάνουν με αγωνία, κακές πράξεις και μια τρομακτική σκιά. Αυτή όμως είναι λίγο διαφορετική. Αυτή είναι μια ιστορία φαντασμάτων σχετική με έναν φιλόσοφο, μια καινοτομία και ένα μαδημένο κοτόπουλο.



Εκείνο το πρωινό του Μαρτίου του 1626 ήταν ασυνήθιστα κρύο και χιονισμένο. Ο διάσημος Άγγλος φιλόσοφος, πολιτικός, επιστήμονας, συγγραφέας και δεξιοτέχνης στη χρήση της αγγλικής γλώσσας σερ Φράνσις Μπέικον περνούσε μέσω του Χάιγκεϊτ, ένα προάστιο στο βόρειο Λονδίνο, με την άμαξά του και τον καλό φίλο του Δρ Witherbone, τον γιατρό του βασιλιά. Οι δυο τους συζητούσαν τις καλύτερες μεθόδους για να διατηρούνται τα τρόφιμα όταν, εμπνευσμένος από το χιονισμένο τοπίο, ο Μπέικον πρότεινε ότι ο πάγος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει το φαγητό φρέσκο. Ήταν τόσο ενθουσιασμένος από αυτή την τολμηρή, καινοτόμο ιδέα που απαίτησε η άμαξα να σταματήσει στην Pond Square. Εκεί, ο Μπέικον προμηθεύτηκε ένα κοτόπουλο από κοντινό αγρόκτημα. Αφού το μάδησε και αφαίρεσε τα εντόσθια του κοτόπουλου, ο Μπέικον το τύλιξε με πάγο από το έδαφος, δημιουργώντας το πρώτο κατεψυγμένο κοτόπουλο στον κόσμο.

Όμως, ο Μπέικον δεν έζησε για να δει τα αποτελέσματα του καινοτόμου πειράματός του. Πέθανε στις 9 Απριλίου του 1926 λόγω του ότι εκτέθηκε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έπαθε ψύξη, που εξελίχθηκε σε βρογχίτιδα.

Σε μια... τυπική ιστορία φαντασμάτων, κανονικά θα έπρεπε ο Μπέικον να επιστρέψει και να στοιχειώσει τη σκηνή. Αντ' αυτού, επέστρεψε το κοτόπουλο.

Λέγεται ότι σύντομα εμφανίστηκε ένα κοτόπουλο στην Pond Square, το οποίο έτρεχε μανιασμένο κάνοντας κύκλους ή καθόταν σιωπηλά σε ένα δέντρο. Αν κάποιος το πλησίαζε, το μυστήριο κοτόπουλο εξαφανιζόταν. Οι θεάσεις του κοτόπουλου συνεχίστηκαν και τις επόμενες δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας ελεγκτής αεροπορικών επιδρομών περιπολούσε την Pond Square είδε το κοτόπουλο και σκέφτηκε να το πιάσει για το δείπνο του. Πράγματι, το κυνήγησε αλλά αυτό εξαφανίστηκε μπροστά στα μάτια του. Το 1943, ένας άνδρας που διέσχιζε την Pond Square άκουσε τον ήχο ενός αλόγου και μιας καρότσας, πριν εμφανιστεί το κοτόπουλο-φάντασμα που ούρλιαζε. Στη δεκαετία του '70, ένα νεαρό ζευγάρι ερωτοτροπούσε στην πλατεία όταν η ρομαντική στιγμή τους καταστράφηκε από την άφιξη του κοτόπουλου, το οποίο χτυπούσε τα ξεπουπουλιασμένα φτερά του και έτρεχε σε κύκλους.

Τα τελευταία χρόνια, οι παρατηρήσεις του κατεψυγμένου κοτόπουλου-φάντασμα έχουν γίνει λιγότερο συχνές. Ίσως, κατευνάστηκε από το πέρασμα του χρόνου.

Υπάρχουν αμφισβητίες, τόσο για το φάντασμα, όσο και για το πείραμα του Μπέικον. Η ιστορία όμως συνεχίζει να υπάρχει, η οποία μας θυμίζει μια σημαντική καινοτομία.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου