Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

1918: Το παράξενο καμουφλάζ του RMS Mauretania


Το βρετανικό RMS Mauretania, που καθελκύστηκε το 1906, με μήκος 240,8 μέτρα ήταν για πέντε χρόνια το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου και μέχρι το 1929, το ταχύτερο.



Δείτε ακόμη:
Το παράξενο καμουφλάζ των πολεμικών πλοίων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Οι πολυτελείς εσωτερικοί χώροι του διέθεταν μάρμαρο, τάπητες και εικοσιοκτώ ξεχωριστούς τύπους ξύλου (η μεγάλη σκάλα του ήταν φτιαγμένη από ξύλο καρυδιάς). Ωστόσο, το πλοίο είχε ένα σοβαρό ελάττωμα στο σχεδιασμό: όταν έπιανε τη μέγιστη ταχύτητα, οι δονήσεις από τους τέσσερις ατμοστρόβιλούς του ήταν τόσο ακραίες ώστε ήταν εντελώς ακατάλληλη η χρήση των τμημάτων της Δεύτερης και Τρίτης κατηγορίας.


Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το Mauretania μετέφερε βρετανικά στρατεύματα στην Καλλίπολη και έγινε νοσοκομείο. Αλλά όταν μπήκαν στον πόλεμο και οι ΗΠΑ το 1917, το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά χιλιάδων Αμερικανών στην Ευρώπη, μέχρι την ολοκλήρωση της σύγκρουσης, το Νοέμβριο του 1918.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από τον Μάρτιο του 1918, το Mauretania απέκτησε δύο διαφορετικούς τύπους καμουφλάζ, γνωστό "Dazzle Camouflage". Το συγκεκριμένο καμουφλάζ χρησιμοποιούσε σχήματα και χρώματα με σκοπό να μην είναι εύκολη η παρατήρηση από τον εχθρό. Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν στη Νέα Υόρκη, με Αμερικανούς αεροπόρους και άλλα στρατεύματα που επέστρεφαν από την Ευρώπη μετά τον πόλεμο στις 2 Δεκεμβρίου του 1918, δείχνουν το Mauretania με το συγκεκριμένο καμουφλάζ. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το λαδί, το μαύρο, το γκρι και διάφορες αποχρώσεις του μπλε.


Μετά τον πόλεμο, το Mauretania παρέμεινε εν ενεργεία μέχρι το 1934, όταν η Cunard White Star το απέσυρε. Το 1935, το πλοίο διαλύθηκε.

Το κουδούνι του RMS Mauretania - πηγή

από: retronaut

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου